artikel> De Wereld Rond op zoek naar studentennieuws

Studentennieuws uit Syrië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Syrië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Gepubliceerd

Syrië - Vang Syrische studenten op

Het Instituut voor Internationaal Onderwijs roept 15.000 universiteiten over de hele wereld op om plaats te maken voor een Syrische student of academicus. De burgeroorlog heeft voor een ware brain drain gezorgd.

Een verrassend aandeel van de vluchtelingen is hoogopgeleid, wijst onderzoek in Duitsland uit. Bijna achttien procent van hen bezit een universitair diploma. Negentig procent van de hoogopgeleide vluchtelingen kan dat ook bewijzen. Ze hebben digitale kopieën van hun voormalige schoolervaringen.

'Meer dan 2.000 Syrische academici hebben het land verlaten sinds de start van het conflict en 108.000 Syrische studenten hebben geen toegang tot hoger onderwijs. Dat is vergelijkbaar met het aantal bachelorstudenten aan de University of London', stelt Ben Webster, oprichter van het Jamiya Project dat Syrische academici op de vlucht steunt.

Verenigde Staten - Inreisverbod Trump schaadt universiteiten

Nadat de rechterlijke macht het eerste inreisverbod van Amerikaans president Donald Trump afschoot, kwam hij begin deze maand met een light-versie van het decreet. Niet langer zeven maar wel zes landen zouden nog op de zwarte lijst staan en mensen met een green card of visum moeten zich geen zorgen maken.

Trumps tweede poging werd opnieuw geblokkeerd door een federale rechter uit Hawaï. De Universiteit van Hawaï speelde daarin een opmerkelijke rol. Rechter Derrick Watson verwees naar de negatieve financiële gevolgen voor de onderwijsinstelling die de immigratiestop teweeg brengt.

De rechtbank gebruikt niet enkel het geldplaatje maar ook de gevolgen voor uitwisselingsstudenten en personeelsleden als argument. Het inreisverbod zorgt ervoor dat de goede relatie en kennisuitwisseling met andere universiteiten onder druk komt te staan. De daling van het aantal uitwisselingsstudenten uit het Midden-Oosten is merkbaar in de inschrijvingen voor het volgende semester.

Het vorige inreisverbod werd ook geschorst nadat verschillende universiteiten nadelen ondervonden.

Lees meer: https://www.insidehighered.com/news/2017/03/16/jud...

Zuid-Korea – Vijf maanden protesteren valt in het water

153 dagen protesteerden studenten van Seoul National University (SNU), de meest prestigieuze universiteit in Zuid-Korea. De sit-in begon in oktober 2016, toen de universiteit aangekondigde dat ze een nieuwe campus ging installeren in Siheung, een stad naast Seoul. De studenten gingen met natte kleren naar huis nadat het universiteitsbestuur het waterkanon tegen hen had ingezet.

Volgens de studenten is de nieuwe campus een weloverwogen businessplan. 'De nieuwe campus is niks meer dan een speculatieve investering in vastgoed', postten de studenten op hun Facebookpagina. De universiteit voorzag geen inspraak van studenten in het beslissingsproces, hoewel de nieuwe campus velen van hen zou benadelen. Pendelen van en naar Siheung zou onpraktisch zijn, waardoor velen van hen verplicht zijn om daar een studentenflat te huren.

Powered by Labrador CMS