artikel> De Tijdloze in 60 beelden

Pop-up expo in het M-museum

Studeer je in Leuven dit weekend en heb je nood aan een luchtige, creatieve pauze? Ga dan eens langs op de ‘POP = ART’ tentoonstelling van Studio Brussel in het M-museum.

Gepubliceerd

In 1956 verscheen Elvis Presleys eerste nummer 1 hit met “Heartbreak Hotel” en creëerde Richard Hamilton het eerste Pop Art kunstwerk. De aanleiding voor Studio Brussel om dat jaar te beschouwen als het begin van de popcultuur en de globalisering van de popmuziek.

Studio Brussel presentator Stijn Van de Voorde en grafisch vormgever Eva Goethals ontworpen daarom 60 beelden bij 60 songquotes uit 60 jaar popgeschiedenis, eentje per jaar.

HEROES

Een zaal hangt vol met art prints in chronologische volgorde van “Heartbreak Hotel” van Elvis Presley (1956) tot en met “When we were young” van Adele (2016). Ook David Bowie is vertegenwoordigd met - hoe kan het ook anders - “Heroes” (1977).

Door de aanwezigheid van Nirvana met “Smells Like Teen Spirit” (1991) en Pixies met “Where Is My Mind?” (1988) lijkt de reeks wel een verkorte versie van De Tijdloze, een muzieklijst te horen elke laatste dag van het jaar op Stubru.

Het beste werk is de grafische weergave van het lied “There Is A Light That Never Goes Out” van The Smiths. Een witte affiche gevuld met 25 gloeilampen waarvan er slechts eentje brandt.

Op de achtergrond spelen de 60 popsongs in een loop. Dat zorgt ervoor dat je bij het lezen van de quotes spontaan begint mee te zingen.

GRATIS BABBEL

De serie kunstwerken wordt in het midden, zo rond 1980, onderbroken door een stuk muur waar iedereen zijn favoriete Popquote mag opschrijven. Deze muur staat al behoorlijk vol na de openingsavond van donderdag. Tussen de citaten van Oasis en Queen vindt je vast en zeker nog een plekje.

In een hoek van de zaal staan de twee bedenkers en uitvoerders van het project, Stijn Van de Voorde en Eva Goethals, aan een geïmproviseerde merchandise stand. Ze verkopen T-shirts, posters, postkaarten en als je niets koopt trakteren ze je op een gratis babbel.

Toegang is 3 euro, cultuurkaarthouders kunnen gratis M-bassadeur worden en zo gratis gaan kijken.

De tentoonstelling loopt nog tot zondagavond. (Telkens open van 11:00 – 18:00

Powered by Labrador CMS