Vincent Cuypers

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Vincent Cuypers

Dit jaar herdenken we WO I, en daarmee al de verhalen die tot een te vroeg einde gekomen zijn. Een oorlog kent geen winnaars. Toch kent de geschiedenis legio strijdverhalen. Komt er nooit meer oorlog?

Aanstaande zondag, 11 november, herdenken we dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam.

Geen zaak die iedereen meer bezighoudt dan het morrelen aan de academische kalender. Een aantal studenten geven hun visie op de huidige voorstellen.

Nog net tijd voor een kleine reflectie, voor de nacht weer plaats maakt voor de beslommeringen van de dag. Of hoe uw krant het gebrek aan filosofen opvangt.

Meer en meer klinkt de eis dat de curricula aan (Westerse) universiteiten wat aan de historisch gegroeide blanke en mannelijke focus van hun curricula moeten doen. Een debat waard.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het ‘Leuvens collectief tegen armoede’ zaterdag een actie, kaderend in de internationale dag tegen armoede (17 oktober).

In de schaduw van de lijsttrekkers strijden nog heel wat andere kandidaten om een zitje in de Leuvense gemeenteraad. Ook heel wat jongeren, gelukkig maar.

Wat bepaalt de rol en de positie van de wetenschapper in het maatschappelijk debat? Hoe zouden wetenschappers zich hierin moeten mengen? Kan de wetenschap überhaupt wel neutraal zijn?

Voor de 14e keer opent de KU Leuven haar deuren voor jong talent (8-13 jaar). Voor de ouders is er babysit.

Wie wordt nooit eens moedeloos van de voortdurende informatiestorm waarin we ons bevinden? Berichten, nieuws, reclame, foto’s: de (digitale) wereld eist meer dan ooit voortdurend onze aandacht op.

Van schandaal naar schandaal: door de toegenomen complexiteit van technologie en economie is onze greep op de zaken verzwakt.

Sociale media: de ultieme democratisering van nieuws en debat. Droom? Of toch deceptie?

Toen Emile Zola in 1898 met een open brief in de Franse krant L’Aurore van president Faure een echt, openbaar proces eiste voor de van spionage beschuldigde kapitein Dreyfus, sloeg dat in als een bom.

Wat is nu eigenlijk een rechtvaardige straf? Die vraag vormde de inzet van een uniek vak dat studenten en gedetineerden samenbracht.

Enige bedenkingen over bedenkelijke uitingen en de nood aan bedenktijd. Een kwinkslag.

Een kleine maand geleden lanceerden twee studenten van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte met Mondig een nieuw 'platform voor de utopie'.

Men zegt wel eens dat de omvang van wat intiem is, afhangt van de seizoenen. ’s Zomers is zowat heel de wereld intiem en wil je niets liever dan er op uit trekken, vol verwachting de wijde wereld in.

Lotte Dodion (°1987) is dichter, performer en dealer in mooie praatjes. Een absoluut favoriet gedicht heeft ze niet: favoriete gedichten komen – en gaan – met het moment. Het momentgedicht voor ons is

‘Ontdek jezelf, begin bij de wereld’, luidt het bij de KU Leuven. Maar hoe begin je daaraan?

Kranten staan er vol van, talkshows gaan er op in, professoren, zelfs rectoren worden opgevoerd: het debat over geloof en wetenschap is levendiger dan ooit. Kun je geloven en weten tegelijk?