LVSV organiseert openingsdebat

Koala's in een boom

Het nieuwe academiejaar werd door het Liberaal Vlaams StudentenVerbond (LVSV) afgetrapt met een debat. Zeven politieke kopstukken bediscussieerden de actualiteit voor een paar honderd studenten. De hamvraag: hoe zal België het gapende gat in de begroting dichten?

Martijn Smiers

Eric van Rompuy (CD&V) zei alvast dat de economie nu gespaard moet worden en dat er saneringen moeten komen als de economie weer aantrekt. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) vroeg zich af waar de regering nog ruimte denkt te hebben voor die saneringen. Bij Open VLD-man Sven Gatz was er wel steun voor het beleid: "De regering neemt de crisis serieus. Wij willen de sociale zekerheid behouden zonder een sociaal bloedbad."

Daarna betoogde LDD'er Lode Vereeck een hogere pensioenleeftijd: "Ik wil best pijn lijden als ik weet dat er perspectief is." Wouter De Vriendt (Groen!) wilde niet dat de mensen voor de crisis opdraaien, maar dat bedrijven als Electrabel en banken een miljardenduit in het zakje doen. "De staat heeft de banken immers gered." Moderator Goedele Devroy vroeg wat CD&V hiervan vond. Van Rompuy ontweek deze vraag met een "geheel van maatregelen" en kwam binnen vijf zinnen uit op de kotszakjes van De Crem.

Citroenen

"De regering hangt als een koala in een boom. Het bos valt om en ze hopen dat hun boom als laatste omvalt," zo schetste Tobback (sp.a) de problematiek. Hiermee gaf hij kritiek op het feit dat de regering de crisis, volgens hem, alleen maar beheert. Gatz trok ten aanval: de pensioensleeftijd moet worden verhoogd, "maar als we dat dan doen, schreeuwt Tobback moord en brand!" Tobback counterde: "Waarom verhoogt u die leeftijd dan niet nu u aan het roer zit?" Hij schudde zijn hoofd terwijl Gatz snel verder ging over iets anders.

Elke partij had zo zijn eigen hoofdpunt. Zo stelde Lode Vereeck (LDD): "De politiek houdt zich bezig met zelf gecreëerde problemen, zoals diensten- en stookoliecheques. Afschaffen die handel. Dat bespaart subsidies en ambtenaren." Joris van Hauthem (VB) pleitte op zijn beurt voor een nieuw generatiepact en langer werken. "De feitelijke pensioenleeftijd is 60 jaar. Laten we dat eerst aanpakken." De Vriendt vond dat er dan ook draaglijker werk moest komen. "Mensen van twintig tot veertig worden uitgeknepen als citroenen!" Daarna ging zijn GSM af.

Op het einde werd het debat communautair. Peumans werd gevraagd of hij nog in een staatshervorming geloofde. "Dat is geheel voor de rekening van de heer Van Rompuy." Meteen was er een lachsalvo. Toch moest Van Rompuy zijn ex-kartelpartner van repliek dienen. "Willen Vlaanderen en de N-VA wel onderhandelen? Ik heb de indruk dat de N-VA bewust niets met de Belgische staat doet: om haar uit te drogen." Tobback merkte echter op dat de CD&V dit, als federale zaak, in eigen hand heeft. "Ik wil onderhandelen over een serieus voorstel, maar u wacht op Peumans als een koala in een boom!"

Treffend

Peumans zei vervolgens dat de staatshervorming inderdaad federaal moet worden geregeld. Hierop greep Van Rompuy prompt de microfoon van zijn buur weg: "U bent nota bene de voorzitter van het Vlaams Parlement!" Peumans pakte de microfoon terug: "Ik heb het ook niet uitgevonden! Het zal wel moeten." Gatz vatte het treffend samen: "Met zo'n Vlaamse regering is er geen oppositie meer nodig!"

Dit artikel verscheen op maandag 5 oktober 2009 in nummer 03 van jaargang 36.