MaartenLanghendries

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Maarten Langhendries

Het zouden gouden tijden moeten zijn voor politieke satire en comedy.

De meest tot de verbeelding sprekende studentenprotesten blijven toch die van de jaren 60. Van Londen over Leuven naar Parijs en Berlijn, heel even leken de studenten de macht te grijpen.

Dé student, die slaapt en feest. Of niet? Veto zet drie historische studentenprotesten op een rijtje.

In Zuid-Afrika braken een aantal maanden geleden zware studentenprotesten uit rond betaalbare inschrijvingsgelden en de dekolonisering van het onderwijssysteem. Het land kraakt opnieuw.

De Nederlander Reinbert De Leeuw, kersvers eredoctoraathouder van de KU Leuven, drukt al vijftig jaar de Lage Landen met zijn neus op de atonale feiten. Maar wat vindt hij nu zelf van die eer?

Turkije en Erdogan lagen al langer onder vuur, maar sinds de coup lijkt de democratie in het land nu echt wel ten grave gedragen. Hoe scherp is dat onderscheid tussen democratie en dictatuur nu?

Onder de vleugels van het project Eigen Kweek bracht Theatercollectief RAF deze week zijn surrealistische kijk op de Sovjet-Unie. Voor diepgaande kritiek was er echter weinig plaats.

De vluchtelingencrisis domineert deze dagen het nieuws. Het verleden wordt daarbij gretig aangehaald om argumenten kracht bij te zetten. Historicus Idesbald Goddeeris plaatst wat zaken in perspectief.

Onlangs werd de advieslijst van de subsidieronde voor de periode 2017 tot 2021 bekend gemaakt. Daarin doet Leuven het beter dan vroeger. Toch waarschuwt de sector voor te enthousiaste reacties.

De visitatiecommissies zijn verleden tijd. In de plaats daarvan zal de KU Leuven onder het wakende oog van de NVAO nu zichzelf kritisch onder de loep nemen. Hoe kritisch, daar is discussie over.

Minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil het deeltijds kunstonderwijs hervormen. De huidige conceptnota is echter nog vaag, menen de academies. Ook de financiering blijft een vraagteken.

Voor velen is een internationale studie een buitengewone ervaring. Toch houdt niet iedereen altijd mooie herinneringen aan zijn tijd in het buitenland over.

Het is bijna overweldigend, die gigantische berg platen die maandelijks op de wereld worden afgestuurd. In Soundcheck proberen we voor u het kaf van het muzikale koren te scheiden.

Een gids leidt ons rond op het Ithaka Kunstenfestival. De tentoonstelling vult jaarlijks een verlaten locatie in Leuven met werk van jonge kunstenaars. Veel verhaal, maar weinig gesprekstof.

Vrijdag opende het Afrika Filmfestival met een conferentie over hoe de koloniale herinnering aanwezig blijft in onze beeldcultuur. De namiddag kreeg niet altijd de diepgang die het had kunnen hebben.

De ontdekking van een negende planeet in ons zonnestelsel inspireerde theologe Benedicte Lemmelijn tot een blogpost. Die viel echter niet bij iedereen in goede aarde.

Afgelopen woensdag vond het derde Elsewhereconcert plaats met Daghraven en Inwolves. Het Thermotechnisch Instituut bleek weer een sfeervolle locatie, maar een volledig geslaagde avond werd het niet.

In mei 1985 bezocht Paus Johannes Paulus II op een officiële rondreis door België de KU Leuven. Toenmalig rector Pieter De Somer toonde zich opvallend kritisch in zijn toespraak.

Het Interbellum: de periode dat de Grote Depressie de wereld onderuit haalde, de democratie door velen als voorbijgestreefd werd gezien en men ondertussen op de rand van de vulkaan feestte.

“Neger” en “gehandicapte” zijn geband uit ons taalgebruik. Politieke correctheid wordt hoog in het vaandel gedragen, al staat het volgens sommigen ook maatschappelijke discussie in de weg.

Het is bijna overweldigend, die gigantische berg platen die maandelijks op de wereld wordt afgestuurd. In “Soundcheck” proberen we voor u het muzikale kaf van het muzikale koren te scheiden.

De reorganisatie van de Centrale bibliotheek en de Letterenbibliotheek in de divisies Artes en Cultuur & Erfgoed verloopt stroef. Communicatie blijkt het grote struikelblok te zijn.

In de nacht van 25 augustus 1914 ontketenen de Duitsers in Leuven een furie die zijn weerga niet kent. De universiteitsbibliotheek gaat in vlammen op, en talloze literaire schatten gaan verloren.