Cultuurtips van de week 26/09 - 02/10

De culturele tips in Leuven: de CulTip

24 september 2016
Voorbeschouwing
Auteur(s): Gilles Michiels
In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Kruis aan voor deze week: familie in STUK, transgenders in de Bib en fietsendieven in OPEK.

Tip 1: Familie in STUK - Kristof Van Gestel i.s.m. De Veerman

In het kader van STUK START (28/09-30/09) stellen Kristof Van Gestel en De Veerman vijftien kunstwerken tentoon in het STUK onthaal. Evenveel gelukkigen kunnen een kunstwerk adopteren en mogen zich er acht maanden lang over ontfermen. Dat gaat zo: in oktober wisselt het kunstwerk van habitat en trekt het je huiskamer in, op een nieuwjaarsdiner kom je met de andere adoptieouders samen om over je kleine spruit te praten en in mei neem je afscheid met wafels of pannenkoeken. In Familie staan de beleving en de interpretatie van de toeschouwer centraal.

Tip 2: expo's in de Bib

Terwijl kunstwerken zich in je huiskamer nestelen, neemt de mens onvermijdelijk bezit van de bibliotheek. In de etsen van Jan Beulen staat de mens immers in al haar maten en vormen centraal. Nog tot 30 september zijn ze gratis te bezichtigen in Tweebronnen.

Naast Beulenwerk zoomt de bibliotheek ook in op het werk van fotograaf Danny Eeraerts. Wat maakt van een man een man en van een vrouw een vrouw? Eeraerts stelt zijn lens scherp op mensen die in het verkeerde lichaam geboren zijn. Transgenders in beeld kadert in de veertiendaagse die stad Leuven aan transgenders wijdt en gaat gepaard met gesprekken en filmvertoningen. De expo loopt tot zaterdag 1 oktober. De toegang is gratis.

Tip 3: De Fietsendief in OPEK

De koers is de officieuze tweede taal in Vlaanderen. Niet onlogisch dus dat Vlamingen fietscursussen voor migranten organiseren. Met De Fietsendief verwerken MartHa!tentatief, Toneelhuis en Theater Zuidpool stedelijke thema’s in een relevante, actuele voorstelling. Het stuur is in handen van Bart Van Nuffelen en Johan Petit. De cast bestaat uit Marc Van Eeghem, Sofie Decleir, Abigail Abraham en Igor Shyshko.

De Fietsendief wordt op 29 en 30 september gespeeld in OPEK en start om 20u. Voor de voorstelling kun je vanaf 18u30 je fiets laten graveren op het plein voor OPEK.

Gerelateerde Artikels