Simon Tibo

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Simon Tibo

De Vlaamse regering zet in op preventief beleid inzake mentale gezondheid bij studenten. KU Leuven en studentenkoepel VVS reageren enthousiast, maar de vraag stelt zich of het voldoende is.

Mentaal welzijn bij studenten is steeds minder taboe. Toch leeft het stigma nog het meest bij mannen, zo blijkt uit een bevraging door de Studentenraad.

Gemiddeld heeft de student zo'n 10.000 euro op z'n rekening staan. Maar achter dat gemiddelde schuilt een grote ongelijkheid, zo blijkt uit een peiling van Veto.

De zogenoemde 'Fight for 14'-actie is sinds 2018 een centrale eis van de vakbond ABVV. De KU Leuven geeft nu gehoor aan de oproep en heeft de laagste lonen verhoogd.

De KU Leuven springt op een opportuniteit om het Alma-aanbod uit te breiden. Van de verlieslatende McDonald's-vestiging neemt ze de infrastructuur over. Focus valt op duurzaamheid en gezondheid.

Professor moleculaire virologie Zeger Debyser wordt de nieuwe fractieleider van N-VA Leuven, na het vertrek van Lorin Parys. Het is nog de vraag wie kandidaat-burgemeester wordt.

N-VA-kopstuk Lorin Parys stapt uit de politiek voor een functie als CEO van de Pro League. Hij was in 2018 kandidaat-burgemeester van Leuven, maar moest de duimen leggen tegen Mohamed Ridouani.

De verschillende overheden moeten snel schakelen om de Oekraïense vluchtelingen van opvang te voorzien. Veto ging langs bij enkele initiatieven.

Leuven schiet ferm tekort op vlak van sociale woningen. Ondertussen wordt de stad steeds minder betaalbaar voor starters. De wil is er, maar het resultaat blijft uit, klinkt het.

Bijna altijd zijn het proffen die proffen controleren aan de KU Leuven. Melders hebben weinig vertrouwen in het systeem tegen grensoverschrijdend gedrag, inclusief het vertrouwensnetwerk.

Universiteiten zijn erg gevoelig voor grensoverschrijdend gedrag, en dat wordt enkel erger. Een groeiende groep jonge onderzoekers aast op een kleine hoeveelheid posities.

Zowel Jong VLD als de Jongsocialisten hebben recent een nieuwe voorzitter verkozen. Om nog een rol van betekenis te blijven spelen, moeten jongerenpartijen zich heruitvinden.

De OESO is scherp voor hoe Vlaanderen zijn hoger onderwijs financiert. Het systeem zit slim ineen, zegt de organisatie, maar de uitvoering loopt mank. Al jaren daalt het geld per student.

Politie en gerecht vallen binnen bij pakjesbezorger S. Interklaas wegens mensonterende arbeidsomstandigheden. Inbreuken op de arbeidswetgeving zouden zijn vastgesteld.

De KU Leuven ontkent in een interne mail fouten in haar verloningsbeleid. Ze start zelfs haar betwiste systeem opnieuw op. Het sociaal overleg staat onder zware druk.

Het verloningsbeleid van de KU Leuven voldoet niet aan de Vlaamse regelgeving. Vakbonden trekken aan de alarmbel, compensaties kunnen de KU Leuven duur komen te staan.

Vera Dua is voorzitter van Bond Beter Leefmilieu en ex-politica bij Agalev en Groen!. Ze heeft het over de klimaatconferentie in Glasgow, de PFOS-affaire en de nakende kernuitstap.

Grote advocatenkantoren maken jacht op copyrightschendingen en kloppen aan bij internetproviders met schadeclaims. Hun werkwijze is dubieus, het gevolg dat de KU Leuven eraan geeft eveneens.

Tussen nu en 2030 zou het aantal studenten in Vlaanderen stijgen met 31% procent, stelt een studie van vastgoedadviseur Stadim. Dit jaar was de Leuvense kotenmarkt al krap, de toekomst oogt somber.