artikel> Student betaalt de rekening

KotNet verdwijnt na 20 jaar

KotNet, het goedkope internetabonnement voor Leuvense studenten, houdt het na 20 jaar voor bekeken. Telenet lanceert vanaf maart een nieuw internetaanbod zonder tussenkomst van de KU Leuven.

Gepubliceerd

Na 20 jaar zetten KU Leuven en Telenet een punt achter hun samenwerking KotNet. 'Het huidige gebruik van internet is niet meer te vergelijken met twee decennia geleden', luidt het in een persbericht. 'Het breedbandinternet waar KotNet mee pionierde is nu de norm geworden. KU Leuven heeft samen met Telenet bekeken of een gezamenlijk aangeboden product nog relevant is. Na de verschillende opties rond KotNet grondig af te wegen is er uiteindelijk besloten om na 20 jaar KotNet in schoonheid af te sluiten. Het is belangrijk dat kwalitatief internet betaalbaar blijft voor elke student, maar daar kunnen nieuwe internetproducten op maat van studenten ook aan tegemoet komen.'

Door tussenkomst van de universiteit is het bedrag dat kotstudenten voor KotNet betalen een stuk lager dan dat voor een commercieel abonnement. Er wordt namelijk maar een klein deel van de infrastructuur gebruikt en de universiteit verzorgt de verbinding zelf. Die samenwerking wordt nu stopgezet.

Zo zou een kotbaas meerkosten kunnen aanrekenen of maar een beperkt aanbod ter beschikking stellen

Wat betekent dit voor jou?

Telenet zal haar klanten de komende maanden contacteren om een afbouw van KotNet te begeleiden. Abonnees kunnen dan kiezen voor het nieuwe aanbod of een andere internetprovider. In tussentijd kan je nog even verder surfen met KotNet, dat nog tot 1 oktober ondersteund wordt. Connectiviteit voor studenten en kotbazen zal te allen tijde gegarandeerd worden, luidt het in een persbericht. Vanaf eind maart komt er een nieuw specifiek aanbod voor studenten en kotbazen dat dan voor alle studenten in Vlaanderen hetzelfde zal zijn.

Een individueel abonnement op KotNet bedraagt nu 199 euro per academiejaar. Een collectief abonnement, wat de meeste studenten hebben, bedraagt 349 euro. Dat wordt betaald door de kotbaas, die het vervolgens in zijn huurprijs verrekent. In de regels van KotNet staat ook dat de kotbaas geen winst mag maken met KotNet. Een groepsabonnement van 349 euro voor een kot met 8 studenten kwam neer op ongeveer 43 euro die de student per academiejaar neertelt voor zijn internet.

Het nieuwe tarief voor studenten waar Telenet nu naar doorverwijst bedraagt 22 euro per maand (264 euro per jaar) voor een individueel abonnement. Kotbazen zullen zich nu moeten richten tot Business Fibernet 200, wat 400 euro per academiejaar zal kosten. Ook hier is dus sprake van een prijsverhoging, die gepaard gaat met de mogelijkheid tot draadloos internet en een forse stijging van het downloadvolume.

Er valt met de afschaffing ook wel wat bescherming weg. Zo zou een kotbaas meerkosten kunnen aanrekenen of maar een beperkt aanbod ter beschikking kunnen stellen. Anderzijds betekent dit het einde van het monopolie van Telenet op de studentenmarkt. Vraag is nu wat andere providers gaan doen en wat hun tarieven zullen zijn. Mogelijks valt deze beslissing dus alsnog voordelig uit.

Voor studenten op KU Leuven-residenties die CampusNet gebruiken als internetverbinding, verandert er niets. Zij blijven ook na 1 oktober gebruik maken van hun bestaand product. De residenties zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van de KU Leuven.

Powered by Labrador CMS