artikel> Vijftien internationale studenten gearresteerd wegens vermeende fraude

Trump-administratie arresteert internationale studenten

De Trump-administratie heeft vijftien studenten gearresteerd en zal meer dan 1100 werkvergunningen van studenten intrekken. 'Ze maken internationale studenten tot zondebok van de economische ellende.'

Gepubliceerd

Woensdag 21 oktober meldde het Departement Binnenlandse Veiligheid van de Verenigde Staten dat het vijftien internationale studenten heeft laten arresteren wegens frauduleus gebruik van de OPT, een nationaal tewerkstellingsprogramma voor buitenlandse studenten. De actie is onderdeel van een grotere operatie die voortkomt uit het wantrouwen van de Trump-regering jegens dit programma.

Fraude of politieke motieven?

Als reden voor de arrestaties zegt men dat de vijftien studenten, afkomstig uit India, Libië, Senegal en Bangladesh, geregistreerd zouden zijn bij werkgevers die niet bestaan. Een persconferentie van de U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) leert dat de arrestaties onder andere hebben plaatsgevonden in Pittsburgh, Boston, Houston, Nashville en Washington D.C. 'De arrestaties die we vandaag in de kijker zetten zijn nog maar het begin en moeten dienen als waarschuwing', aldus ICE-directeur Tony Pham.

OPT ligt al langer onder vuur door de administratie van Trump

De arrestaties maken deel uit van 'Operation OPTical Illusion'. Die operatie werd opgestart in januari 2020 en heeft als doel frauduleus gebruik op te sporen bij de Optional Practical Training (OPT), een tewerkstellingsprogramma dat het voor internationale studenten makkelijker maakt om tijdens hun studies een job uit te oefenen. Als gevolg van de operatie zouden, naast de arrestaties, meer dan 1100 andere studenten hun werkvergunning ingetrokken of niet hernieuwd zien worden.

Amerikanen eerst

De OPT ligt al langer onder vuur door de administratie van Trump. Een van de redenen hiervoor is dat veel studenten het systeem zouden gebruiken om hun verblijfsvisum te verlengen, waardoor de regering afgelopen maand al voorstelde om de lengte van visa voor internationale studenten drastisch te beperken.

De belangrijkste reden voor de acties is dat de OPT jobs zou wegnemen van de Amerikanen. Kenneth T. Cuccinelli, plaatsvervangend secretaris-generaal van het Departement Binnenlandse Veiligheid, verantwoordde de acties tijdens een persconferentie in Pittsburgh als volgt: 'Ieder geval van fraude is een job die een Amerikaanse werknemer had kunnen hebben, en met zoveel Amerikanen die op zoek zijn naar werk is deze misdaad nog onaanvaardbaarder.'

'Deze administratie voelt zich gerechtvaardigd om internationale studenten tot zondebok te maken voor de economische ellende van het land'

Esther Brimmer, uitvoerend directeur NAFSA

De hoge werkloosheid door de coronacrisis zou volgens Cuccinelli bijdragen aan de urgentie van de operatie. Ook stelde hij dat niet alleen studenten worden geviseerd, maar ook administratief medewerkers van universiteiten die belast zijn met het goedkeuren van OPT-stages. 'Ze voldoen niet aan hun verplichting jegens de Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk', stelt Cucinelli.

De uitspraken van Cuccinelli konden alvast op kritiek rekenen van Esther Brimmer, uitvoerend directeur van de Association of International Educators (NAFSA). 'Wat duidelijk is, is dat deze administratie zich gerechtvaardigd voelt om internationale studenten en nu ook de schoolfunctionarissen die hen steunen tot zondebok te maken voor de economische ellende van het land, in een tijd waarin ze zich niet kan veroorloven om dat te doen', uitte Brimmer in een reactie aan The Chronicle of Higher Education.

Powered by Labrador CMS