recensie> Entertainend improvisatietheater in een flauw jasje

Recensie: Openingsoptreden Preparee

Op woensdag 16 oktober vond 'Tijd-à-tijd' plaats, het openingsoptreden van improvisatietheater Preparee. Dat stond garant voor een hilarische avond, al misten we nét dat ietsje meer.

Gepubliceerd

De titel van het openingsoptreden luidde 'Tijd-à-tijd', een leutige woordspeling en tevens het veronderstelde thema van de avond: een reis door de tijd. Voor de eigenlijke voorstelling nam het keurig uitgedoste presentatorenkoppel van dienst uitgebreid de tijd om het publiek uit de duffige sfeer van Aula Pieter de Somer te trekken en warm te maken voor anderhalf uur kolderieke improvisatieacts. De introductie was misschien een beetje over the top, maar slaagde er wonderwel in om het aanwezige publiek enthousiast te maken voor het tijdreisavontuur dat zou volgen.

Het concept van tijdreizen is slim bedacht. De geschiedenis is een ideale bron om als improvisatieacteur inspiratie uit te putten. Helaas bleek het idee slechts een vluchtig ineengeflanste omkadering die beperkt was tot korte intermezzo's tussen de acts door. Die beperkten zich tot klassieke improvisatiespelletjes waarin niet echt een thematische lijn te trekken was. Het is een gemiste kans dat het thema niet meer de basis vormde voor de improvisatie zelf. Daardoor was dat concept niet meer dan een geforceerd omhulsel voor wat de voorstelling in wezen was: een showcase voor het talent waarover Preparee beschikt.

De kwaliteit van de improvisatieacts zelf was uitstekend. De zes aanwezige spelers schenen van het beste hout gesneden te zijn dat Preparee te bieden heeft en hun performance was over de gehele lijn spitsvondig en vermakelijk. Uiteraard waren er zoals bij elke improvisatievoorstelling momenten waarop de flow van de gespeelde act niet helemaal snor zat of waarop de performance een beetje de verkeerde kant opging. Gelukkig waren die momenten over het algemeen zeldzaam. Het publiek bulderlachte meer dan eens met hoogtepunten als een familiedrama bij Dovy Keukens en de paashaas die kinderen gijzelt in zijn kelder. Prijzenswaardig was ook het feit dat Preparee er zonder uitzondering in slaagde om alle acts op het juiste moment te beëindigen, waardoor geen enkele scène onnodig lang bleef doordraven.

De avond was meer dan geslaagd. De acteurs zetten hun beste beentje voor en de voorstelling was amusant: dat is uiteindelijk waar een opvoering van Preparee om draait. Alleen blijft het jammer dat het thema 'Tijd-à-tijd' een weinig consistente rode draad was en afwezig bleef in de acts zelf. Zeker met zo'n cast zou Preparee in staat moeten zijn om een voorstelling in elkaar te boksen die net dat ietsje meer is dan een simpele opeenvolging van improspelletjes.

Powered by Labrador CMS