nieuws> Ontevredenheid over pensioen en salaris

Brits universiteitspersoneel staakt in december

Het universiteitspersoneel in het Verenigd Koninkrijk gaat in staking. Op 1, 2 en 3 december legt het personeel aan 58 onderwijsinstellingen het werk neer.

Gepubliceerd

De stakingen van het Britse universiteitspersoneel komen er omdat de staf ontevreden is over de salarissen en pensioenregelingen. Op 1, 2 en 3 december leggen ze het werk neer. De University and College Union (UCU) kondigde gisteren die stakingsdagen aan.

Jo Grady, algemeen secretaris van de UCU, hoopt dat werkgevers eindelijk rond de tafel gaan zitten: 'Drie dagen lang staken zal de universiteitscampussen hard raken, tenzij werkgevers de bekommernissen van hun personeel serieus gaan nemen.'

In oktober liet de UCU al weten dat ze stakingen planden. Daarop kon het universiteitspersoneel tot en met 4 november aan 152 onderwijsinstellingen naar de stembus. Er werden hen twee stembiljetten voorgelegd: een over pensioenen en een over salarissen en werkomstandigheden.

Zeven op de tien werknemers zijn volgens hun stembiljet te vinden voor een staking als het aankomt op de salarisperikelen. 76% van het aan de vakbond verbonden universiteitspersoneel stemde voor een actie betreffende de pensioenen.

Concreet heeft de UCU vier doelen voor ogen: een verhoging van het jaarloon met 2500 pond, een einde aan de salarisverschillen tussen personen met een ander gender of etniciteit, een juridisch kader dat een einde maakt aan onzekere contracten en een actie die de werkdruk op het personeel verlaagt.

Steun van studenten

De National Union of Student (NUS), de studentenvakbond, steunt de geplande acties van de werknemersvakbonden. 73% van de Britse studenten zegt de stakingen te begrijpen. Larissa Kennedy, voorzitter van de NUS, is daarover tevreden: 'Studenten en personeel hebben al vaak schouder aan schouder gestaan. Ook nu verbaast de steun mij niet.'

De studentenvakbond lanceerde ook een petitie. Zo kunnen studenten hun zorgen delen en hun stem laten horen in ondersteuning van het universiteitspersoneel. 'We hopen eigenlijk dat we geen actie zullen moeten ondernemen', zegt Grady, 'maar dan moeten werkgevers tonen dat ze hun personeel waarderen.'

Powered by Labrador CMS