DUBBEL GEBOEKT VRT-NIEUWSANKERS

Wim De Vilder en Fatma Taspinar geven boekentips

Wim De Vilder
Fatma Taspinar

In 'Dubbel geboekt' vertellen twee prominente figuren over een boek dat hun leven heeft gekleurd. Ditmaal vertellen collega-nieuwsankers Fatma Taspinar en Wim De Vilder over hun favorieten.

Gepubliceerd

Fatma Taspinar
Koning van Katoren – Jan Terlouw

Het boek bij uitstek dat veel betekend heeft voor Fatma Taspinar is Koning van Katoren van Jan Terlouw. 'De bibliotheek was voor mij als kind een veilige thuishaven. Elke woensdagnamiddag zat ik daar.' Koning van Katoren is dan ook een kinderboek dat ze wellicht per toeval ontdekte toen ze in de bibliotheek van Lier vertoefde.

'Ik las al heel graag, maar het boek zorgde dat ik nog meer het virus te pakken kreeg om boeken te lezen. Na het lezen van Koning van Katoren heb ik dan ook alle boeken van Jan Terlouw en daarna de hele bibliotheek van Lier uitgelezen.'

Voor Taspinar is het een maatschappijkritisch boek dat in een kinderboek werd gegoten. Het gaat over een jongeman die koning van het fictieve land Katoren wordt en allerlei plagen in de maatschappij moet overwinnen. Hij wil de mensen redden en zo een betere plaats maken van de wereld.

'Mocht ik kinderen hebben, zou Koning van Katoren het eerste boek zijn dat ik hun cadeau doe'

Fatma Taspinar

Er is dus een duidelijke held in het verhaal waarmee je je als kind kan identificeren. Het boek gaat over goed en kwaad, iets waar Taspinar al van kleins af aan al door geboeid was. Zo las ze toen ook tal van boeken over seriemoordenaars. Daarnaast is het boek niet alleen inhoudelijk maar ook qua visualisering sterk. De beelden die het oproept, staan diep in haar geheugen gegrift.

'Mocht ik kinderen hebben, zou dit het eerste boek zijn dat ik hun cadeau doe', aldus Taspinar. Zelf herlas ze het boek meermaals, ook als volwassene, en ontdekte ze op die manier de maatschappelijke waarde ervan. Hoewel het een kinderboek is, zorgen de meerdere lagen er dus voor dat het ook op latere leeftijd nog nazindert.

Wim De Vilder
Noem me bij jouw naam – André Aciman

Wim De Vilder twijfelt niet lang over een boek dat indruk heeft nagelaten: Noem me bij jouw naam van André Aciman, oftewel Call Me by Your Name. Zijn keuze is eveneens verfilmd en betekende de doorbraak voor acteur Timothée Chalamet. 'Ik kende het verhaal echter al veel langer, nog voor de film uitkwam', verduidelijkt De Vilder. 'Een vriendin raadde het me een tiental jaren geleden sterk aan en ik geef graag toe dat ik er meteen van ondersteboven was.'

Noem me bij jouw naam gaat over een romantische relatie tussen twee jongens in het Italië van de jaren tachtig. 'Er zijn niet veel romans die de liefde tussen mannen beschrijven', stelt De Vilder. 'En zelf had ik erg weinig voorbeelden om me mee te identificeren. In films, boeken en zelfs reclamespots draaide het steeds om de relatie tussen man en vrouw. Het is pas de laatste jaren dat er meer aandacht wordt besteed aan de LGBTQ+-gemeenschap en dan is dit boek absoluut mijn favoriet.'

'Noem me bij jouw naam is het mooiste liefdesverhaal tussen twee jongens dat ik ken'

Wim De Vilder

Verder was De Vilder vooral blij verrast dat de film zo goed ontvangen werd bij een breed publiek. 'Die appreciatie voor een liefdesverhaal uit de LGBTQ+-gemeenschap vond ik erg hoopgevend.' Hij durft het boek zelfs te benoemen als 'het mooiste liefdesverhaal tussen twee jongens dat ik ken', omdat de auteur het verhaal zo sensueel en vanuit een innerlijke belevingssfeer overbrengt.

De Vilder schetst het verhaal als volgt: 'Een ongelooflijk intense beschrijving van een passionele niet-alledaagse liefde.' Hij kiest er bewust voor om het te benoemen als een niet-alledaagse liefde en zeker niet te spreken over een verboden liefde, omdat bijvoorbeeld de vader van het hoofdpersonage heel begripvol reageert. Het boek maakt op die manier iets vanzelfsprekend wat hopelijk vanaf nu altijd vanzelfsprekend zal blijven.

Powered by Labrador CMS