artikel> Sluitingsuur, fuifcoaches en stewards

Stad Diepenbeek en studenten vechten samen tegen overlast

In de strijd tegen overlast voerde de stad Diepenbeek de afgelopen weken enkele maatregelen in. De studenten springen er creatief mee om, maar hebben hun bedenkingen.

Gepubliceerd

In Veto van 30 november schreven we al hoe Diepenbeek te kampen had met overlast. Het stadsbestuur en de studenten vroegen toen advies aan Geel en Leuven. Recent volgden er enkele concrete initiatieven.

Een opvallende maatregel was de invoering van 3 uur als sluitingsuur voor fuiven. Rekinéa, de vereniging voor studenten Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, organiseerde prompt de fuif “Drie halen we nieTd”.”Tussen 20 en 22 uur hanteerden we lagere inkom- en drankprijzen,” zegt preses Robben Martens. “Om 22 uur stond de zaal dan ook vol. Door de media-aandacht voor het sluitingsuur wilden veel mensen een kijkje nemen.”

“We willen de uitgaanscultuur veranderen”

Patrick Hermans, burgemeester Diepenbeek

Burgemeester Patrick Hermans is tevreden. “De fuif verliep uitstekend. Nu rest ons nog de vraag hoe we het financieel tekort van zo’n feestje kunnen terugdringen.” Toch ziet Hermans perspectief in het concept. “We willen met het sluitingsuur de uitgaanscultuur in Diepenbeek veranderen.”

Martens is voorzichtig. “Op het einde van de fuif waren studenten niet blij dat ze naar huis moesten. Studenten zouden het nieuwe concept snel beu kunnen worden.”

COMPROMIS

Ook de presesverkiezingen zien er dit jaar anders uit in Diepenbeek. “Vorig jaar duurden ze vier weken en was er alle dagen iets te doen,” zegt Hermans. “Eerst wilden we ze met een week inkorten, maar dat zagen de studenten niet zitten.”

”De vier weken blijven dus, maar er wordt enkel gefuifd op donderdag tot 2 uur. Cantussen en fakbaravonden duren tot middernacht.” Martens is tevreden. “Daar hebben we elkaar gevonden in een goed compromis,” klinkt het.

“De studenten gaan het concept snel beu zijn”

Robben Martens, preses Rekinéa

Uit het overleg met de steden Leuven en Geel vloeiden enkele initiatieven. “We gaan de presessen opleiden tot fuifcoaches en de aanwezigheid van stewards verplichten,” zegt Hermans. “Het kan nooit kwaad om een professionele opleiding te krijgen,” reageert Martens.

De invoering van een binnen-is-binnenpolitiek tijdens de presesverkiezingen vindt Martens een minder goed idee. “In de grote fuifzaal in Diepenbeek zijn er te weinig toiletten voor 1,500 fuifgangers die niet buiten kunnen gaan,” klinkt het. “Daarnaast vergt het een zware investering in Herashekken en extra stewards.”

De studenten willen dan weer een studentenbadge invoeren, zodat enkel studenten uit Diepenbeek binnengeraken op studentenfuiven. “Dat is praktisch moeilijk,” zegt burgemeester Hermans. “Wat met studenten die willen feesten met hun vrienden uit een andere stad? Ook voor onze oud-studenten zou dat moeilijkheden opleveren.”

#rekinéa #uhasselt #driehalenwenieTD #politieonzevriend #feestjedabei

Een foto die is geplaatst door Rekinéa Diepenbeek (@rekinea) op

Powered by Labrador CMS