Studentenraad organiseert 'De Nacht van de POC'

De Oscars van de studentenvertegenwoordiging

24 maart 2017
Artikel
Auteur(s): Jef Cauwenberghs
In de Universiteitshal vond donderdagavond de Nacht van de POC plaats. Tijdens deze gala-avond vielen studenten en proffen in de prijzen en werd gereflecteerd over de ideale POC.

Onder een zwoel streepje jazzmuziek stroomde de universiteitshal donderdagavond langzaam maar zeker vol. Studentenvertegenwoordigers, Stura-leden, programmadirecteurs en ook rector Rik Torfs tekenden present voor de allereerste Nacht van de POC.

POC? De permanente onderwijscommissie is een orgaan waarin studentenvertegenwoordigers, KU Leuven-medewerkers en professoren, waaronder de programmadirecteur, samenkomen en sleutelen aan de opleiding. Begin dit academiejaar lanceerde de Studentenraad van de KU Leuven nog het ‘Plan POC’ waarbij het de werking van alle POC’s in kaart wou brengen en optimaliseren. De Nacht van de POC, in ware Oscarstijl georganiseerd, was daarvan een waardige afsluiter.

Plek van conflict en verzoening

Omdat dit jaar Utopia centraal staat aan de KU Leuven, mocht er op deze gala-avond dan ook even gedroomd worden over de utopische, ideale POC.

‘The greatest leader is not necessarily the one who does the greatest things. He is the one that gets the people to do the greatest things’, quoteerde decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen Bart Kerremans de Amerikaanse president Ronald Reagan vanaf het spreekgestoelte. ‘De ideale POC is er een met wederzijds vertrouwen. Een met een volwassen relatie tussen de leden en dialoog over wat kan en niet kan. Maar de ideale POC is ook een plek van conflict en verzoening. Het hevig debat is juist de sterkte van een onderwijscommissie.’

'Hevig debat is juist de sterkte van een onderwijscommissie'

Bart Kerremans, decaan Sociale Wetenschappen

Daarmee is studentenvertegenwoordigster Paulien het volmondig eens. ‘Samenwerking is heel belangrijk maar een pittige discussie mag. Wij studenten willen gehoord worden! We willen mee aan het stuur van onze opleiding zitten en kunnen echt wel iets betekenen tegenover alle proffen en decanen.’

Ijs en cake voor de hele aula

Tot slot werden ook de beste POC’s en programmadirecteurs in de bloemetjes gezet. Heel wat proffen dongen mee naar de felbegeerde titel ‘Programmadirecteur van het Jaar’ maar uiteindelijk waren het professor Ellen Claes en professor Dirk Van Raemdonck, programmadirecteurs van respectievelijk SLO Maatschappijwetenschappen & Filosofie en Geneeskunde, die met de trofee naar huis gingen.

De trofee voor meest sfeervolle POC bleef dan weer niet in Leuven maar ging per studentenvertegenwoordiger naar onze hoofdstad: de Toegepaste Taalkunde campus Brussel kaapte hier de nummer één weg. De hele POC wordt getrakteerd op taart terwijl de rest van hun opleiding mee van het succes mag genieten in de vorm van een stuk cake.

Vervolgens ging de POC Geschiedenis aan de haal met de prijs voor de POC met de meeste zorg voor onderwijskwaliteit. Hun studenten mogen zich verwachten aan een gratis receptie.

Ook de eerste bachelor Ingenieurswetenschappen bleef niet met lege handen achter. Hun POC organiseerde onder meer een kaas- en wijnavond, een kerstfeestje en ging samen poolen. Daarom kregen zij de Community Building Award overhandigd. Als kers op de taart mag de hele aula binnenkort een ijsventer voor de deur verwachten.

Geen ijs maar wel een ontbijt voor de hele POC was er voor de studentenvertegenwoordigers van Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde. Zij werden donderdagavond gekroond tot meest veelzijdige POC.

Om af te sluiten mocht ook de open onderwijsvergadering (OOV) van LO en Kine het podium opkruipen om de trofee voor Meest Innovatieve OOV in ontvangst te nemen. Op een van de volgende open onderwijsvergaderingen mogen zij zich gaan uitleven op een springkasteel. LBK, de Landbouwkring, kaapte de prijs weg voor Meest Vitale OOV.