Nelis Jespers

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Nelis Jespers

'There are so many different types of smiles, you know.' Helado Negro stelde afgelopen donderdag zijn album 'This Is How You Smile' voor in STUK. ‘Die drie: Piet Mondriaan’, fluistert mijn buur me in.

Donderdag verzorgde Klaus Welle, secretaris-generaal in het Europese Parlement, in het HIW een crash course over de stand van zaken in Brussel. Zijn these: de EU staat meer dan ooit voor een keerpunt.

Met een sigaret tussen wijs- en middelvinger spreekt Filip Brusselmans gepassioneerd over de godsbewijzen van Thomas Aquinas. ‘Ik stel me kandidaat voor het voorzitterschap van jong Vlaams Belang’.

Op woensdag 24 april vond in de Universiteitshallen de uitreiking van Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs uit. Het bleek een avond vol poëtisch en prozaïsch plezier.

Jean-Luc Nancy is een klinkende naam onder filosofen. De Franse denker doctoreerde bij Ricoeur en spreekt over Derrida en Hélène Cixous als kameraden. We spraken hem tijdens zijn verblijf in Leuven.

Met wachtlijsten van meer dan negen jaar voor sociale woningen zoeken erkende vluchtelingen hun heil in aftandse koten. Ondertussen is het percentage sociale woningen gedaald.

Congo was beter af als Belgische kolonie, dat beargumenteert Maxime Goris, geschiedenisstudent en nationaal praeses van het KVHV in een lezersbrief aan Veto. Hij doet dat in eigen naam.

In een korte reactie aan Veto laat rector Luc Sels weten niet meer te willen reageren op zijn tweet, met het oog op sereniteit. Ook de andere rectoren zullen dat niet meer doen, bevestigden ze hem.

De Studentenraad van de KU Leuven vroeg luidkeels of jullie 'Mei gemist hebben'. Het jaar is echter al wel wat langer bezig. Een verhelderend overzicht van een tocht met heel wat struikelstenen.

Om 7u ’s ochtends en zonder aankondiging protesteerden de studentenvertegenwoordigers van de studentenraad afgelopen woensdag aan de statige deuren van het rectoraat.

Een honderdtal studenten protesteerde vanochtend aan het rectoraat tegen de herindeling van het academiejaar. De rector zelf was niet aanwezig.

Wie zijn onderzoek geëtaleerd wil zien in wetenschappelijke tijdschriften moet met positieve resultaten voor de dag komen. Proefdieren ondervinden die wet van de academische wereld aan den lijve.

Vorige week stelde rector Luc Sels het nieuwe Strategisch plan van de KU Leuven voor. Het diversiteitsplatform UNDIVIDED for KU Leuven haalt nu uit in een open brief aan de rector.

Je bent jong en je wil wat. De wereld veranderen: als doel kan dat tellen. Is het een mannencultuur, het Gemeenschappelijk Bureau of het fietspad aan je kot? Steeds staat er wel iets in de weg.

Een jarenlange strijd voor zitjes in allerhande bestuursorganen bracht studenten vorig jaar tot in het Gemeenschappelijk Bureau. Maar wie vertegenwoordigen ze er eigenlijk?

Honderden studenten beslisten het in ‘66-’68 uit te roepen: Niet met ons. Over hun slogan werd heel wat herrie gemaakt, maar duidelijk is: 'het moest iets met "buiten" zijn'.

Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Ook vijftig jaar na Mei ’68 blijft oud-studentenleider en voormalig journalist Paul Goossens een ‘speelse meid in de klassenstrijd’.

Eergisteren vond de eerste editie van We, The Future!? plaats. Hare Majesteit de Koningin Mathilde was van de partij en verschillende presides formuleren bedenkingen bij het subsidieregelement.

Overal wordt de KU Leuven geroemd voor haar research & development afdeling. Niet enkel een mooi visitekaartje, maar ook goed voor 23 procent van de totale onderzoeksfinanciering.

Wie dezer dagen een interview plant met John Crombez weet niet waaraan zich te verwachten. De ene dag wordt zijn partij doodverklaard, de volgende opgehemeld. We treffen hem op een goed moment.

Het Green Office, het duurzaamheidslab van de KU Leuven, opende vandaag het eerste van drie nieuwe drinkfonteintjes. Met hun Tap It Up-campagne willen ze studenten aan de milieubewuste tap krijgen.

Een aantal onhandig gekozen uitspraken over hamburgers en bier veroorzaakte deze week ophef bij het kringwezen. De hysterie staat in schril contrast met de stille verloedering van hun kerntaak.

The English programme at the Institute of Philosophy is set to become more expensive for international students. The extra money would be reinvested in better coaching.

Engelstalige opleidingen binnen de faculteit Wijsbegeerte zullen voor internationale studenten fors duurder worden. Met het extra budget wil de faculteit investeren in coaches.

Slechts 19 procent van de stagiairs in België kreeg een vergoeding voor het werk dat ze verrichten. Dat blijkt uit cijfers van de Eurobarometer uit 2013. Ons land is de rode lantaarn van de EU.

Anne Neyskens, hoofd van het Studentengezondheidscentrum, werd afgelopen week ontslagen. Ook directeur Studentenvoorzieningen Jan De Vriendt wordt door het rectoraat naar de uitgang begeleid.

Basisfinanciering was een van de grote campagnethema’s tijdens de rectorverkiezingen. Maar nu Luc Sels ook effectief rector is, lijkt implementatie verre van zeker.

In deze kroegentocht struinen we voor een keer niet de Tiensestraat door. We doen het wat verderop in de Diestsestraat en passeren vier volkse kroegen. Derde halte: In De Toewip.

KotNet, het goedkope internetabonnement voor Leuvense studenten, houdt het na 20 jaar voor bekeken. Telenet lanceert vanaf maart een nieuw internetaanbod zonder tussenkomst van de KU Leuven.

Vijf minuten voor onze afspraak in de Vooruit laat Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, in een tweet weten een interview te hebben met de ‘opper SJW’ van Veto.

Schild & Vrienden groeit razendsnel. De Vlaams-nationalistische en rechts-conservatieve jeugdbeweging rooft nu al de jongerenafdelingen van Vlaamsgezinde partijen leeg.

Ondanks verschillende projecten in de laatste jaren, is de CO2-uitstoot in en rond Leuven ongeveer constant gebleven sinds 2012. Hoe milieuvriendelijk ziet de Leuvense toekomst eruit?

We brachten deze week een artikel over de mentale gezondheid van doctorandi. Eén op de drie loopt risico op een ernstig mentaal probleem. Hier leest u hun getuigenissen.

Op 14 oktober 2018 trekt de Leuvense kiezer naar de stembus. Met het vertrek van Tobback is de stembusgang voor het eerst in jaren niet op voorhand beklonken. De campagnes trekken zich op gang.

Cijfers van onderzoeksbureau ECOOM duiden op een alarmerend probleem met de mentale gezondheid van doctorandi in Vlaanderen. Vicerector Van Audenhove betwist dat en wijst op een grote tevredenheid.

De identiteit van onze samenleving is zoek, politici werpen hun hengel met graagte in een vijver zonder vis. De jongerenvoorzitters van de klassieke driekleur zijn het debat beu.

In deze kroegentocht struinen we voor een keer niet de Tiensestraat door. We doen het wat verderop in de Diestsestraat en passeren vier volkse kroegen. Aflevering 2: Café Jeeskesboom.

Gisteren werd KU Leuven geconfronteerd met de kraak van één van haar gebouwen in Brussel. Eerder deze week vorderde het stadsbestuur het gebouw op. De universiteit verzette zich toen nog met succes.

Het is de week van het bloed in Leuven. Zo'n 3600 studenten geven deze week bloed. Het rode kruis tapt zo'n 800 zakjes bloed per dag af.

Het Algemeen Beheer van de KU Leuven heeft het dossier rond duurzaam beleggen stevig in handen. Het is maar de vraag wie er zorgt voor de dringende, duurzame reflex.

De rekening komt. Help! Hij of zij? Nog steeds nemen jongens bij het daten het meeste initiatief, maar stilaan keert het tij.

Binnenkort verschijnt op de raad van bestuur van de UGent een toonaangevende nota in het verhaal rond duurzaam beleggen. Aan de KU Leuven verschuift het thema intussen naar het achterplan.

Nog steeds verorberen we het paaslam en storten we ons in alle gezelligheid op het uitgebreide kerstmaal. Veel mensen doen dat dan weer niet. Wat met onze wettelijke feestdagen?

Voor de vierde keer in dertig jaar heeft VTK de 24 urenloop gewonnen. Het liep 1061 rondes en brak daarbij het record van Apolloon van vorig jaar. Zij werden tweede met 1052, Ekonomika derde.

De eerste woorden van de stichtingsbul van onze universiteit zeggen het al: ‘De Heer zelf.’ Wie anders? ‘Schenker van de onverwelkbare wijsheid.’ Wel bedankt. De K van KU Leuven:

Bloed, zweet, tranen en vooral veel passie. Dat is de 24 urenloop in een notendop. Verlengt Apolloon zijn abonnement op de eerste plaats, of toch maar VTK? Of een derde hond? Volg het hier!

Een avond vol zang, drank, gezelligheid en verbroedering. Dat zijn de voornaamste kenmerken van een cantus. We schreeuwen oude liedjes uit een oud boek. Is dat nog van deze tijd?

Ken je’t? Je vertelt een mop en het blijft stil. Je vertelt er nog één, het wordt stiller. Veto schiet ter hulp en stuurt Philip Lammens op pad. Is humor aan te leren?

In deze kroegentocht struinen we voor een keer niet de Tiensestraat door. We doen het wat verderop in de Diestsestraat en passeren vier volkse kroegen. Eerste halte: Café Marengo.

Maandagavond werd David Dessers verkozen als lijsttrekker van Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar. Samen met Lies Corneillie, de nummer twee op de lijst, vormt hij een ‘tandem’.

We kunnen weer op onze beide oren slapen, de nieuwe studentenflik is sinds deze zomer een feit. Dorien volgt Rik op, die naar Canada verhuisde. Veto hoorde haar uit.

De prijsverhoging van Alma: voor een heerlijke salade betaalt u sinds maandag een democratische €1,60/100 gram. Wanneer u aan de kassa de rekening krijgt, wel... Schept u best niet te veel op.

Iedere januari is het prijs: een hoop bibberende benen en liters angstzweet. Vele studenten durven de professor niet onder ogen te komen of blokken zich kapot. Het probleem faalangst.

Vandaag betekent het begin van een nieuw academiejaar aan de KU Leuven, onder de nieuwe leiding van rector Luc Sels. Volg zijn openingsspeech, de traditionele stoet der togati en nog veel meer.

Een nihilistische jeugdroman omvormen naar een verteerbaar kijkstuk voor jongeren is geen gemakkelijke klus. ‘Niets’ levert het bewijs dat het niet alleen kan, maar ook belangrijk is.

In de Zwartzusterkapel waagde Babylon zich aan het klassieke tweeluik van Lewis Carroll over de kleine Alice. Hoewel het geen onverdienstelijke poging ondernam, raakte het verstrikt in vele valkuilen.

Een aanzienlijk deel van de vluchtelingen die de afgelopen jaren in Vlaanderen terechtkwamen, is hoogopgeleid. Velen van hen blijken terecht te komen in een job waarvoor ze overgekwalificeerd zijn.

Met hun keuze voor een intimistische versie van ‘De Kersentuin’ van Anton Tsjechov toont Historia ambitie. De groep springt erin, ogenschijnlijk zonder goed te weten hoe ze eruit zullen komen.

Chemika en Apolloon trapten het IFTf af en debuteerden zo als duokring. Maant men debutanten aan de voetjes op de grond te houden, dan kleden wij ons als jezuïeten en zeggen: 'Plus est en vous.'

De Amerikaanse jongeren zullen de komende vier jaar zwaar ondervertegenwoordigd worden in het Witte Huis. 55 procent verkoos Clinton, 37 procent Trump.

In Zuid-Afrika braken een aantal maanden geleden zware studentenprotesten uit rond betaalbare inschrijvingsgelden en de dekolonisering van het onderwijssysteem. Het land kraakt opnieuw.

Een gebouw van kotbaas Appeltans brandt één week voor het nieuwe academiejaar uit en wordt onbewoonbaar verklaard. De kotstudenten wachten na een maand nog steeds op de ontbinding van hun contract.