artikel> Uw culturele agenda voor de komende twee weken

CulTip: 22 februari - 7 maart

Het cultuurleven staat nog steeds in spreidstand tussen de digitale wereld en wat in het echte leven mogelijk is. Daarom: een CulTip met digitaal aanbod, maar ook een feministische expo en origami.

Gepubliceerd

100 jaar vrouwen (online)
23 februari, 14.15 uur - 17.15 uur

In 1920 begonnen de eerste vrouwelijke studenten hun studies aan de rechtenfaculteit van de KU Leuven. Veel later dan aan de UGent, en onder een niet al te enthousiaste rector. Lean In Leuven Law herdenkt de historische gebeurtenis op 23 februari via een online evenement met panelgesprek. Dat gesprek zal geleid worden door Fatma Taspinar en onder meer alumna Ine Van Wymersch en studente Nozizwe Dube aan het woord laten.

Het orgelpunt van de avond wordt de inhuldiging van een lounge in de Nieuwe Valk. Aan de hand van een faculteitsbrede wedstrijd konden alumnae van de faculteit voorgedragen worden om hun naam aan de lounge te lenen. De shortlist bevat Germaine Cox, Kristine Kloeck, Lieve Stappers, Bea Van Buggenhout en Simone Vanderhaegen. De winnende alumna krijgt een portretfoto in de vorm van een fotomozaïek, om 'de bredere vervrouwelijking van de faculteit te illustreren'.

POINT OF VIEW - STUK
18 februari - 25 april

Deze solotentoonstelling van Angela Washko toont vier verzamelingen van haar werk. Rode draad is de wereld van games en haar poging gesprekken op gang te brengen. Ze werkt vooral rond feminisme en zoekt in haar werk omgevingen op die daar net vaak vijandelijk tegenover staan. In BANGED interviewt ze 'de meest beruchte vrouwenhater van het internet' Roosh V. zelve. In The Game: The Game wordt de bezoeker geconfronteerd met een datingsimulator die meer dan 50 eindes voorziet die afhangen van de keuzes van de bezoeker. Geëngageerd, confronterend en stimulerend werk, zo lijkt het.

Origami (UUR KULTUUR) (online met postpakket)
24 februari & 3 maart, 20.30 uur - 21.30 uur

Small Paper Things, een Leuvense webshop van twee papierliefhebsters, organiseert voor alle cultuurkaarthouders een online origamiworkshop. Daarin wordt geleerd hoe je een diamantenslinger kan maken. Geïnteresseerden kunnen zich online registreren en kunnen zo ook een 'pretpakket vol plooipret' bestellen dat thuis wordt bezorgd. Daarin zit papier, lijm en een handleiding. Cultuurkaarthouders die niet staan te trappelen om papier te vouwen, kunnen deze maand ook kiezen voor een concertfilm van Eefje Visser of een bezoek aan de expo in STUK.

Registreren kan hier.

CREATIVE in SOLITUDE: online panelgesprek
28 februari, 15.00 uur

Het platform CREATIVE in SOLITUDE biedt jongeren tijdens de lockdown al langer een online platform, maar op 28 februari laat het initiatief jongeren ook echt in gesprek gaan met beleidsmakers, hulpverleners en jeugdpsychiaters. Het panelgesprek wordt vanuit het Leuvense 30CC gestreamd en ook getuigenissen en artist statements zullen aan bod komen. Opdat iedereen zou kunnen deelnemen, kunnen er vanaf deze week al vragen en opmerkingen doorgestuurd worden via de Instagrampagina van CREATIVE in SOLITUDE.

Caoutchouc rouge, rouge coltan (online)

Het Afrika Filmfestival viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Het festival heeft gewoonlijk plaats in de lente, maar zal dit jaar – net als in 2020 – uitzonderlijk doorgaan in het najaar. Om het jubileumjaar toch al feestelijk in te zetten, voorziet de organisatie een gratis animatiefilm die online te bekijken is. Caoutchouc rouge, rouge coltan vertelt het verhaal van een Belgisch-Congolees meisje dat haar eigen familiegeschiedenis ontdekt tijdens een schoolopdracht. Deze invalshoek linkt heden aan verleden en geschiedenis aan het dagelijks leven. Er is maar liefst vijf jaar werk gekropen in de 33 minuten durende film, die een gekende, pijnlijke geschiedenis op een vernieuwende, unieke manier toont. De film is ook beschikbaar in het Frans.

Powered by Labrador CMS