VERSLAG IFTF OPENINGSAVOND

Kringtonelen zetten hun verleidelijkste beentje voor

Historia

Met een nieuwe openingsavond vol theaterteasers, zenuwen en enthousiasme, is het Interfacultair Theaterfestival officieel van start gegaan. Heb je het spektakel gemist? Lees hier welke kringen je in het oog moet houden.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

IFT-wadde?

Het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) is de jaarlijkse hoogmis van cultuur in studentenland. Tijdens het festival laten de kringtonelen het beste van zichzelf zien. Op de slotavond bekroont de jury de stukken die hun hartje het meest konden bekoren.

Het IFTf loopt dit jaar van eind maart tot eind mei. Een overzicht van alle deelnemende voorstellingen, de speeldata en tickets vind je op de website.

Het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) heeft door de coronapandemie enkele edities moeten overslaan, maar draait sinds vorig jaar weer op volle toeren. Dit jaar staan er geen zes, maar wel negen groepen te popelen om het podium op te kruipen. Een oude garde van IFTf-liefhebbers stampte namelijk het kringonafhankelijke Plan B uit de grond, terwijl Politika en NFK hun kringtoneel nieuw leven hebben ingeblazen.

De kop is eraf

Die laatsten kregen meteen een vuurdoop en mochten op de openingsavond de spits afbijten. Met hun keuze voor The Gull van Anton Chekov, in het Engels gebracht, toont NFK nochtans dat ze zich niet makkelijk laten afschrikken. Hun teaser lijkt met de kostuumkeuze en de attribuut-meeuwen alvast een mooie enscenering te beloven. Nu moeten ze er alleen nog in slagen om van hun versie van Chekov een even iconisch stuk te maken als het origineel.

'Waarom staan wij hier slecht theater te spelen?'

VRG

Na de filosofen is het aan Politika om het publiek voor hun terugkeer warm te maken. Met Arthur's Sokken, een moderne herwerking van Floyd Dells Arthur's Socks, raken zij in een liefdesdrama op Gossip Girl-niveau verwikkeld. We zijn benieuwd of ze daar zonder kleerscheuren zullen uitkomen.

Politika

In Alles goed?! vraagt VRG zich dan weer af wat er gebeurt wanneer we een eerlijk antwoord geven op die vraag. Want 'waarom staan wij hier slecht theater te spelen?', vraagt een van de spelers zich af. De rechtenkring krijgt met wat technische problemen te kampen tijdens hun teaser, maar speelt verder alsof er niets aan de hand is. Dat belooft voor hun performance wanneer met de techniek wel alles goed gaat.

Mysterie en komedie

Babylon gaat voor een extreme versie van teasen en gunt ons slechts een kleine glimp van hun Arabische Nacht. We krijgen een mysterieuze, oosterse sfeer mee, maar verder blijven we vooral met vragen achter.

Na Is sperma vegan? kiest Medica Toneel er dit jaar opnieuw voor om een maatschappelijk thema aan te kaarten. Dit jaar richten ze hun pijlen op AI en fantaseren in Het Algoritme over een mogelijke dystopische wereld die die kan creëren. Ondanks het potentieel deprimerende thema, lijkt het stuk op basis van de teaser luchtig te blijven. Kan Medica tippen aan hun stuk van vorig jaar?

Met een echte cliffhanger laten de Winezen het publiek in spanning achter

Wina gaat nog een stapje verder dan luchtig en brengt met Van je familie moet je het maar hebben een komedie. Is er ook een prijs voor beste teaser? De Winezen eindigen hun fragment met een echte cliffhanger en laten het publiek in spanning achter. (Al heeft de oplettende kijker misschien ontdekt dat je die nieuwsgierigheid kan stillen door eens in het programmaboekje te duiken.)

Het einde van het begin

Thematisch in lijn met het populaire tv-programma Roomies, zet aMUZEment (de samenwerking van Mecenas, Alfa en Musicologica) het kotleven in hun schijnwerper. Jank 17 (lees zoals W817) laat je kennismaken met een groep kotgenoten en hun studentikoze problemen. Hopelijk is het stuk zelf niet om van te janken.

Historia duikt de geschiedenis in en zet de tijdloze klassieker Don Quichote, de gek van La Mancha op de planken. Als de onbevreesde held die hij is, draaft hun Don Quichote door het publiek en palmt het in met een edele handkus. Dat belooft.

Plan B

De avond komt op zijn einde met Plan B, die het – trouw aan hun naam – over een andere boeg gooien. Zij verleiden niet met woorden, maar met dans. We zijn in ieder geval geprikkeld door deze versie van Hugo Claus' Een bruid in de morgen.

Als na afloop de nieuwsgierigheid naar de volledige stukken de kop opsteekt, kan dat alleen maar betekenen dat het een geslaagde openingsavond was. Zo is de nieuwe editie van het IFTf alvast succesvol ingeluid.

Powered by Labrador CMS