splinter> Splinter

All eyez on me

Iedereen krijgt graag complimentjes. Dus geef er zelf ook eens wat meer.

Gepubliceerd

Complimenten geven is simpel, maar kan ook een kunst worden. Meer info over hoe je het beste compliment geeft, vind je in deze uitgebreide analyse van het compliment.

Vorige week trouwde mijn broer. Een prachtige dag vol met wenende papa’s, zatte nonkels en officieel een nieuwe schoonzus. Ook ik, als deel van de suite en aan de eretafel, kon in mijn three-piece deels meegenieten van de belangstelling. Complimenten à la ‘je ziet er echt goed uit!’ kwamen mijn richting uitgevlogen van alle kanten. En dat was, in mijn ijdele, narcistische overtuiging, mogelijks het beste van de hele dag (naast het vieren van de liefde dan misschien).

Laat ons eerlijk zijn: iedereen houdt wel van complimentjes. Ze beamen je smaak in de mode, bevestigen je gevoel voor humor of sporen je zangkunsten aan. En onze onderhuidse ijdelheid die iedereen wel bezit, hoezeer je dan ook wil zeggen dat je die niet hebt, krijgt een extra boost. Het is voor enkele seconde ‘all eyes on me, want ik heb iets goed gedaan.’

Complimenten geven op zich is ook helemaal niet moeilijk. Een kleine moeite voor degene die complimenteert, betekent misschien een wereld van verschil voor de gecomplimenteerde. Zeg eens dat een vriendin een mooie bril aan heeft, een vriend zijn kot cool heeft ingedeeld, of zeg aan je mama dat ze altijd lekkere chocomousse maakt (ik hoop dat je dit leest, mama). Zolang het oprecht is, word je er beide gelukkiger van.

Maar wanneer is de laatste keer dat jij een compliment hebt gekregen? En wanneer is de laatste keer dat je kritiek hebt gekregen? Precies. We halen graag het negatieve uit iemands prestaties, en kunnen onze vinger moeilijker leggen op de zaken waar het goed liep. Kritiek is belangrijk, maar bevestiging van een prestatie misschien nog belangrijker. Uit kritiek weten we wat we slecht doen en hoe we dit kunnen verbeteren, maar is het niet ook belangrijk dat we weten wat we goed doen?

Complimenten werken niet enkel psychologisch, ook op wetenschappelijk vlak vallen er genoeg argumenten te maken om het geven van complimenten aan te sporen. Vaardigheden die gecomplimenteerd worden, leren we sneller aan. Een team werkt beter samen als je je teamleden complimenteert. Gewenst gedrag kan gestimuleerd worden, wat vaak beter werkt dan ongewenst gedrag afleren.

Dus de volgende keer dat je iemands presentatie, gedrag in een team of artikel (althans, in onze kringen) moet evalueren, probeer er eens de positieve dingen uit te halen. De ontvanger zal er meteen blijer van worden, zal zich aangespoord voelen om die positieve noten te blijven gebruiken en jij zal er uiteindelijk ook content uit komen, aangezien je iemand hebt kunnen helpen. Of als dat wat te veel lijkt, hou het wat simpeler: zeg eens op een trouw dat iemand een mooi kostuum aan heeft. Dan wordt het ook een beetje zijn dag.

Powered by Labrador CMS