Kampus probeert uit te groeien tot echte stad

Op vakantie in Louvain-la-Neuve

Dit jaar viert de Leuvense universiteit niet alleen haar eigen 575-jarig bestaan maar ook de dertigste verjaardag van haar gescheiden siamese tweelingszus, de Université Catholique de Louvain. Hoewel de UCL een aantal gewoontes meenam naar het Waals-Brabantse Ottignies, is er op dertig jaar tijd toch een totaal verschillende sfeer ontstaan.

In de Middeleeuwen kon enkel de paus een universiteit oprichten. Op vraag van de stad Leuven en hertog Jan IV van Brabant stichtte paus Martinus V op 9 december 1425 de Leuvense Universiteit als een van de eerste van Europa. Na eeuwen ontwikkeling met hoogtes en laagtes bereikten in de jaren zestig de spanningen tussen Vlamingen en Walen een hoogtepunt. De slogan "Walen buiten" werd werkelijkheid in 1968 met de opsplitsing van de Leuvense universiteit. Twee jaar later kregen de Nederlandstalige KU Leuven en de Franstalige UCL bij wet zelfstandigheid.

Beide universiteiten hebben echter nog tal van gemeenschappelijke gebruiken. Zo heet een studentenkamer er ook een kot en kan je gaan sporten in Le Sportkot. Bovendien gebruikt de UCL hetzelfde logo en dezelfde blauwe kleur als de KU Leuven en wordt het het patroonsfeest gelijktijdig gevierd. Ieder jaar pendelt kardinaal Danneels na de eucharistieviering in Leuven naar Louvain-la-Neuve om ook daar voor te gaan. Dit jaar kent de UCL eredoktoraten toe aan mevrouw Gro Harlem Brundtland en aan de politici Lionel Jospin en Romano Prodi. Hoewel ze eigenlijk nog maar een goede dertig jaar bestaat, viert ook de UCL dit jaar haar 575ste verjaardag, deels in samenwerking met de Leuvense zus.

Hijskranen

Doordat de KU Leuven na de splitsing alle gebouwen en infrastruktuur erfde, stonden de Franstalige professoren voor een loodzware opdracht: vanuit het niets een volledige universiteit opbouwen. De keuze viel op een terrein van negenhonderd hektare in de buurt van de Waals-Brabantse gemeente Ottignies. De professoren Michel Woitrin en Raymond Lemaire worden beschouwd als de stichters van de nieuwe stad die de naam Louvain-la-Neuve meekreeg.
Koning Boudewijn mocht in 1971 met de eerstesteenlegging de bouwwerken starten. Zeven jaar later was de hoofdbrok van de site af en waren alle fakulteiten overgeplaatst, behalve die van geneeskunde, die gevestigd werd in Woluwe. Anno 2000 zijn de hijskranen nog steeds niet verdwenen: de uitbreiding van Louvain-la-Neuve gaat verder. Momenteel worden er extra voorzieningen zoals een shopping center aangelegd om van de stad een echte aantrekkingspool voor de hele omgeving te maken.
Ondanks alle inspanningen lijkt de site meer op een artificieel aangelegd vakantiedorp dan op een stad. Vanuit het station van Louvain-la-Neuve kom je terecht in straatjes die het best te vergelijken zijn met Main Street in Disneyland: parkeergarages vormen het fundament van de stad. Het dak van de garages vormt een plato met gelijksoortige gebouwen in ski-oordstijl omgeven door betonnen voetgangerstraatjes. Op het gelijkvloers van deze gebouwen zijn allerlei winkels, kafeetjes, bankkantoren en andere diensten te vinden. Op de verdiepingen zijn er afwisselend studentenkamers en appartementen voor niet-studenten.

Spookstad

Dit akademiejaar wonen er voor het eerst meer residenten (niet-studenten) dan studenten in de stad. Deze trend is het resultaat van de inspanningen van het stadsbestuur om van Louvain-la-Neuve een echte stad te maken in plaats van een kampus. De universiteit vormt nog steeds de spil maar de lagere en middelbare scholen en een hogeschool zorgen ervoor dat het stadje ook door een ander publiek wordt bevolkt. Een vaste bevolking is broodnodig om het gebied leefbaar te houden in de weekends en de vakantieperiodes. Tegenwoordig is de toestand al iets verbeterd maar enkele jaren geleden was Louvain-la-Neuve tijdens die periodes een echte spookstad.
De universiteit is opgedeeld in tien fakulteiten en levert met twintigduizend studenten de helft van de Waalse universitairen. Bijzonder is dat alle lessen er beginnen en eindigen op hetzelfde tijdstip, met gigantische mensenstromen tussen aula's en koten tot gevolg. Door de kompatibiliteit van de uurroosters is iedereen op hetzelfde moment thuis en wordt er meestal samen gekookt en gegeten. Hierdoor is er geen grote behoefte aan studentenrestaurants, waar het aanbod overigens niet zo gevarieerd is als in de Leuvense Alma's. De prijzen zijn er ook hoger en frieten bijhalen is niet mogelijk.
Studeren in Louvain-la-Neuve is in het algemeen duurder dan in Leuven. Voor een kot betaalt men gemiddeld negenduizend frank, het inschrijvingsgeld bedraagt meer dan zevenentwintigduizend frank en doordat de winkeltjes ter plaatse een monopoliepositie bekleden, zijn de produkten er vrij duur. De studentenmentaliteit wordt er echter als plezanter en warmer aangevoeld.
David Adriaen
Caroline Leysen
Info: http://www.ucl.ac.be


Inhoud