Sjereno Cörvers

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Sjereno Cörvers

Françoise Chombar ontvangt de erepenning voor haar verdiensten in het behartigen van de belangen van de wetenschappen, technologie en wiskunde, het stimuleren van diversiteit en haar ondernemerschap.

Op zoek naar een thesisonderwerp? Sinds april koppelt de Wetenschapswinkel van de KU Leuven studenten opnieuw aan maatschappelijk relevant onderzoek.

De kans is groot dat je als student al eens een professor emeritus voor de klas hebt zien staan, maar niet goed wist wat dat emeritaat precies betekent. Het is tijd om dit uit de doeken te doen.

Jan D’hooge, gewoon hoogleraar in de cardiale beeldvorming, volgt Reine Meylaerts op als vicerector Onderzoeksbeleid. D’hooge staat voor grote uitdagingen, maar heeft nog weinig concrete plannen.

Een enquête van de KU Leuven wijst uit dat 82% van de doctorandi vertraging opliep wegens de coronacrisis. Oplossingen komen traag op gang.

Sinds tien jaar digitaliseert de KU Leuven oude manuscripten en boeken om deze beschikbaar te stellen in de vorm van open data. Sinds drie jaar zelfs hedendaagse documenten zoals theses.

De KU Leuven breidt uit met twee nieuwe interdisciplinaire instituten. LUSI duikt in de stedelijke samenleving, terwijl DigiSoc de onderste steen van de digitale maatschappij boven haalt.

Kweekvlees belooft gouden bergen: minder dierenleed, een kleinere ecologische voetafdruk en toch genieten van een lekkere steak. Is er reden om te jubelen? Helaas moeten we dat nog even uitstellen.

Een samenwerking tussen onderzoeksinstituten, waaronder twee Leuvense, produceert nieuwe technologie waarmee neuronen maandenlang gemeten kunnen worden.

Als onderdeel van het coronarelanceplan investeert Stad Leuven in haar jeugd. De Stad wil de lasten van corona verlagen én voor verbetering zorgen in de nabije toekomst.

Een neurofysioloog van het Leuven Brain Institute bewijst hoe primaten onbewust kunnen leren. Hetzelfde geldt wellicht voor mensen. Zijn onderzoek haalt het neurowetenschappelijk magazine Neuron.

Een grote toename van farmaceutische afvalproducten in onze riolering en waterwegen bedreigt onze habitat. We mogen Xingyue Yu dankbaar zijn dat zij ons water weer probeert schoon te maken.

Het is onzichtbaar, complex, en toch een punt waar een rector aan de KU Leuven het meest op wordt afgerekend. Wat realiseerden Sels en co op het vlak van onderzoeksbeleid?

Het internet der dingen groeit snel en gaat meer vitale functies van de samenleving beheren. Emekcan Aras deed onderzoek naar de veiligheid van de daaraan verbonden apparaten en hoe ze te verbeteren.

Bénédicte Lemmelijn startte het jaar op een heel bijzondere manier: een officiële brief van de paus bereikte haar deurmat. Daarin las ze dat ze is benoemd tot lid van de Pauselijke Bijbelcommissie.

Corona heeft nadelige effecten op lopende onderzoeken, op onderzoekers zelf en op hun beginnende carrière. Het is hoog tijd om deze in kaart te brengen.

Een onderzoeker aan de KU Leuven vergelijkt het gebruik van nieuwskanalen om het volk te temmen van twee extremistische islamitische groeperingen. Hij hoopt hiermee radicalisering te verhinderen.

De meesten kennen ammoniak als poetsmiddel of van de geur van kattenurine. Ammoniak wordt echter het meest gebruikt voor de fabricage van kunstmest. Dat produceren mensen veel. Heel veel.

Een snelle coronatest kan ademruimte geven aan zwaar getroffen sectoren als de luchtvaartsector en de zorg. Er wordt nu volop ingezet aan het ontwikkelen van zo'n test door Imec en UZ Leuven.

Er lijkt een storm aan complottheorieën te woeden. Er is een verlies aan vertrouwen in de klassieke instituties. Dit kan ondermijnend zijn voor de democratie of het vaccineren tegen covid.

Dat klimaatverandering rampzalige gevolgen heeft is gemeengoed. Maar dat het bijdraagt aan het ontstaan van nieuwe pathogenen en bestaande pathogenen dichterbij ons brengt is minder bekend.

De Leuvense onderzoeker Jonas Smits ontwierp een robot waarmee chirurgen netvliesoperaties veiliger kunnen uitvoeren. Een toekomstige oplossing voor blindheid door netvliesproblemen.

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit heeft het gaspedaal ingedrukt. Behalve de reactieve houding van het in behandeling nemen van meldingen, wordt er nu een meer proactieve koers gevaren.

We moeten het hebben over een van de problemen van de wetenschap. Bepaalde onderzoeken hebben meer kans op publicatie dan andere. Dit zorgt voor een verwrongen beeld van de werkelijkheid.

In het gerenomeerde tijdschrift Science publiceert Leen Decin hoe sterrenwinden aan hun wonderschone vormen komen. Dit was nooit eerder gedaan. Spoiler: andere sterren spelen een belangrijke rol.

De kleurcode bepaalt welke maatregelen er op de campus worden genomen. Maar wie bepaalt die kleurcode eigenlijk?

UCLL laat dit jaar de meeste studievoortgangsregels vallen en gaat daarmee verder dan andere hogescholen. Universiteiten wijzigen niet vooraf: 'Hogescholen hebben meer kwetsbare studenten.'

Corona maakt de kans op een toelage van de Sociale Dienst KU Leuven groter voor niet-EER-studenten. Normaal hebben zij daar slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen recht op.

Deze week kleurt de KU Leuven Paars uit solidariteit met de LGBTQ-community. Dat in het teken van de Paarsdag op 15 mei, een dag die in het teken staat van de strijd tegen holebi- en transfobie.

Internationale studenten kunnen rekenen op steunmaatregelen van universiteiten: denk aan de huurkostvermindering van 50% op KU Leuven koten. In Nederland komt de overheid nu zelf tussen.

Veertig universiteiten met belangrijke klimaatonderzoekseenheden bundelen de krachten om de wereld het belang van betrouwbare klimaatkennis te doen inzien. De KU Leuven blijft (voorlopig) aan kant.

Corona heeft in een reeks landen een noodtoestand, een volmachtenregering of nooddecreten uitgelokt. Ook bij ons. Gerechtvaardigd? 'We vinden het raar dat er geen mensenrechtenexperten bij waren.'

Wereldwijd verwachten universiteiten een afname van internationale studenten door de coronacrisis. De KU Leuven verwacht geen sterke afname, al wil ze anticiperen met een latere of virtuele instroom.

Wat doet men ten tijde van quarantaineverveling? Juist, duiken in de oceaan van kennis die de wereld (gratis) te bieden heeft.

Een enorme crisis als degene waar we ons momenteel mee geconfronteerd zien, mag nooit verhemeld worden. Toch toont het ons mooie kanten van de mens.

Volkomen onverwacht bood Willem-Alexander, de koning van Nederland, op tien maart excuses aan voor het excessieve geweld van Nederlandse militairen in Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.