‘Je hebt me helemaal geil gemaakt, waarom maak je het niet gewoon af?’

Studenten spreken

22 mei 2017
Artikel
Auteur(s): Kaatje Roelant
We liggen daar in dat bed en knuffelden een beetje. Heel gezellig allemaal.

Anoniem: Ik voelde me wel aangetrokken maar tegelijkertijd zat ik met een paar vragen. Wil ik echt nog casual seks hebben of niet?

Ik was al een jaar single, en ik had in dat jaar meerdere casual hook-ups en flings gehad. Het duurde meestal niet lang en het was allemaal heel oppervlakkig. Ik was daar los in en voor een tijdje was dat ook fijn voor mij. Ik had periodes in mijn leven waar casual seks me tevreden stelde.

Ik begon te overwegen dat ik misschien geen casual seks meer wilde hebben, dat ik alleen maar seks wilde hebben als het iets betekende. Terwijl ik aan het knuffelen was met Jef, zei mijn lichaam één ding, maar mijn emotie iets anders. Ik voelde een spanning tussen mijn lichaam en mijn geest, dat was verschrikkelijk. Ik wist gewoon niet wat ik wilde doen.

Ik had niet echt de tijd om na te denken over het feit of ik het al dan niet wilde. Ik zei uiteindelijk tegen Jef dat ik geen seks wou hebben. Hij zei dat het geen probleem was, maar ik lag naast hem en ik voelde nog steeds de druk om affectie te tonen, om knuffelachtig te doen.

'Mijn lichaam gaf blijkbaar de signalen dat ik seks wou hebben, althans zo had Jef het geïnterpreteerd'

Je weet hoe dat gaat, als twee naakte lichamen naast elkaar liggen gebeurt er steeds meer en meer. Er wordt telkens opnieuw een lijn overschreden. Dat is natuurlijk ook wat het zo spannend maakt. Mijn lichaam gaf blijkbaar de signalen dat ik seks wou hebben, althans zo had Jef het geïnterpreteerd. Hij had me plots gepenetreerd.

Het voelde als een enorme overtreding want ik had expliciet gezegd dat ik geen seks wou hebben. Ik ben weggesprongen op dat moment en ik had nog eens duidelijk gezegd: ‘neen, dit wil ik niet. Het is niet oké dat je dat hebt gedaan, ik had gezegd dat ik het niet wilde.’

Ik denk dat we erna gewoon geknuffeld hebben. Hij had sorry gezegd en hij was een beetje verschoten van mijn reactie.Na die gebeurtenis had ik hem heel lang niet meer gezien of gesproken. Ik voelde me gewoon niet comfortabel rond hem. Achteraf hebben we het nog besproken, maar toen had ik het gevoel dat Jef eerder zijn kant aan het verdedigen was.

'Een verkrachting zou ik het dus niet willen noemen, wel een overtreding van mijn intieme integriteit'

Ik vroeg me de hele tijd af of dit een verkrachting was. Het was tegen mijn wil, maar er zat geen slechte intentie langs zijn kant achter. Hij zei ook tegen mij dat hij het niet slecht bedoeld had, en dat hij oprecht had gedacht dat het met mijn toestemming was. Een verkrachting zou ik het dus niet willen noemen, wel een overtreding van mijn intieme integriteit.

Ik heb geleerd dat wanneer er enige twijfel is, dat ik het gewoon niet doe. Dat ik niet intiem hoef te zijn. Het moet eerst duidelijk zijn voor mezelf. Dat het echt oké is om stop te zeggen.

Het gevoel dat mannen boos zouden worden speelt nog altijd wel: ‘Je hebt me helemaal geil gemaakt, waarom maak je het niet gewoon af?’ Neen, het is oké, ik heb geen verantwoordelijkheid om die persoon tot een orgasme te brengen. Dat is misschien iets wat jongens moeten beseffen, maar ik wil daar geen veralgemening in maken.

Toestemming is iets dat constant moet gegeven worden, elke stap van de seksuele interactie is een vraag. Je kan dat nooit for granted nemen. Daar moet meer aandacht voor zijn.

Studenten kunnen contact opnemen met de vertrouwenspersoon door een mail te sturen naar kathleen.vleugels@kuleuven.be of te bellen naar 016/373737