Studenten geven weer massaal bloed

Bloedserieusweek 2018 opnieuw groot succes

21 november 2018
Artikel
Auteur(s): Rani Goelen , Mathilde Dams
Ook dit jaar streek de Bloedserieusweek neer in Leuven, ditmaal zowel in het Gymnasium op de Tervuursevest als op het Ladeuzeplein in het centrum van Leuven.

Wie afgelopen week het Monseigneur Ladeuzeplein passeerde, kon er niet naast kijken. Voor de Centrale Bibliotheek stond er een grote witte tent, die twaalf en dertien november gevuld was met dokters, vrijwilligers en studenten die hun bloed kwamen afstaan in ruil voor een goodiebag en een goed geweten. Daarnaast werden ook inzamelacties georganiseerd in het Gymnasium en in het donorcentrum op Gasthuisberg. Op die laatste plaats kan je trouwens het hele jaar terecht voor een donatie.

25 vaten bloed 

'We mikken op zo'n 3.000 donoren op één Bloedserieusweek', aldus Nathan Schaltin, student Geneeskunde en al drie jaar vrijwilliger voor Bloedserieus. 'Vorig jaar hadden we wel echt een top editie, met de twee bloedserieusweken samen haalden we net geen 6.000 donoren.'

'We hopen dit jaar door middel van de tent ook studenten uit het centrum naar Bloedserieus te lokken.' Naar het Ladeuzeplein alleen al zakten zo’n 1.400 studenten af, met de studenten van het gymnasium erbij werden dat in totaal 2.800 donoren. Om het plastisch uit te drukken: 2.800 studenten die minimaal 450 ml bloed doneren, dat zijn zo’n 25 vaten. 

'We proberen studenten vooral aan te sporen om blijvend donor te worden'

Célestine Kindts, penningmeester Bloedserieus

Bloedserieus werd 25 jaar geleden opgericht in een samenwerking tussen enkele studenten en het Rode Kruis. De vzw steunt op vrijwilligerswerk van studenten. Zij engageren zich niet alleen tijdens de Bloedserieusweek, maar ook doorheen de rest van het jaar. 'We draaien shiften tijdens de week, maar organiseren ook op voorhand en achteraf evenementen.'

Zo regelden de vrijwilligers dit jaar een karaoke-avond en een quiz met gratis inkom voor de donoren. 'In het begin van het jaar organiseren we altijd infoavonden, maar je mag het hele jaar door naar vergaderingen komen om je aan te sluiten. We hebben altijd extra vrijwilligers nodig, dus alle geïnteresseerden zijn zeker welkom', aldus Schaltin.

Plasmaweek in aantocht

'Na de herfstvakantie merkten verschillende ziekenhuizen dat de bloedvoorraad onder druk stond, dus die proberen we met deze acties wat bij te vullen', zo zegt Célestine Kindts, penningmeester en student Farmacie. 'We proberen ook om studenten te laten kennismaken met bloed geven en ze zo warm te maken om blijvend donor te worden.'

Daarnaast is er ook een plasmaweek in aantocht, die begint vanaf 26 november. 'Vooral naar plasma is er grote vraag, dus we hopen dat ook veel mensen afkomen op onze volgende actie.' Barmhartige samaritanen kunnen vanaf 26 november een bezoekje brengen aan het Donorcentrum Gasthuisberg om plasma te doneren. 

Voor zij die een extra duwtje in de rug nodig zouden hebben om de berg op te fietsen: je spaart met je donaties ook voor bijvoorbeeld bioscoopkaartjes. Er zijn slechtere manieren om je goed hart te laten zien.

De Plasmaweek vindt plaats van 26 tot 29 november in het donorcentrum, Herestraat 49. https://www.facebook.com/events/1868683883257838/