Geen commentaar

Splinter

07 december 2015
Splinter
Auteur(s): Sam Rijnders
Dinsdagmiddag op de Anspachlaan. Van loeiende sirenes kijkt niemand in de Brusselse burcht nog op. Pantsers en patsers in uniform zijn het nieuwste straatmeubilair.

Maar wanneer zwaargewapende agenten een bebaarde en gekleurde man uit z’n wagen sleuren, houden we toch halt. In zijn koffer vinden ze jihadgeschriften. Zij gooien de boeken op straat. Wij nemen gretig selfies en nog meer foto’s voor op Facebook.

De man heet Montasser AlDe’emeh. Klinkt bekend? AlDe’emeh is allesbehalve de laatste recruut van Daesh, ook al doet zijn naam ons anders vermoeden. Hij is islamoloog. Hij was net op de terugweg van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar hij ons hielp radicalisering tegengaan. Hij krijgt doodsbedreigingen van Islamitische Staat. Zijn boek De Jihadkaravaan ligt nu in de goot van de Anspachlaan.

Kleine fout van onze overspannen jongens in uniform? AlDe’emeh is niet de eerste. Drie maanden geleden viel een interventieteam van de Antwerpse politie binnen op een jobbeurs voor studenten. Toen bezaaiden lege bekertjes en verschraald bier nog de vloer van de Bataclan, geen kogelhulzen en vers bloed. Hun target heette Mohamed Ouaamarie. Zijn terreurdaad? Een witz op Twitter met net één “Allah uh akbar” te veel.

Er is meer aan de hand dan racial profiling op z’n Vlaams.

Er is meer aan de hand dan racial profiling op z’n Vlaams. De schutters die Parijse jongeren neerkogelden, waren ook onze jongeren. Zij groeiden op in een land dat hen niet wil. Ze maakten meer kans op een retourtje Leuven Centraal dan een diploma van de KU Leuven. Waar maar eens door de blanke banken van onze aula’s. Zoek een baan als je Montasser of Mohamed heet. Durf een hoofddoek te dragen, omdat je niet alleen baas in eigen buik, maar ook baas over eigen hoofd wilt zijn. Zwarte Piet is slechts de misselijkmakende top van een nog veel gortigere ijsberg. Verbaast het dan dat sommigen de lokroep van een Jihadefteling in het Midden-Oosten niet kunnen weerstaan?

Veel te soft en veel te links gezeik? Hebben burgervader Bart en zijn troepen gelijk wanneer ze elk verband tussen discriminatie en radicalisering ontkennen? Kijk dan naar onze veiligheidsdiensten. Waarom werkt daar nauwelijks iemand die Arabisch spreekt? Hoe performant kan zo’n dienst dan zijn?

“Neem AlDe’emeh onmiddellijk aan en laat hem een anti-radicaliseringsmissie leiden, in plaats van zijn gezicht tegen zijn motorkap te duwen,” raadde commentator Yves Desmet in De Afspraak aan. Enkele dagen eerder schreef hij een gepeperd pamflet in zijn krant De Morgen. Daarin citeerde hij Radiaa El Garani, ooit een van de weinige Arabisch sprekende terreurbestrijders bij de federale politie. Was ze daar werkelijk vertrokken na verdachtmakingen en nauwelijks verhuld racisme? “Als ik nu ‘geen commentaar’ zeg, is dat dan een duidelijk antwoord?”

Niet alle Montassers overwinnen hun omgeving en worden expert in deradicalisering. Geen veiligheid zonder eenheid. Soms spreken de feiten voor zich. Geen commentaar.

De Splinter bevat een mening van de auteur. Ze bevat niet de mening van de redactie.