recensie> Parijs gabbercollectief verovert STUK

Casual Gabberz op Artefact overtuigen van hun stampende gelijk

Voor Artefact Night trad zaterdag het Parijse neo-gabbercollectief Casual Gabberz aan in het STUK. Stampende hardcore en flitsende blauwe lichten: gabbermuziek is terug van nooit weggeweest.

Het kunstenevenement Artefact in STUK hing dit jaar aan elkaar met het thema 'eenzaamheid in een steeds eenzamere wereld'. Zaterdagavond verbond Casual Gabberz ons in die eenzaamheid en ennui, vergezeld van het juiste muzikale gezelschap om de eenzaamheid voor eeuwig weg te jagen.

Vreemden werden vrienden, bekenden werden gecanceld, vrienden werden vreemden. De aan lichtsnelheid bewegende geluidsmassa Casual Gabberz had aan een uur genoeg om ons te overtuigen van hun stampende gelijk.

Luc Tuymans op de dansvloer

Het Parijse collectief, dat zichzelf een weg baande naar de top via zelf georganiseerde feestjes, tovert Gabbermuziek terug op de voorgrond uit de krochten van de jaren negentig. Met propere overgangen in live mixen en stukken Franse rap en trap krijgen ze zelfs Vlaamse massa's tot tegen het plafond. Hier en daar zijn ook wel wat gedilateerde pupillen te bespeuren.

Luc Tuymans, die een week voorheen nog zijn kat had gestuurd naar de Ultima's uit protest tegen de cultuurbesparingen van Jambon, staat iets voor middernacht te shaken in de Labozaal van STUK. Op een uur tijd gaan onder meer Von Bikräv en (ringleader) Paul Seul door een resem Soundcloudklassiekers zoals Pour Mes Gens en f le 17, die mee worden gezongen en bedanst door een grote variëteit aan menselijk specimen.

Menselijk specimen

Van kale gabberhoofden tot maximalisten bekleed met opalen die Howard Ratner zouden doen verbleken; alles was aanwezig. Dat op zich is haast uniek: in een eenzame wereld waar iedereen in zijn eigen wereld zijn eigen eigen behoeften bevredigt, blijkt een verdelende kunstvorm als gabber ons allen te verenigen. Chaos in de chaos verenigt, zo blijkt.

Na die harde start was de opbouw van de andere dj's in STUKcafe iets te traag, waardoor veel energie verloren ging. Maar dat werd naarmate de avond vorderde goedgemaakt. De uiteenlopende stijlen van de slagwerkdj's boden ieder wat wils.

Veel Brusselaars zijn voor de gelegenheid naar Leuven afgezakt. Voor de deur wordt voor tickets gebedeld; zonder succes, het feestje in de Labozaal en dat in STUKcafe zijn uitverkocht. Mét reden.

Powered by Labrador CMS