Kunstroute breidt uit met een laboratorium voor kunst

Een blik in de keuken van de kunstenaar

25 april 2016
Artikel
Kunstroute brengt jaarlijks het publiek naar de ateliers van de kunstenaars. Met de uitbreiding met de LABO-expositie blijft het principe “door en voor kunstenaars” overeind.

Op vrijdag 22 april opende de elfde editie van de jaarlijkse Kunstroute. Bezoekers worden daarbij uitgenodigd om een kijkje te nemen in het atelier van de makers. Dit jaar bewandelt de Kunstroute een aantal nieuwe paden.

Organisator en schilder Ine Lammers vertelt enthousiast: “Na tien jaar Kunstroute was er nood aan vernieuwing. We kregen steeds meer dossiers binnen van mensen zonder atelier. Jonge en experimentele kunstenaars hadden behoefte aan een plek om hun werk te tonen."

"We wilden ons met LABO bovendien verbreden naar het sociaal-artistieke vlak," vertelt Lammers. Dat heeft geleid tot een aantal nieuwe samenwerkingen. “Tres laat jongeren in moeilijkheden samenwerken met een professionele kunstenaar,” licht Geert Vanhoovels van KUNSTWERKT, die de Kunstroute mee organiseert, toe. “De tweede externe partner is Factory, zij werken met volwassenen die hun leven opnieuw moeten opstarten.”

“Ik vind het fijn om in mijn eigen atelier over mijn werk te vertellen, waar het ontstaat"

Ine Lammers, organisator en schilder

“Daarnaast werken we samen met Kunstbak," gaat Vanhoovels verder. "Zij beschilderen elektriciteitskabines, wat mooi aansluit bij de Kunstroute. De vierde partner is De Bereklauw, een leefgemeenschap waar een aantal kunstenaars in zit.”

Met de hulp van die partners hoopt LABO een nieuwe groep kunstenaars aan te trekken die anders buiten het concept van de reguliere Kunstroute zouden vallen. OPEK zal tijdens de expositiedagen dienst doen als centraal punt voor de projecten van Tres, FactorY en Kunstbak. De Bereklauw-kunstenaars stellen tentoon op hun eigen terrein in Herent. Tot slot zal Kunstbak talloze elektriciteitskabines opfleuren in en rond het stadspark.

Waar het ontstaat

Het concept van de Kunstroute is ondertussen al aan haar elfde Leuvense editie toe. Lammers vertelt hoe het project ooit ontstond: “De allereerste Kunstroute was een initiatief van drie keramisten die het gevoel hadden dat er te weinig expositieruimte was en het heft in eigen hand hebben genomen. Het was de bedoeling om een kijkje in de keuken van de kunstenaar te bieden. Ik vind het fijn om in mijn eigen atelier over mijn werk te vertellen, waar het ontstaat. Het is voor de toeschouwer ook belangrijk om het werk eens niet in een gelikte galerie te zien, maar op de plek van de kunstenaar.”

Denise Vandevoort, schepen van Cultuur (sp.a), voegt toe: “De Kunstroute heeft een grote bijdrage geleverd aan het artistieke klimaat in Leuven. Via de initiatieven hebben kunstenaars uit verschillende disciplines elkaar leren kennen. Zo zien we dat er nu performers deelnemen.”

Voorsmaakjes

Om geïnteresseerden alvast een idee te geven van wat hen te wachten staat tijdens hun artistieke wandeling, organiseert KUNSTWERKT een overzichtstentoonstelling in OPEK. Op basis van kleine voorsmaakjes kan de culturele wandelaar kiezen welke ateliers hij of zij wil bezoeken.

De filosofie achter Kunstroute leidt in elk geval tot een gevarieerde tentoonstelling. Er zijn schilderijen, sculpturen en een aantal video-installaties te zien. Een kunstenares brengt op het pas geopende Vaartplein een performance met een meters lange windvanger. De werken zijn kleurrijk, maar niet elk werk prikkelt. Een inhoudelijke lijn ontbreekt, waardoor een professionele indruk jammer genoeg uitblijft.

Lijkt de Kunstroute met de uitbreiding van de LABO-expo bovendien niet te veel op een gewone tentoonstelling? “We willen disciplines mengen zodat er een dialoog ontstaat. Het zou leuk zijn als LABO zou evolueren tot iets dat jaarlijks terugkomt. Daar zitten we nu al voor rond de tafel, maar als klassieke organisaties zich aan ons haken heeft het geen meerwaarde. We moeten iets nieuws creëren, niet iets wat al bestaat. Dat is onze ambitie, een vrijplaats voor en door de kunstenaar,” besluit Lammers.

Tot 1 mei kan je in OPEK terecht voor de overzichtstentoonstelling van LABO 2016. De eerste Kunstroute was op zondag 24 april. Op zondag 1 mei stellen de deelnemende kunstenaars hun ateliers voor een tweede keer open van 10u tot 18u.