artikel> Dispuut tot bij het Amerikaanse Hooggerechtshof

Joodse universiteit vs. LGBTQ+-studentenvereniging

Yeshiva University, een orthodoxe joodse universiteit in New York, heeft al haar studentenverenigingen stilgelegd nadat het door het Supreme Court werd verplicht om een LGBTQ+-groep te erkennen.

Gepubliceerd

Drie weken geleden maakte Yeshiva University (YU) uit de staat New York bekend dat het alle activiteiten van studentenverenigingen stopzet. De gewaagde beslissing kwam nadat the Supreme Court, het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, een uitspraak van een lagere rechtbank weigerde te blokkeren. Die lagere rechtbank had de universiteit bevolen een LGBTQ+-groep te erkennen.

Omwille van haar orthodox-joodse geloofsovertuigingen heeft de universiteit al sinds 2009 geschillen met de YU Pride Alliance, een onofficiële studentengroepering die ondersteuning biedt aan studenten van alle seksualiteiten en identiteiten. In 2021 besloot de vereniging een rechtszaak tegen de universiteit aan te spannen op grond van discriminatie. Die zaak is de nieuwste toevoeging aan een gespannen debat: hoeveel uitzonderingen moeten religieuze instellingen krijgen op de wet?

Onzichtbare Pride Alliance

De YU Pride Alliance was nooit een erg zichtbare vereniging. De groep gebruikt een onofficiële WhatsApp-groep als stand-in voor een echte gemeenschap. Er is dus geen gemakkelijke manier waarop een geïnteresseerde student de groep kan vinden. 'Als een student geluk heeft, zullen ze iemand tegenkomen die het tegen hen zegt', getuigt een anonieme student op de pagina van de Pride Alliance.

'Tot mijn tweede jaar aan de universiteit dacht ik dat de enige queerpersoon was op mijn campus'

anonieme studente Yeshiva University.

Anonieme getuigenissen van queerstudenten tonen aan dat velen zich geïsoleerd en alleen voelen. 'Tot mijn tweede jaar aan de universiteit dacht ik dat ik de enige queerpersoon was op mijn campus, en dat ik helemaal alleen was', vertelt een andere studente. Zonder een officiële club hebben LGBTQ+-studenten geen veilige ruimte op de campus, noch een gevoel van gemeenschap en ondersteuning. De YU Pride Alliance vormt momenteel hun enige optie.

Uiteindelijk klaagde de YU Pride Alliance de Yeshiva University vorig jaar aan nadat de school weigerde om haar officieel te erkennen. De universiteit argumenteerde dat zo'n erkenning in strijd zou zijn met haar interpretatie van de Thora. Later oordeelde een rechtbank in de staat New York dat de universiteit de vereniging toch moest erkennen.

Soepclub stilgezet

Nadat het Hooggerechtshof deze uitspraak van de lagere rechtbank weigerde te blokkeren, liet Yeshiva via e-mail aan haar studenten weten dat ze alle activiteiten van verenigingen zou stilzetten. Alle clubs moesten hun deuren sluiten, van de boekhoudclub tot de soepclub.

De beslissing wordt als 'beschamend' omschreven door Katie Rosenfeld, de advocaat van de YU Pride Alliance. Ze maakte een verdere vergelijking: 'Het lijkt alsof we 50 jaar terug gaan naar toen de stad Jackson, Mississippi alle openbare zwembaden sloot in plaats van gehoor te geven aan gerechtelijke bevelen om de segregatie op te heffen.' Deze all or nothing strategie wordt vaker gebruikt om studenten te polariseren, en om LGBTQ+-studenten geen platform te geven.

'Het lijkt alsof we 50 jaar terug gaan naar toen de stad Jackson, Mississippi alle openbare zwembaden sloot in plaats van gehoor te geven aan gerechtelijke bevelen om de segregatie op te heffen'

Katie Rosenfeld, advocaat Pride Alliance

Ten slotte stelde de Pride Alliance een compromis voor: ze zouden hun vraag om officiële erkenning uitstellen, maar enkel als de activiteiten van de andere clubs weer zouden kunnen hervatten. 'YU probeert alle studenten te gijzelen in manipulatieve juridische tactieken, allemaal in een poging om onze club niet gelijk te behandelen.'

Rabbijn Ari Berman, hoofd van de joodse universiteit, verklaarde dat de school haar zaak voor de rechtbank zou blijven aankaarten. Hij benadrukt dat de religieuze instelling het recht heeft om te beslissen welke ruimtes gecreëerd worden, zodat ze passen binnen hun geloofstraditie. 'Yeshiva University streeft gewoon haar recht op zelfbeschikking na', aldus Berman.

Powered by Labrador CMS