Battle of the Bicky’s

Wij gingen op zoek naar de beste Bicky Cheese van Leuven.

02 maart 2015
Artikel
Auteur(s): Brecht Castel
De student lust al eens een snelle hap. Natuurlijk geldt daarbij “hoe vettiger, hoe prettiger,” maar er is nood aan meer nuance. Wij gingen op zoek naar de beste Bicky Cheese van Leuven.

Jeroen Meus riep 1 maart uit tot Nationale stoofvlees-frietdag, maar dat schoot bij de initiatiefnemers van Dagen Zonder Vlees in het verkeerde keelgat. Iedereen heeft nu zijn portie stoofvlees of seitan achter de kiezen en het stof is gaan liggen. De voornaamste les die we trekken uit deze saga, is dat we bewuster met ons voedsel moeten omgaan. Vanuit die gedachte vertrekt deze nieuwe reeks. Veto gaat de Leuvense eettenten onderwerpen aan een comparatieve studie.


Herr X

Omdat wij meedoen aan Dagen Zonder Vlees gaat de eerste test over de Bicky Cheese. De stap van echt vlees naar vleesafval is namelijk de eerste stap in de zoektocht naar de heilige graal van het vegetarisme. Alle begin is moeilijk.

Voor dit grote Bicky-avontuur hebben we een ervaren gids nodig. Na lang aandringen hebben we daarvoor Herr Xkunnen strikken. Herr X is de belangrijkste fastfood-blogger van Duitsland. Op www.bOlog.de oordeelt hij over burger en bitterbal. Herr X is een schuilnaam omdat zijn identiteit strikt geheim moet blijven. Net zoals bij de controleurs van Michelin is dat cruciaal om objectief te kunnen werken.

Wanneer Herr X het smaakteam van Veto vervoegt, blijkt hij een enorm imposante persoon te zijn. Nu ja, hij is vooral enorm. Niemand weet waar zijn driedubbele kin overgaat in zijn vetrollen. Hij opent de smaaktest en de bijhorende discussie met een boude uitspraak: “De Bicky Burger is de beste uitvinding van de 20e eeuw.”

“De Bicky Burger is de beste uitvinding van de 20e eeuw.”​

Herr X


Frietchinezen

Voor we beginnen proeven, krijgen we van hem een les in sauzen. Dat is de eerste stap naar het diploma van Bickyburgerlijk ingenieur. De Bicky Burger heeft drie sauzen, die elk hun specifieke plaats kennen. De hete saus komt met een toefje in het midden van het onderste broodje, de dressing komt daar in een ronde omheen en op het andere broodje komt de ketchup. Alleen de Bim Bam beheert perfect deze kunst.

De Bim Bam brengt echter de kaas iets te laat op de burger, waardoor ze stranden op de tweede plaats. Ze krijgen wel de prijs van vriendelijkste Bicky-dealer. Uit goede bron heeft de redactie vernomen dat de leraar Nederlands van de uitbaters vaak een gratis snack krijgt. Helaas voor de dankbare frietchinezen is er voor sentiment geen plaats in deze bikkelharde proefronde.

Helaas voor de dankbare frietchinezen is er voor sentiment geen plaats in deze bikkelharde proefronde.​


Wak

De City Snack buist als enige, maar dat mag niemand verbazen voor twee euro. De burger van de Chick-Away was vroeger abominabel, maar heeft progressie gemaakt. Alle sauzen zitten echter bovenaan, waardoor de burger technisch nog steeds oneetbaar is met vlekken tot gevolg.

Het Grotteke begon als favoriet aan de wedstrijd, maar een beginnersfout – de dressing bovenop – doet hen de das om. Het broodje van ’t Fritwinkeltje bestempelt Herr X dan weer als redelijk wak. Na wat opzoekingswerk blijkt het hier te gaan over “een plek in het ijs die nog open ligt of slechts met een dun laagje ijs bedekt is”. De metaforen van Herr X zijn soms ondoorgrondelijk.

De mooiste glooiing in het Leuvense Bickylandschap blijkt op het Hooverplein te liggen.


Smakenoorlog

De mooiste glooiing in het Leuvense Bicky-landschap blijkt uiteindelijk te liggen op het Hooverplein. Villa de Frit doet bijna alles perfect en werkt zelfs met twee schelletjes kaas. Het smaakpalet komt niet alleen volledig tot zijn recht, er is ook een juiste hoeveelheid ajuintjes en een krokant broodje. Herr X kirt het uit van plezier. De vroege sluitingsuren van de Villa zorgen ervoor dat dit culinaire hoogstandje gelukkig ook de minst uitgekotste burger is.

Na onze urenlange test delen we de uitslag mee aan de rest van de redactie. Een veganistische cartoonist verklaart waarom Villa de Frit als winnaar uit deze smakenoorlog is gekomen. Villa de Frit is één van de weinige frituren in Leuven die werkt met plantaardig vet. Onze cartoonist en Herr X zullen wellicht nooit door dezelfde deur kunnen. Al is dat ook omdat Herr X hierin alleen al nauwelijks lukt.

Rapport

1) Villa de Frit 8,66/10 € 2.80, Herbert Hooverplein 1

2) Bim Bam 8,16/10 € 2.80, Parijsstraat 37

3) Het Grotteke 7,16/10 € 2.80, Heilige Geeststraat 102

4) ’t Fritwinkeltje 6,5/10 € 3.00, J.P. Minckelersstraat 35

5) Chick-Away 5,5/10 € 2.50, Zeelstraat 14

6) City Snack 3,33/10 € 2.00, Mechelsestraat 4