NFK en Mecenas organiseren Open Expo

Veel potentieel, weinig act

29 februari 2016
Recensie
Vorige week liep in het Kadoc de tentoonstelling Open Expo!, georganiseerd door de kringen NFK (Filosofie) en Mecenas (Kunstwetenschappen).

Open Expo! betekent meer dan zomaar een expositie met beeldende kunst. Er is ook plaats voor muziek en poëzie. Het oorspronkelijke concept ontstond een paar jaar geleden vanuit de Nieuw Filosofische Kring (NFK). Sinds vorig jaar versterkt Mecenas de filosofen en presenteert de tentoonstelling kunst van studenten van alle richtingen.

“Het is begonnen vanuit het idee om de vele studenten filosofie die bezig waren met muziek of met schilderen een kans te geven hun werk te laten zien. Met Mecenas hebben we de ideale partner gevonden om het groter aan te pakken,” vertelt Ellen Turelinckx van NFK. “We hebben niet echt hoeven zoeken naar mensen. De meesten dienden zichzelf aan of kwamen via Faculty Stars. We hebben vooral in ons eigen netwerk gekeken naar welke mensen iets zouden kunnen betekenen voor Open Expo!.”

"Met Mecenas hebben we de ideale partner gevonden"

Ellen Turelinckx, NFK

Leuvense kunstenaars

Open Expo! is opgezet voor en door Leuvense studenten. Alle kunstwerken die in de Vlamingenstraat worden tentoongesteld, kwamen tot stand door Leuvense (vrijetijds)kunstenaars. Omdat de organisatoren vooraf geen bepaald thema vastlegden, is van een rode draad geen sprake. Hoewel schilderijen zich tegenover een vitrine met poëzie en collages bevinden, stoort dat vreemd genoeg niet. Integendeel, het is verrassend fris om zo veel verschillende soorten kunst zij aan zij te kunnen bewonderen.

De meeste deelnemende studenten beschouwen hun artistieke bezigheid (nog) niet als een fulltime engagement. “Het is veruit mijn favoriete bezigheid,” vertelde Louise Goegebeur, “maar op dit moment wil ik eerst mijn studies afronden.”

Een opvallende deelname is die van de New Yorkse kunstenares Sarah Vitale. Met haar experimentele foto’s schopte ze het dit jaar tot Faculty Star voor de faculteit Letteren. Sarah, die in het verleden al samenwerkte met diverse modehuizen en kunstenaars, ziet haar fotografie wel als een voltijdse bezigheid. “Het is een continue stroom van ideeën die altijd in mij schuilt. Het helpt me om de wereld te begrijpen. Alles wat ik doe of maak, komt vanuit mijn hart en ziel. Dat is, denk ik, kunst.”

"Mijn kunst helpt me om de wereld te begrijpen"

Sarah Vitale, kunstenares

Potentieel

Ondanks het ambitieuze concept vraagt de concrete uitvoering van Open Expo! meer aandacht dan ze dit jaar kreeg. Slordig uitgeknipte naamkaartjes, een (helaas) onverstaanbare lezing in de galmende kapel of schilderijen die op de openingsavond nog niet opgehangen zijn, verraadden dat er hier en daar nog werk aan de winkel is. Open Expo! bevat veel potentieel, maar het lijkt erop dat de tentoonstelling pas bij de volgende editie tot wasdom zal komen.

“Het is soms wat improviseren met de werken die wij binnenkrijgen. Het is bovendien best moeilijk om de werken op elkaar af te stemmen,” bekent Ana Schultze, organisator van de expo vanuit Mecenas.

Ook Turelinckx beseft dat het qua organisatie nog niet vlekkeloos is verlopen. Toch ziet ze de toekomst rooskleurig in: “Ten opzichte van vorig jaar hebben we een grote groei doorgemaakt. We zijn beter op elkaar ingespeeld en hebben veel meer tijd om te focussen op de werken. Dat stemt ons hoopvol voor volgend jaar.”