Danste Rudi Vranckx de limbo?

Gratis stripexpo Stil Vinyl in Tweebronnen

14 oktober 2013
Recensie
Auteur(s): Brecht Castel
Danste Rudi Vranckx de limbo in Cancun? Op deze vraag krijg je géén antwoord op de gratis expo Stil Vinyl in de bib van Leuven. Wat je wel krijgt dat lees je hieronder?

Miss Piggy mailt naar Kermit the Frog. Ze vertelt hem over haar favoriete song en waarom dat lied speciaal is voor haar. Hierop gaat Kermit achter zijn tekentafel zitten en ontwerpt een strip voor een lp-hoes gebaseerd op de muzikale anekdote van Miss Piggy. Kermit is een Vlaamse illustrator (Lectrr, Nix, Kim Duchateau...) en Miss Piggy een BV (Rudi Vranckx, Eva Daeleman, Roos Van Acker...). Het koppel van The Muppet Show mailt elkaar op initiatief van de vzw Leuven Stript. Hun doel is om strips onder de aandacht te brengen door evenementen met een cultureel randje te organiseren.

Het jongste initiatief van Leuven Stript is de expo Stil Vinyl, waarvoor BV’s werden gekoppeld aan Vlaamse illustratoren. Om het allemaal wat spannender te maken werd er gecommuniceerd via schuilnamen, zodat de BV niet wist welke illustrator zijn/haar anekdote zou verstrippen en vice versa.

Miss Piggy mailt naar Kermit the Frog.


Trompet

Deze gemaskerde digitale paringsdans resulteerde in 15 prachtige lp-hoezen. De anekdotes van de BV’s zijn meestal nogal banaal (Een voorbeeld: met de auto op vakantie naar Spanje op de tonen van ‘La Balade des gens heureux’van Gérard Lenorman), maar blijken toch genoeg inspiratie te geven voor uitgepuurde tekeningen waar het plezier van af spat. Het kruim van de Vlaamse cartoonwereld heeft duidelijk gesmuld van deze opgave.

James Brown met een trompet in zijn broek bevlekt door sperma, Arno Hintjens in zijn onderbroek of De Geboorte van Venus van Botticelli als platenhoes voor Jimmy Eat World. Alles kan, alles mag! De gekozen nummers gaan van klassiekers als ‘Losing My Religion’ van R.E.M. tot het dj-collectief C2C en de cultheld Daniel Johnston.

James Brown met een trompet in zijn broek bevlekt door sperma

Canvas

Als bezoeker van Stil Vinyl kom je niet te weten welke anekdote bij welke BV hoort. Was het Rudi Vranckx die de limbo danste in het Mexicaanse Cancún op de tonen van de Macarena? Het blijft een goed bewaard geheim. Eigenlijk doen die ankedotes er ook niet toe. Ze zijn slechts een goed excuus om Lectrr en co. een canvas te geven dat ze normaal zelden krijgen.

Naast de platenhoezen krijg je ook de anekdotes te lezen van de BV’s en met je smartphone kan je via een QR-code het lied beluisteren. Als je niet beschikt over zo’n hip mobieltje, dan deert dat geenszins. Ook zonder de bijhorende muziek in je oren kan je genieten van de omhulsels van deze vijftien grammofoonplaten.

Na Graphic Poem vorig jaar is Stil Vinyl de tweede samenwerking tussen Leuven Stript en de Openbare Bibliotheek Tweebronnen. Ook ditmaal lijkt deze coöperatie een schot in de roos. Tussen het zoeken naar een roman of een cd door, even snoepen van de exploten van striptalent van eigen bodem: het aangename nuttige aan het nuttige aangename koppelen heet zoiets.

Stil Vinyl was tot 30 november 2012 gratis te bezoeken in de bib Tweebronnen.