Over foute hippies, kerels en platen

Discobar Galaxie is fataal

's Lands meest geschifte dj-collectief is Discobar Galaxie, bestaande uit Loveboat, Lars Capaldi en Bobby Ewing. De laatste, officieel Jimmy Dewit, maakt ook het mooie weer bij tal van nevenprojecten. Bobby is niet alleen solo-dj, hij schreef ook mee aan 'ReChoque', de dansplaat van het moment. Voor een fuifbeest is elf uur vroeg in de ochtend en Bobby's vrienden van Café l'Affaire keken dan ook raar op toen hij voor het interview binnenwandelde.

Robin Broos
Veto: Bobby Ewing was een beetje de loser uit de serie 'Dallas'. Waarom kies je dan voor die naam?
Dj Bobby Ewing: «Bobby was gewoon ne goeie ket met de schoonste vrouw en een Mercedes Cabrio. Van mijn generatie keek iedereen donderdagavond naar Dallas. De serie kwam na Panorama en omdat dat altijd uitliep konden wij dan langer opblijven. Ik was geen echte Dallas-adept, maar Adriaan (Van Den Hoof, rb) en ik hadden een naam nodig voor onze eerste fuiven. Het had bij wijze van spreken evengoed Bugs Bunny kunnen zijn. Nu Dallas plots een cultreeks is geworden, beginnen de mensen zich weer af te vragen of ik alleen cowboymuziek draai.»
Veto: Loveboat en Bobby Ewing zijn beide namen die werden geïnspireerd op oude televisieseries. Vanwaar komt Lars Capaldi dan?
Dj Bobby Ewing: «Dat is een samengestelde naam. Vroeger had Frank lang haar, een baard en een vikingachtige uitstraling. Er moest dus Lars inzitten. Capaldi was de naam van iemand uit het Leuvense die we kennen van vroeger. Lars Capaldi: het klinkt langs geen meter, maar we hebben onze dj-namen in drie seconden bedacht.»

Hippies

Veto: Vanwaar kennen jullie elkaar?
Dj Bobby Ewing: «Ik heb tot m'n vierde middelbaar altijd naast Lars in de klas gezeten bij de Josefieten op de Oude Markt. Adriaan zat toen in het Sint-Pieterscollege en was toen nog een braaf manneke met blokjes op z'n tanden. Hij zou voor mij eens een cassette maken met rap-liedjes. Sindsdien zijn we dikke vrienden. We zijn Frank uit het oog verloren toen hij een tweede keer bleef zitten in het vierde, maar dat is allemaal goed gekomen. Ik wacht trouwens nog altijd op die cassette van Adriaan, na zestien jaar mag die wel eens komen.»
    «Adriaan heeft trouwens bij Scorpio een programma gehad dat 'Black is back' heette. Het was het eerste hiphop-programma dat ik ooit gehoord had. Hij heeft die muziek in mijn leven binnengebracht. Dat was echte Scorpio-radio: een slechte aankondiging en dan een plaat helemaal afdraaien tot aan het gaatje.»
Veto: Wat heb jij gestudeerd?
Dj Bobby Ewing: «Ik ben marketing gaan doen in Heverlee en heb een Erasmus-jaar in Engeland doorgebracht. Daarna heb ik nog een verloren jaar pol en soc gedaan, maar dat was tijdvulsel. Toen liep dat vol met foute hippies.»
Veto: Nu zitten er nog drie.
DJ Bobby Ewing: «Je voelt dat de studentenmilieus veel toffer zijn dan pakweg tien jaar geleden. Vroeger was alles gesegmenteerder: de donkere hippies van pol en soc of de snobs van TEW en rechten.»

Fout

Veto: Wanneer komt een plaat in jouw platenbak terecht?
Dj Bobby Ewing: «Ik moet het gewoon goed vinden. Toen wij pas draaiden waren de mensen niet klaar voor al die verschillende genres muziek door elkaar. Er werd al vlug een stempel van 'foute' muziek op ons geplakt, maar je krijgt een massa niet aan het dansen met slechte platen alleen. Als je een kitschplaat hebt, die daarbij nog eens een stevig shaker is, dan klopt dat wel.»
Veto: Heb je het nu over de Foute cd's van Deckers en Ornelis?
Dj Bobby Ewing: «Ja, dat zijn nu eens echt foute kerels die bovendien voor geen meter kunnen draaien. Dat zijn geen dj's maar twee slechte radiopresentatoren.»
    «In onze radioshow durfden we wel eens een plaat draaien waarvan we niet wisten of het niet echt slecht was. We verpakten dat dan maar onder de noemer 'de Lars Capaldi jeugdtrauma-plaat' en staken het dan op hem. Of we die platen dan ook goed vonden, dat deed er niet meer toe. Op de fuiven staan die platen ook nooit lang op, het is meer een soort wake-up call.»

Spit

Veto: Wat is je top 3 voor deze week?
Dj Bobby Ewing: «'Everybody Loves the Sunshine' van Roy Ayers staat op één. Die plaat is opnieuw uitgebracht en hij is heel goed geperst. 'Fly Like an Eagle' van Steve Miller Band op twee, want die plaat heb ik vorige week tijdens de uitverkoop van het Spit in zeer goede staat kunnen kopen. Dat is pure trip-hop, ondanks dat het zo oud is. De nieuwe van Vitalic komt op drie.»
Veto: Zo bescheiden 'ReChoque' er niet in te zetten! Hadden jullie dit succes verwacht?
DJ Bobby Ewing: «Toen we de plaat voor de eerste keer hadden gedraaid, stond Mylo op hetzelfde programma en hij was zo wild van de plaat dat we een cd-r hebben meegegeven. We wisten dat het potentieel had, maar je weet nooit of het zal aanslaan. Gerrit Kerremans heeft onze plaat van in het begin mee gepromoot en StuBru heeft een stukje gebruikt in de reclames voor PuntUit, waarvoor mijn dank. Deze week staat 'ReChoque' in de top 5 van Boris Dlugosh, een producer die voor Moloko heeft gewerkt.»
    «Wist je trouwens dat de titel komt van Chokri, de organisator van Pukkelpop? Luuk (Cox, drummer van Buscemi met wie Bobby Shameboy vormt, rb) zijn studio ligt vlakbij Kiewit. We hadden het nummer net af toen we naar de Freestylers gingen kijken op het festival. De naam Shameboy komt dan weer van het eerste nummer dat we ooit samen gemaakt hebben, waar een geluidje inzat dat doet denken aan een Game Boy. Als je uren naar een computerscherm zit te staren begin je slechte moppen te maken en in die track heette dat geluidje dan Shameboy. Het is nogmaals duidelijk dat ik nooit goed ben geweest in namen verzinnen.»
Veto: Op je gsm staat een ringtone van 'ReChoque'. Brengt dat goed op?
Dj Bobby Ewing: «Niets. Ik heb 1,4 euro betaalt om een nummer op mijn gsm te krijgen dat ik nog zelf gemaakt heb ook. We zijn nu actie aan het ondernemen tegen de Nederlander die dat op het net heeft gezet. Ik weet niet hoeveel kids die ringtone al gekocht hebben, maar het gaat om het principe. Vorig jaar is er wereldwijd meer omgezet aan ringtones dan aan platen en cd's, dat is een teken des tijds.»

Condooms

Veto: Jullie staan op de verpakking van condooms.
Dj Bobby Ewing: «Ze hebben ons dat een keer gevraagd en Lars Capaldi, onze grafische ontwerper, heeft dan meteen een tekening daarvoor gemaakt. Het is een tof idee om condoomgebruik te stimuleren en vele muzikanten verlenen hun medewerking. We zouden wel eens een demo-exemplaartje mogen krijgen.»
Veto: Inderdaad. We hebben gehoord dat je vader gaat worden.
Dj Bobby Ewing: «Dat was een bewuste keuze hoor. Je kan het zien (toont zijn geschaafde handen), ik ben thuis aan het gyprocken en schilderen. Ik ga een brave huisvader worden. Een uur voor ik begon te draaien tijdens Party at Alma wist ik het trouwens. Wellicht was ik toen aan het flippen achter de draaitafels.»
Veto: Dus Bobby Ewing is niet de meisjesverleider van Discobar Galaxie?
Dj Bobby Ewing: «We zijn niet vies van wat vrouwelijke aandacht natuurlijk. We blijven wel eens napraten na een set, al is het dan natuurlijk Lars Capaldi die het langst nablijft. Voor de rest zijn wij brave mensen van een stuk boven de dertig die op tijd gaan slapen.»

MC

Veto: Tijdens Fataal is Loveboat er al enkele keren niet bij geweest. Is het een gemis als iemand wegvalt bij Galaxie?
Dj Bobby Ewing: «Galaxie in full effect werkt enkel als we met zijn drieën zijn. Soms hebben we noodgedwongen onze plan met twee man moeten trekken en in clubs zoals Fataal kan dat minder kwaad. Op grote festivalpodia is dat een ramp en hebben we de MC of de volksmenner echt nodig. Lars en ik durven en kunnen dat niet. We hebben dat een keer eens moeten doen, na het Hof van Commerce by all means, en toen hebben we echt in ons broek gescheten.»
Veto: Wanneer komt de derde Galaxie-cd?
Dj Bobby Ewing: «Aan zo'n cd is een hele hoop administratie verbonden, omdat iedere platenmaatschappij waar je muziek van gebruikt, de toestemming hiervoor moet geven. Waar ik bijvoorbeeld echt niet tegen kan, is dat we nooit toelating krijgen om een nummer van de Beasty Boys te gebruiken. Dat zijn dan de kerels die alles platsgesampled hebben, dus dat klopt ergens niet. Met die zogenaamde clearing list ben ik nu een beetje te laat geweest. Normaal zou de cd eind juni en anders aan het einde van de zomer moeten uitkomen.»
    «Waar we heel veel spijt van hebben is onze opname van de dj-set op de Vismarkt tijdens de laatste editie van Marktrock. Onze goede vriend Big Bill heeft ons toen Woodstock-technisch willen aankondigen, waar ze toen het woord 'fuck' door het publiek lieten spellen. Hij wilde dat met Galaxie doen en begon dus 'give me a G' tot en met de 'L' waarna hij naar de 'I' vroeg. Na vier letters gaat hij totaal de mist in, hij aarzelt en roept dan maar gewoon onze naam. Dat was een fantastische opener voor onze cd geweest, zij het niet dat je door de aankondiging nog Nelly Furtado op de radio kon horen en dat krijg je onmogelijk weggemixt.»
Veto: Blijft Discobar Galaxie bestaan?
Dj Bobby Ewing: «Galaxie zal op één of andere manier altijd wel bestaan in één of andere vorm, al zijn de andere boys niet zo'n die-hard dj's als ik. Ik werk momenteel als los-vaste medewerker bij StuBru waar ik jingles en montages maak. Binnenkort komt er een nieuwe serie op één van Woestijnvis waar ik de generieken van aan het maken ben. Muziek maken, producen en draaien: ik zal er altijd wel mee bezig blijven.»
'ReChoque' ligt op vinyl en cd-single in de platenzaken. Dj Bobby Ewing draait op 19 mei in open lucht voor 25 jaar JJ Records, Parijsstraat 32, Leuven.


"Re-Choque komt van Chokri""Ik ga een brave huisvader worden"--- Sluit dit venster ---