artikel> Wat na de dagdisco van het Huis der Rechten?

"De preses is de eindverantwoordelijke van de fakbar"

Deze week zit de fakbarcommissie samen om het Huis der Rechten aan het woord te laten na een faliekant afgelopen dagdisco. Ondertussen wil LOKO de banden tussen VRG en haar fakbar nauwer zien.

Gepubliceerd

Op moment van de dagdisco vonden ook feestjes plaats in de nabijgelegen fakbars Politika en Recup. De drie fakbars zetten stewards in om de studenten te bedaren. Huis der Rechten zorgde voor stewards en een professionele portier. Ook de politie hield een oogje in het zeil gedurende de namiddag. De dagdisco van Hdr begon om 13u en werd om 17u tijdelijk gesloten in onderling overleg tussen de fakbarverantwoordelijken en de politie.

Na het incident tijdens de dagdisco van HdR vorige week wordt stilaan duidelijk welke oorzaken aan de basis kunnen liggen. Studentenkoepel LOKO ziet alvast heil in een sterkere link tussen rechtenkring VRG en haar fakbar.

"LOKO heeft een belangrijke rol wat betreft de goede band tussen fakbars en het presidium," zegt Cilia Gouwy, die voor LOKO mee in het fakbaroverleg zetelt. "We moeten duidelijk maken dat de preses nog altijd de hoofdverantwoordelijke van de fakbar is en het aanspreekpunt voor de stad, de KU Leuven en de politie."

Gouwy refereert ook naar de fakbarcode, waarin staat dat de fakbar is ingebed in een studentenkring, hoewel er steeds wordt gesproken over de fakbarverantwoordelijke en niet specifiek over de preses. "Ik voel al het hele jaar dat er een vrij grote afstand is tussen het HdR en het VRG. Uiteraard is dat niet de volledige verklaring voor de gebeurtenis."

Haar collega Tom Biesheuvel, ook bezig met het fakbarbeleid, vult aan: "Ik hoop dat de manier waarop LOKO het hele jaar samen met de kringen werkt, ook hier kan worden doorgezet in de beste verstandhouding."

Zowel de verantwoordelijken van het HdR als VRG-preses Jonas Vernimmen wensten niet te reageren.

"Ik voel een vrij grote afstand tussen het HdR en het VRG"

Cilia Gouwy, LOKO-vertegenwoordiger fakbaroverleg

Afsprakenkader

Dinsdag hoort de fakbarcomissie de verantwoordelijken van het HdR. "We roepen alle betrokkenen samen om ieders deel van het verhaal te horen," zegt studenteninspecteur Rik de Langhe. "Samen evalueren we het incident en bekijken we hoe het verder moet."

"We gaan moeten kijken hoe we zulke activiteiten verantwoord kunnen laten doorgaan. Naast de fakbarcode, een heel accuraat instrument, is er ook een afsprakenkader rond dagdisco's," zegt studentenschepen Bieke Verlinden (sp.a).

Ze benadrukt dat ze het overleg in alle rust en luwte wil voeren. "Ik ben niet van plan om in het wilde weg te schieten of aan steekvlampolitiek te doen," verzekert ze. "Enkel in alle stilte kunnen we met effectieve, gedragen oplossingen komen om Leuven zo overlast luw te maken."

In een eerder artikel op de website van Veto haalde De Langhe al de enorme opkomst aan als een van de oorzaken. Toen de fakbar volzet was, werd de portier simpelweg omvergelopen door studenten die buiten stonden en binnen wilde feesten. "Ze hadden minimum vijf professionele portiers moeten voorzien," zegt de Langhe. "Want die ene portier kon die bende niet tegenhouden."

"Alcoholpreventie is doeltreffender dan regeltjes verscherpen"

Bieke Verlinden, schepen studentenzaken

Halve euro

In het idee van een dagdisco op zich ziet de studenteninspecteur weinig graten. "Technisch gezien is dat niet meer of minder dan een feestje overdag, Doordat de pintjes maar een halve euro kostten, trok de dagdisco wel een heel ander publiek. Met zo’n invulling wordt het wel een beetje onhoudbaar."

Net als De Langhe haalt ook Verlinden de lage drankprijs als oorzaak aan. "Hier is duidelijk sprake van overmatig alcoholgebruik. Dat start in de namiddag, daar moet je geen tekeningetje bij maken," zegt ze. Gouwy deelt de mening van De Langhe. "Eigenlijk kunnen de preses en de fakbar hier niets aan doen, ze hadden gewoon geen pintjes van een halve euro moeten schenken."

"Het toont aan dat alcoholpreventie een nagel blijft waarop we moeten blijven kloppen," stelt ze vast. "Dat is doeltreffender dan regeltjes verscherpen die in de praktijk niet te volgen zijn."


"Enkelingen hebben de boel verziekt"

Bieke Verlinden, schepen studentenzaken

De schepen vindt het jammer dat het incident een smet werpt op het fakbarleven. “Enkelingen hebben de boel verziekt en de fakbars in een negatief daglicht geplaatst. Jammer, want die hebben de afgelopen jaren enorm veel inspanningen geleverd om de overlast te beperken.”

De Langhe beaamt dat en wijst in het bijzonder op de positieve sfeer van de laatste weken. “De laatste vrijdagen stond er in de krant bijna geen enkel bericht over overlast,” stelt hij vast. “De combinatie van pintjes aan een halve euro en dit incident zorgt voor een negatief, maar onterecht beeld van het fakbargebeuren,” concludeert Biesheuvel.

Powered by Labrador CMS