Leuven eist de mooiste woorden op

Het vernieuwde Landjuweel: geslaagde literaire verzustering

24 maart 2018
Recensie
Auteur(s): Anthe Lainé
Leuvense studentenkring Babylon blies het Landjuweel nieuw leven in, een talige competitie tussen bevriende steden. De winnaar krijgt de opdracht de volgende editie te organiseren.

Geïnspireerd door het literaire leuks dat de Rederijkers zo’n 500 jaar geleden ten tonele voerden, knutselde Babylon afgelopen donderdagavond een voorstelling in elkaar, in samenwerking met letterenkringen van drie andere studentensteden: Filologica uit Gent, LWK uit Brussel en Lingua uit Antwerpen.

Lange geschiedenis

De Vesaliusaula werd omgetoverd tot het strijdtoneel waarop de verschillende steden hun jong poëtenvolk op elkaar zouden loslaten. De aankleding was sober, de begeisterung van de man en macht achter het Landjuweelgegeven was dit niet. In de openingsspeech maakten ze al snel duidelijk waar het die avond om zou draaien: vriendschappelijke verzustering tussen de vier steden, met de voordracht van literatuur als medium.

Het optreden van Van Vaeck klopte gelukkig lucht door dit beslag

Ter inleiding werd het concept – het historische Landjuweel – verduidelijkt door Hubert Meeus en Marc Van Vaeck, professoren in de Nederlandse letterkunde van respectievelijk Universiteit Antwerpen en KU Leuven. De ietwat droge samenvatting van honderd jaar rederijkersgeschiedenis door professor Meeus duurde een klein uurtje te lang. Het optreden van Van Vaeck daarentegen klopte gelukkig lucht door dit beslag. Een echt optreden kregen we: Van Vaeck begeleidde elke toeschouwer als een marionet van 1561 naar het nu en naar de acts die zouden volgen.

Viermaal tien

Elke deelnemer kreeg 10 minuten om jury en publiek te overtuigen. Antwerpen opende en diende een trio van dans, poëzie en Einaudi (Italiaanse pianist en componist, red.) op. Silke Wossmann, die haar eigen odes aan de poëzie en de liefde voorbracht, sleepte met haar achterban de publieksprijs in de wacht.

Next in line waren vier Brusselse dichters die elk een eigen tekst brachten, zonder meer: vier afzonderlijke zuilen die samen het fronton der poëzie droegen, al stond ook hier liefde centraal.

De Elckerlyc van dit Landjuweel werd de act van Leuven

De Elckerlyc van dit Landjuweel werd de act van Leuven: Kaat Bastiaens, Yannis Tate en Noa Rousseau brachten vier miniatuurgedichten van rechtenstudent Kobe Penninckx, en lieten in hun performance het spel met klanken en herhaling van woorden extra tot uiting komen.

Volgens de jury – een handvol professoren, lezers en schrijvers uit elke stad – zorgden zowel tekst als uitvoering voor een gouden randje.

Gent besloot de avond en mat zich tevens de rol van vreemde eend in de bijt aan; een meer prozaïsche redevoering over oorlog en onwetendheid die werd gebracht door één enkele spreker.

Het begin van een nieuwe traditie?

Dichter Mustafa Kör, die in 2016 zijn laatste bundel Ben jij liefde voorstelde, zorgde tijdens het tellen van de stemmen voor verdere verstrooiing en verademing: in een interview-achtig format las hij voor uit zijn dichtbundel en speelde hij met de vragen die de interviewers zijn richting opstuurden.

Op de receptie na afloop mengde hij zich onder de studenten, professoren en schrijvers; nimmer straalde dit alles zo’n natuurlijke charme uit en nooit werd er zo met complimenten gegooid – in alle richtingen. Deze receptie was gratis: dozijnen Cristalpils gingen over de toog, tot groot genoegen van blut en bierdrinkend studerend Vlaanderen.

Een nieuwe editie van het Landjuweel werd alvast bevestigd voor 2019: Leuven zal, als winnaar van dit jaar, opnieuw het evenement hosten. De deelnemerslijst breidde ondertussen ook uit: Nederlandse steden Utrecht en Amsterdam gaven reeds hun fiat.

De avond was dynamisch, de drank gratis, de gastvrijheid aanstekelijk en de creativiteit van elke stad verschillend. Praktisch en technisch verliep nog niet alles zonder haperingen, maar wat koop je uiteindelijk met goede logistiek? Alvast geen aandoenlijke sympathie en zekerheid op wederkeren van menig man, vrouw en kind op de volgende editie.