ARTIKEL HORST X NACHTPLAN LAB

Leuvense jongeren bouwen mee aan veilige nieuwe nachtclub

Horst x Nachtplan Lab

In 2024 mogen de Leuvense jongeren een nieuwe nachtclub verwachten in Stelplaats. Een diverse groep studenten heeft samen met Nachtplan het hoofd gebogen over hoe die eruit zal zien.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Tijdens het Horst x Nachtplan Lab in Stelplaats konden jongeren afgelopen week meebepalen over de toekomst van een nieuwe nachtclub. 'Het is niet de eerste keer dat zo'n lab wordt georganiseerd, maar het is wel voor de eerste keer in Leuven', aldus Victor De Smet, communicatiemanager van Stelplaats. Het zou gaan om een voorlopig onbenutte ruimte in de verlaten loods.

Gedurende een week volgde de jongerengroep er drie intensieve conferentiedagen en drie labdagen. Die werden onderverdeeld in drie trajecten die elk een verschillend aspect van de toekomstige nachtclub bespraken met de betrokken deskundigen: Music-, Design- en Architectuurlab. Zo kon de Leuvense jeugd haar mening uit de doeken doen over hoe een moderne nachtclub er precies uit moet zien in de 21ste eeuw.

Jongeren aan het roer

'De nachtclub is speciaal voor de Leuvense jongerengemeenschap, daarom zijn ze hier', zegt Victor. De groep bestaat voor de ene helft uit internationals, de andere bestaat uit lokale Leuvenaars. Zo verkrijg je een mooie balans tussen diverse ideeën en behoud je enigszins de voeling met Leuven, volgens Victor.

De veiligheid van clubs begint bij de deur

Alexander Pessers, medeoprichter Nachtplan

Zo werkten er twee Oekraïners mee die zelf een grafisch ontwerpstudio hebben. Die beoogde diversiteit is net interessant, zegt Victor: 'Het is belangrijk om te horen wat internationals denken. Zij hebben al heel andere ervaringen opgedaan.'

Horst x Nachtplan Lab
Stelplaats

Mede dankzij de stad Leuven kan deze nachtclub gebouwd worden, omdat het met diens budget wordt gefinancierd. 'Wij moeten niet diep in onze eigen buidel tasten. Daarom kunnen we nadenken over zaken waar nachtclubs uit de private sector niet de financiële ruimte voor hebben.'

Gebrek aan safe spaces

Daar knelt het schoentje voor Alexander Pessers, lid en medeoprichter van Nachtplan. Hij wil een duurzamer nachtleven tot stand brengen, en daarnaast ook een veilige nachtclub. Hij volgde het Musiclab, waar de nadruk lag op de bewustwording rond gevoeligheden bij bevolkingsgroepen.

Voor Alexander begint alles aan de deur. 'De door policy op veel plekken luidt als volgt: wie het meeste consumeert, mag naar binnen. Dat is totaal het omgekeerde van wat het zou moeten zijn. De veiligheid van de clubs begint bij de deur, maar dat is voor een commerciële club niet de belangrijkste overweging.'

'Het is een progressief debat in diverse landen, maar het bereikt de oude markt totaal niet'

Alexander Pessers, medeoprichter Nachtplan

De vraag naar safe spaces in nachtclubs waait over uit Berlijn, Parijs en andere steden met een sterk uitgebouwd nachtleven. 'Het is een progressief debat in diverse landen, maar het bereikt de oude markt totaal niet', stelt Alexander vast.

Cheyanne Hudson en Pepijn Gyssels, beide dj's en leden van het Musiclab, kijken terug op een geslaagde week. 'Iedereen heeft het over een safe space enzovoort, maar er zijn zoveel kleine zaken waar mensen mee rekening moeten houden. Je kan niet één ding verzinnen, aangezien het een werk in uitvoering is', klinkt het eenstemmig.

Horst x Nachtplan Lab
Stelplaats

Of de club er in 2024 gaat uitzien zoals voorzien, blijft onzeker, maar dat was ook niet de essentie: 'Een veilige nachtclub opbouwen vraagt tijd, en als je dat niet voorziet, gaan er zaken mis. Ik heb wel het gevoel dat we afgelopen week veel hebben geleerd, en dat is het meest waardevolle.'

Powered by Labrador CMS