artikel> Creatief schrijven, gelegenheidsteksten en een onderzoeksproject

Saskia De Coster eerste huisschrijver aan de KU Leuven

Saskia De Coster wordt de eerste 'writer-in-residence' aan de KU Leuven. De functie brengt een heel takenpakket met zich mee en brengt wetenschap en kunst wat dichter bij elkaar.

Gepubliceerd

De Coster, geboren in Leuven, is een alumnus aan de faculteit Letteren en won al de Leuvense Interuniversitaire Prijs. Na haar studies Germaanse talen en literatuurwetenschappen schreef ze verschillende romans waaronder 'Wij en ik', waarvoor ze de Opzij Literatuurprijs ontving. Geen toeval dus dat zij als eerste in deze functie mag treden.

Volgend academiejaar zal de schrijfster Creatief schrijven doceren. Het vak wordt gegeven in de masteropleidingen Westerse Literatuur, Culturele Studies en Taal- en Letterkunde, maar staat ook open voor studenten uit andere opleidingen. Ze treedt zo in de voetsporen van Kristien Hemmerechts, die op emeritaat gaat.

Het vak 'Creatief schrijven' wordt in een nieuw jasje gestoken

Het vak wordt in een nieuw jasje gestoken: tot dit jaar stond het vak open voor een grote groep bachelorstudenten, maar vanaf volgend jaar wordt het een mastervak met intensieve begeleiding in kleine groep. Op basis van een motivatiebrief zullen twintig studenten geselecteerd worden om een semester met de huisschrijver aan de slag te gaan. Via workshops en literaire avonden zal de universiteit proberen om ook studenten buiten de kleine klasgroep te betrekken.

Saskia De Coster vindt het zelf een mooi initiatief. 'Als student letteren miste ik in mijn opleiding net het creatieve aspect van taal en de mogelijkheid om meer over het schrijfmetier te leren.' Ze is ook benieuwd naar de leefwereld van de huidige student en hun omgang met taal.

In haar werk zocht De Coster vaak de grenzen van andere kunstvormen op. Nu volgen de grenzen van de wetenschap

De samenwerking probeert een harmonie tussen kunst en wetenschap te stimuleren, aldus Bart Raymaekers, vicerector Groep Humane Wetenschappen en bevoegd voor cultuurbeleid. De Coster zocht in veel van haar werken de grenzen van andere kunstvormen op. Nu volgen ook de grenzen van de wetenschap. Zo zal ze een interdisciplinair onderzoeksproject leiden naar de band tussen hardlopen en creativiteit. Als fervente hardloopster had ze wellicht inspraak in de keuze voor dat thema.

Daarnaast zal De Coster ook gastlezingen geven en gelegenheidsteksten schrijven. Zo ook een kortverhaal dat in het nieuwe universitaire magazine zal verschijnen. In het voorjaar van 2021 staat ook een literaire avond gepland over 'De toekomst van de literatuur'.

Powered by Labrador CMS