Mirjam Eren

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Mirjam Eren

Brian Doyle is professor aan de KU Leuven en progressief jood. Een inkijk in zijn leefwereld en het jodendom de dag van vandaag.

Op een vrijdag in KUp ontmoet ik de 69-jarige Bert, alias Ignati, een kleurrijk man met een al even kleurrijk religieus leven. Enkele jaren geleden verloor hij zijn hart aan het orthodoxe geloof.

Brechtje, een jonge vrouw van 27, koos er twee jaar geleden voor om moslima te worden. Haar verhaal doet ze bij een koffietje en speciaal voor ons, want ze wil graag vertellen hoe mooi het is.

Vijf jaar lang studeerde de Rotterdamse Christiaan filosofie in Leuven. Nu is hij terug in Nederland, waar hij de opleiding tot dominee volgt en in een kerk woont. Geloof door een protestantse bril.

De 19-jarige Komaljit Ghuman is een van de weinige sikhs in Leuven. Ze studeert geneeskunde en droomt ervan later met die expertise terug te keren naar haar roots, India, om mensen te helpen.

De Indiase Apoorva studeert en werkt in artificiële intelligentie. En ze leeft volgens het hindoeïsme. ‘Het grootste misverstand? Dat het hindoeïsme een religie is.’

Met Klem toont Ish Ait Hamou zich nu ook als filmmaker aan het publiek. Hij opent de 24e editie van het Kortfilmfestival Leuven, dat een podium biedt aan ervaren regisseurs alsook kersvers talent.

‘Goedendag, wij komen ons geloof verkondigen’. Wie een deurbel bezit, klinkt deze uitspraak vast niet onbekend in de oren. Maar wat valt er meer te vertellen over Jehovah's Getuigen?

Vlaanderen bengelt onderaan de OESO-lijst wanneer het gaat over de kloof tussen de schoolresultaten van autochtone versus allochtone jongeren. Een bedroevende score, de vraag is: wat nu gedaan?

Dat dansers niet alleen met hun lichaam spreken, maar ook de kracht van woorden perfect kunnen beheersen, bewees Ish vrijdag in de Schouwburg. Tot tranen toe werd het publiek bewogen.

In 'Dubbel geboekt' laten we elke editie twee promintente figuren met een link aan het woord over een boek met impact. De rectoren van de KU Leuven en de UGent bijten de spits af.

Op 22 september vond het Festival van de Gelijkheid plaats in Leuven. Op het menu? Ontmoeting, debat en namen als Tom Lanoye, Dalila Hermans en Mohamed Ridouani, dit alles in een gonzend buurtcentrum.