artikel> Archi's in de deadline

Weinig slaap, eerste sneeuw en poffertjes

Nog voordat de meeste studenten aan de blok beginnen, hebben de studenten ingenieur-architect hun zwaarste nachten al achter de rug. Rond deze tijd zijn ze druk in de weer met Photoshop en Autocad.

Gepubliceerd

De architectuurstudenten hebben normaliter per semester één ontwerpopdracht. Wekelijks krijgen ze feedback van begeleiders om hun ontwerp te verbeteren. Na de laatste begeleiding begint de deadline, het produceren van de finale plannen, schetsen, snedes, details, collages en natuurlijk de maquette.

DEADLINEN

Volgens Vandale betekent deadline “het uiterste tijdstip waarop iets gedaan moet zijn”. Voor archi's is de deadline geen tijdstip maar een intense periode (gewoonlijk een week) met korte nachten, stress, fastfood, Nederlandse klassiekers en weinig beweging.

Een laatstejaars vertelt over haar meest memorabele deadline. “Omdat het kasteel van Arenberg maar tot middernacht openblijft, besluiten we op kot verder te werken. Op de fiets bots ik tegen een andere fietser. Als bij wonder is de maquette nog intact maar mijn goede hand is gekwetst.”

“Het afwerken van de maquette duurt heel de nacht. Na een uur slaap gaan we met de maquette naar het kasteel voor de jury. Blijkt dat we de krachtwerking (trek en druk, red.) van onze structuur hebben omgewisseld. We krijgen een buis. Nachtjes doordoen loont dus niet altijd.”

SLAPELOZE PARKIET

Een aantal studenten stedenbouw werken voor de huidige deadline bij iemand thuis. Samen gezellig deadlinen in de zetel onder een persoonlijk dekentje met de Macbook op schoot, meer moet dat niet zijn.

Hoe uitzichtloos de deadline ook aanvoelt, gelukkig zijn er de eetmomenten. Om zes uur is het tijd voor poffertjes met suiker.

De parkiet is uitzonderlijk voor een paar dagen verhuisd naar een andere kamer. De arme vogel kan geen oog dicht doen, aangezien de lichten in de living dagen en nachten lang aanblijven.

Ook de ton, de tekenzaal onder het dak in het kasteel, is deze dagen druk bezet door tweedejaars. Zij werken aan de finale maquette met als resultaat handen vol snijwondjes en lijm. De studenten klagen dat de deadline zwaar is, maar door de aankoop van al het maquettemateriaal is een deadline vaak prijzig.

TIJDSBESTEDING

Maar is al dat deadlinen wel gezond? Studietijdmetingen tonen aan dat architectuurstudenten veel meer uren besteden aan ontwerp dan is voorzien, zodat andere vakken blijven liggen.

Hilde Vanaenroyde, ombuds en studentenbegeleider van de architectuurstudenten, licht toe: "De studietijdmetingen hebben als doel dat bij een te grote kloof tussen begrote tijd en bestede tijd de POC (Permanente Onderwijscommissie, red.), maateregelen bedenkt om die bestede tijd te verminderen."

Sommige studenten krijgen alles geleerd op korte tijd tijdens de blok, maar de meeste studenten komen in de problemen. "Studenten moeten zichzelf leren organiseren. De eerste- en tweedejaars hebben afwisselend een ontwerpweek en een niet-ontwerpweek. Zo worden ze gestimuleerd om het ontwerp na elke ontwerpweek een week te laten liggen en andere vakken bij te werken. We proberen de studenten die structuur aan te leren in de hoop dat ze dan in de hogere jaren ook zelf hun tijdsbesteding kunnen controleren," aldus Vanaenroyde.

Yolande Berbers, programmadirecteur van de Facultaire POC Ingenieurswetenschappen, ziet hetzelfde probleem: "Wij kiezen ervoor een realistische probleemstelling te geven. Het zijn geen typisch afgelijnde opdrachten waarbij het begin- en eindpunt duidelijk zijn. "Wanneer is iets af?" is een vraag die je ook later moet beantwoorden in je professioneel leven. Wij vragen aan de opdrachtgever om duidelijk te maken aan de studenten wat er minimaal verwacht wordt."

Powered by Labrador CMS