artikel> KU Leuven gebruikt digitalisering voor kunstintegratie

Toledo-inlogpagina in een nieuw jasje

Met 2600 stemmen won 'Geen berg te hoog' de Art4Campus-wedstrijd. Het initiatief kadert binnen het steunpunt Kunstintegratie. Vanaf 20 september sieren kleurrijke bergen de Toledo-inlogpagina.

Gepubliceerd

Roodkleurige bergen geschilderd tegen een vaalblauwe hemel met paarse wolken. Oftewel: de nieuwe lay-out van de Toledo-inlogpagina die duizenden studenten en onderzoekers dag in dag uit bezoeken. 28 ontwerpen werden er voor de kunstwedstrijd Art4campus ingestuurd. Het winnend ontwerp is afkomstig van Kaat Van den Bruel, een 21-jarige geneeskundestudent met een passie voor schilderen en tekenen.

Het verhaal achter het ontwerp vormde voor de jury de doorslaggevende factor; het werk Geen berg te hoog straalt namelijk een positieve ethos uit die de KU Leuven gedurende dit coronatijdperk uiteraard met open armen ontvangt. 'Geen berg is te hoog als je positief naar de toekomst kijkt', verklaart Kaat Van den Bruel hoopvol.

Kleinschalige kunstintegratie

De wedstrijd Art4campus werd georganiseerd door het nog onbekende steunpunt Kunstintegratie, een interdisciplinair orgaan binnen de KU Leuven en de vijf associatiehogescholen. Het steunpunt heeft inmiddels sinds een jaar als doel kunst, cultuur en creativiteit in de verf zetten binnen de instellingen en meer bepaald op de campussen.

Volgens Simon Van Damme, decaan van LUCA School of Arts, focust het orgaan door middel van 'eigen financiële middelen' op het verwezenlijken van kleinschalige projecten waar onderzoekers en studenten aan samenwerken. De individuele bijdragen van de leden vormen samen een klein budget van 40.000 euro per jaar.

Het steunpunt Kunstintegratie heeft vermoedelijk vanwege haar korte bestaansduur en lage budgettering nog weinig concrete verwezenlijkingen. Naast de twee netwerkevenementen over de relatie tussen kunst en wetenschap, vormt de nieuwe lay-out van de Toledo-inlogpagina een pertinent voorbeeld van hoe creativiteit in de toekomst kan openbloeien op de universiteit en hogeschool.

Meer Art4Campus

De kunstwedstrijd Art4Campus ontstond op initiatief van de beleidsgroep Kunst uit de bezorgdheid dat creativiteit in grote mate naar de achtergrond verdwijnt in een tijd waar onze omgeving alsmaar meer digitaliseert.

Volgens Van Damme is 'het steunpunt actief op zoek naar mensen die kunstinitiatieven willen starten' door onder andere onderwijsvakken te combineren met kunst, openbare oproepen voor artiesten, en samenwerkingsverbanden met STEAM+, een combinatie van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) met humane wetenschappen en kunsten.

In principe kan elke student, onderzoeker of universitaire medewerker met innovatieve ideeën terecht bij het algemene mailadres van het steunpunt Kunstintegratie. Volgens Kaat van den Bruel zou het alvast een uitdagend project zijn voor de toekomst mocht 'het logo van de KU Leuven wat hipper worden gemaakt'.

Powered by Labrador CMS