artikel> Bouwen tegen C02

De universiteit probeert energiezuiniger te bouwen

Winter is coming en dat betekent dat we massaal de verwarming weer aanzetten. Een slechte zaak voor het klimaat zo blijkt. De KU Leuven doet inspanningen om minder CO2 te produceren.

Gepubliceerd

‘Het verwarmen van gebouwen veroorzaakt de grootste CO2-uitstoot in onze stad’, vertelt schepen voor milieu Mohamed Ridouani (sp.a). ‘Om niet in het duister te tasten wat betreft de uitstoot, hebben we in 2013 door de KU Leuven een nulmeting laten uitvoeren. Om na te gaan wat de grootste bronnen van CO2-uitstoot zijn.’ Daaruit bleek dat 60 procent van de uitstoot van CO2 van gebouwen komt. Leuven heeft echter de doelstelling voorop gesteld om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te worden.

'Het verwarmen van gebouwen veroorzaakt de grooste CO2-uitstoot in onze stad'

Mohamed Ridouani (sp.a), schepen van Milieu

Ridouani acht deze doelstelling niet onhaalbaar: ‘Leuven is een stad waar we heel grote vooruitgang kunnen boeken omdat we geen zware industrie hebben zoals in Gent of Antwerpen. De enige fabriek die we hebben is Stella Artois.’ Het aanpakken van de uitstoot door gebouwen heeft volgens hem dan ook prioriteit.

De KU Leuven speelt volgens Ridouani hierin een belangrijke rol. ‘Je kan er ook niet naast kijken dat de KU Leuven bijzonder belangrijk is door het patrimonium dat ze bezit.’

'Leuven is een stad waar we heel grote vooruitgang kunnen boeken'

Mohamed Ridouani (sp.a), schepen van Milieu

Isoleren

‘We laten geen enkele mogelijkheid onbenut om energiezuinige aanpassingen te doen’, stelt Raf Van Hoorick, hoofd Energiebeleid van de KU Leuven. 'We proberen ons gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, door hernieuwbare energie op te wekken of door energiezuinige technieken toe te passen. Per jaar investeerden we 250.000 euro voor de zuivere vervanging van enkel glas door dubbel glas.’ Ook met het vervangen van oude ketels door nieuwere, zuinigere exemplaren probeert de KU Leuven zijn steentje bij te dragen.

Ook Ridouani looft de inspanningen van de universiteit: ‘De KU Leuven bekijkt zeer actief hoe ze bij het bouwen van nieuwe gebouwen of het restaureren van oude gebouwen het op een zo duurzaam mogelijke manier kan doen.' De geplande renovatie van De Valk 3 is hiervan een voorbeeld stelt Van Hoorick. ‘We gaan het bovenste gedeelte, dat het meest energie verbruikt, inpakken en van buitenaf isoleren, evenals de daken van de onderliggende auditoria bijkomend isoleren.’ Aan deze verbouwing hangt een prijskaartje van ongeveer 1,6 miljoen euro.

'Het mag niet ten koste gaan van het comfort van de studenten'

Raf Van Hoorick, hoofd Energiebeleid KU Leuven

Naast het voorkomen van energieverspilling is ook het opwekken van energie met hernieuwbare bronnen een belangrijke strategie stelt Van Hoorick. ‘We werken bijvoorbeeld meer en meer met warmtepompen en met warmtewisselaars.’ Ook de installatie van zonnepanelen past in deze strategie.

Comfort

Wat de universiteit dan nog aan energie verdoet zou volgens Van Hoorick dan nog eens zo duurzaam mogelijk moeten zijn. ‘We hebben in het recente verleden een grote omschakelactie gedaan van stookolie naar aardgas.' Ook op vlak van elektriciteit doet de universiteit een inspanning zegt Van Hoorick: ‘De KU Leuven koopt al enkele jaren groene stroom aan, waar we ook meer voor betalen. Maar we doen dat bewust.’

De verwarming enkele graden lager zetten is echter niet aan de orde. ‘Het mag niet ten koste gaan van het comfort van de studenten en het personeel’, stelt Van Hoorick. ‘We gaan wel onze installaties beter afstemmen op het gebruik. Verlichting en verluchting in de auditoria en leslokalen werken bijvoorbeeld met detectie en vallen uit als er niemand aanwezig is en op die manier besparen we.’ De studenten hoeven dus geen dikkere truien of dubbele kousen aan te trekken.

Powered by Labrador CMS