artikel> NapLap moet studenten sensibiliseren

Alcoholvrij café op Oude Markt

Sinds 1 maart is de Oude Markt een café rijker. In NapLap kan je terecht voor alcoholvrije en -arme dranken. Het pop-upcafé wil haar klanten sensibiliseren rond verantwoord alcoholgebruik.

Gepubliceerd

In oktober voerden dezelfde partners al een campagne rond alcohol. De hoofdmoot was een debat rond alcohol met alcoholconsulent Michaël Niclaus. Lees hier het interview met hem.

NapLap, het nieuwe café op deOude Markt, is een initiatief van de stad Leuven, KU Leuven, UC Leuven-Limburg,studentenkoepel LOKO en AB InBev. Elke avond staat een andere vereniging achterde toog. Een maand lang serveren ze het studentenpubliek een hele resem drankjesmet weinig of geen alcohol. De opbrengstvan NapLap gaat naar een goed doel. Zo zuivert u meteen uw lever én uw ziel,twee vliegen in één verantwoorde alcoholvrije klap.

“Uitgaan is zo veel meer dan alcohol,” legtschepen van Studentenzaken Bieke Verlinden uit. “NapLap sluit perfect aan bijde voorbije oktobercampagne rond verantwoord alcoholgebruik. We willen aantonendat alcohol geen must is om plezier te hebben.”

Volgens vicerector Rik Gosselinkis er inderdaad nood aan sensibilisering rond alcoholgebruik. “Nieuwe trendsals bingedrinken leiden tot nadenken,” vertelt hij. “We hebben hierbij bewust gekozen voor eenpositieve benadering van het thema in de vorm van een pop-upbar. Studenten hebben geen nood aan nog een belerendproject.”


Ook LOKO is enthousiast. “Eenpop-up café zoals NapLap is een laagdrempelige manier om studenten kennis telaten maken met laag- of niet-alcoholische dranken,” zegt coördinatorCommunicatie Mariska Gellaerts. “Het is dan ook een grote troef dat destudentenkringen mee op de kar kunnen springen door de bar een avond uit tebaten. Zij staan immers van iedereen het dichtst bij de studenten.”

Voor AB InBev komt het initiatiefook zeer gelegen. “De trend naar laag-alcoholische dranken is ook in Belgiëingezet. Momenteel wordt zo’n 2% van de biermarkt ingenomen door niet- oflaagalcoholische dranken. In Duitsland is dit al 10% en in Spanje loopt hetcijfer op tot maar liefst 17%,” aldus Stijn de Beer, Sales Director On-TradeBelgium van de biergigant. “Wij grijpen deze kans dan ook graag aan ombierliefhebbers kennis te laten maken met ons laag- en niet-alcoholischeassortiment.”

"De trend naar laag-alcoholische dranken is ook in België ingezet"

Stijn de Beer, AB Inbev

Ook de niet-zo-bierliefhebberskomen in NapLap trouwens aan hun trekken. Topkok Kwinten de Paepe zal erhuisgemaakte limonades serveren. Diepgaand onderzoek tijdens de officiëleopening leerde ons dat vooral de zelfgemaakte iced tea de moeite was, of zo lietRik de Flik zich toch ontvallen.

Opvallend op de achtergrond bijdeze actie is VZW Oude Markt. Ze waren bij de vorige actie rondalcoholpreventie, de Barcode, prominent aanwezig, maar houden zich ditmaal watmeer op de achtergrond. “Een bewuste keuze,” zo klinkt het, “maarabsoluut niet uit kwade wil. We steunen het initiatief ten volle.”

Diepgaand onderzoek volgend op hethiervoor vermelde diepgaand onderzoek kon deze bewering bevestigen. Bij wijze van welkomstgeschenk kreegNapLap namelijk een groot pak bierviltjes cadeau. Een zelfgemaakte iced tea voor de emoties,alstublieft!

Rik Torfs komt tappen op 14 maart

Hoewel het initiatief vanverschillende kanten gesteund wordt, blijkt de praktijk nog een ander paarmouwen. “Het is de bedoeling dat het café elke avond door een andereorganisatie uitgebaat wordt,” vertelt studenteninspecteur Rik de Langhe. “Deweekdagen waren snel volgeboekt door allerlei studentenorganisaties, maar deweekends waren voornamelijk bedoeld voor jeugdverenigingen uit het Leuvense.Die dagen raken veel moeilijker opgevuld. Een echt organisatorisch probleem isdit niet, maar het is jammer dat we hen niet allemaal lijken te bereiken.”

Een mooi tegenvoorbeeld hiervanis scouts Boven-Lo. Zij bemanden het café op 2 maart en lieten, ter promotievan het festival dat ze organiseren in de zomer, een aantal Leuvense bandjesoptreden. Naast studentenverenigingen en jeugdwerkingen zullen ook de KU Leuven en deUCLL de bar een avond bemannen. Wie altijd al eens een frisgetapte alcoholvrijepint uit de handen van rector Rik Torfs wilde ontvangen, 14 maart is uw kans.NapLap blijft nog open tot 26 maart.

Powered by Labrador CMS