Jasper Snoeys

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Jasper Snoeys

Lange rijen bij inkijkdagen, kotbazen die illegaal prijzen verhogen en meer vraag naar de huurprijs op maat: de Leuvense kotenmarkt wordt steeds gekker.

Adrianus VI was de enige Nederlander die het tot Paus schopte. In zijn vorming speelde Leuven een cruciale rol. Veto trof een boeiend levensverhaal aan.

Een maand nadat het Russische leger Oekraïne binnenviel, bereikt de massale vluchtelingenstroom ook de Belgische grens. Volgens de VN zijn er intussen al bijna vier miljoen mensen gevlucht.

De coronacrisis, de vluchtelingencrisis en een wegzakkende partij. Het bord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is stevig gevuld. 'We moeten slimmer onze boodschap verkopen.'

Thomas Dermine is staatssecretaris bevoegd voor wetenschapsbeleid en relance. In stilte broedt hij op een langetermijnvisie voor België.

De verschillende overheden moeten snel schakelen om de Oekraïense vluchtelingen van opvang te voorzien. Veto ging langs bij enkele initiatieven.

Leuvense studenten willen stemrecht in hun studentenstad, blijkt uit een peiling van Veto. Groen zou dan de grootste partij worden, maar oppositiepartij N-VA volgt al op een derde plaats.

De ploeg van burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) doet het goed, vindt de student. Maar alles kan beter, en dat geldt zeker voor de verkeerschaos en de kotprijzen.

De KU Leuven streeft met het Charter voor Inclusie een inclusievere universiteit na. De praktische uitwerking blijft momenteel nog uit.

Een wetsvoorstel van drie ex-ministers wil het sociaal statuut van artsen in opleiding verbeteren. Vandaag rekenen ze op slechts een minimale bescherming. 'Het is een eerste stap, maar meer is nodig.'

Wallonië blijft zich verzetten tegen het opgelegde artsenquotum. Minister Vandenbroucke wil een federale aanpak, maar botst op tegenstand vanuit de Franstalige partijen. Toch is er ook hoop.

De pandemie dooft dan wel stilaan uit, andere politieke thema's zijn springlevend. Ook vanavond, op het Groot Kopstukkendebat van Politika. Volg het hier live, met verslaggeving, duiding en factcheck.

Grensoverschrijdend gedrag aan de Vlaamse universiteiten is opnieuw een heet hangijzer. Verschillende organisaties lieten dinsdag hun stem horen op het Ladeuzeplein en hopen op teken van de rector.

De eerste editie van LOKO's oktobercampagne sinds 2019 werd geplaagd door een laag budget, moeilijke timing en gebrek aan samenwerking met kringen. Veel studenten werden dan ook niet bereikt.

LOKO's sensibiliseringscampagne ging dit jaar over grensoverschrijdend gedrag, maar het bereik was heel beperkt. Een laag budget en matige samenwerking stonden in de weg.

Leuven is genomineerd voor de 'Acces City Award', de Europese toegankelijkheidsprijs. Het beleid kent positieve evoluties, maar er blijven duidelijke knelpunten.

Brussel ligt begraven onder loden wolken terwijl Veto in gesprek gaat met Luuk van Middelaar. Hij ziet ze ook, maar maant Europa aan tot kalmte. 'Wees niet te snel om de EU ten dode op te schrijven.'

De liberale studentenvereniging LVSV hoopt met posters de uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) aan te klagen. 'We voeren iets in en stellen ons nooit de vraag: is dit wel oké?'

Zo diep verscholen als mogelijk in het kleine Sterrebos hebben Gentste studenten een boomhut gebouwd. Ze willen de geplande boskap tegenhouden en zitten inmiddels al drie weken tussen de takken.

Run for Specials loopt dit jaar maar zes uur van de 24 urenloop mee. 'Normaal kunnen we rekenen op andere voorzieningen, maar door corona ligt het stil.'

LOKO legt al een paar jaar prijzen voor lopers aan banden. Op de ene plaats win je misschien een all-in skireis, elders niet veel meer dan een t-shirt.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

Eind september richtte de UAntwerpen de leerstoel 'Alcohol en Jongeren' op. Het moest daar wel tien jaar op wachten en kan rekenen op financiering vanuit Nederland.

Tijdens de Conferentie Mentaal Welzijn van de Student, die de Vlaamse Vereniging van Studenten organiseerde, trokken vooral de beleidsadviezen de aandacht.

De Vlaamse Vereniging van Studenten presenteert binnenkort de resultaten van een bevraging naar mentaal welzijn uit 2020. Hoe is het intussen gesteld met de mentale gezondheid van de student?

Vakbond ACV wil socialezekerheidsbijdragen invoeren voor studentenjobs om studenten te beschermen. Het beweert dat studenten daar netto meer aan overhouden, maar dat hangt ervan af hoe je het bekijkt.

Ook in covid-tijden kruisen politici de degens om de studentenstem te winnen. Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Wie dacht zich te vervelen dit eindejaar, dacht te snel. De mensheid heeft legio tradities voortgebracht om de noodgedwongen ‘andere’ feestdagen van het annus horribilis 2020 écht anders te vieren.

Een ‘K’ is geen ‘C’, en toch is de CD&V tot in het hart van de KU Leuven ingewerkt. Zo’n 25% van de bestuurders aan de universiteit hebben een christendemocratische stempel.

Nog geen week na de eedaflegging van de splinternieuwe regering-De Croo, deinsden enkele ‘kingmakers’ van die coalitie er niet voor terug om in de Vesaliusaula het debat aan te gaan met de oppositie.

Europa moet structureel anders, zei Macron. En zo geschiedde: een top was geboren. De Vlaamse Europarlementsleden zijn het dan wel eens over klimaat en R&D, politieke vernieuwing blijft moeilijk.

Volgende week geven zeven Vlaamse Europese boegbeelden hun visie op de toekomst van Europa. We trappen al af met de toekomst van solidariteit, die in volle coronacrisis meer dan ooit onder druk staat.

De Sociale Dienst van de KU Leuven zal voorzien in een minimale toelage voor studenten die financieel getroffen worden door de corona-epidemie. Die oplossing is allicht niet houdbaar op lange termijn.

Nu het leeuwendeel van de studenten door de coronacrisis thuis zit, circuleren heel wat vragen rond de huur van koten. In deze FAQ biedt Veto antwoorden op enkele veelgestelde vragen.