satire> KU Leugen

De vijg is keineig

Genoeg gelachen. Tijd voor wat leuke weetjes over vijgen.

Gepubliceerd

Wist je dat de vijg een van de oudste bekende vruchten ter wereld is? Dat is ook te zien in culturele producten zoals schilderijen en de bijbel, want het vijgenblad werd immers door die dekselse Adam en Eva gebruikt om hun edele delen te bedekken nadat ze van de appel gegeten hadden.

Maar niet enkel het blad van de vijgenplant wordt gebruikt, ook van de vrucht zelf kan je genieten. Gewoon uit het vuistje (rauw of gekonfijt), in een lekkere confituur of in een door Jamie Oliver ontworpen sexy slaatje.

De bloem van de vijg is dan weer super zeldzaam - waardoor hij in boeddhistische en hindoeïstische spreekwoord ‘zoeken naar een bloem in een vijgenplant’ gebruikt wordt als alternatief voor ‘zoeken naar een naald in een hooiberg’.

In de multiculturele samenleving die de mensheid in 2019 poogt te zijn, kan de vijg trouwens niet symbolischer zijn. Een slordige 9.000 jaar geleden werd de vrucht verbouwd in de Jordaanvallei, maar ondertussen is die overal ter wereld te vinden: van California tot Hongarije, van Latijns-Amerika tot Azië. In een wereld zo verdeeld als de onze, zouden we beter een voorbeeld nemen aan de overal aardende vijg.

Powered by Labrador CMS