artikel> Opstapeling problemen brengt Stura in impasse

Eén Stura-kandidaat komt niet op, verkiezing wellicht opnieuw uitgesteld

De verkiezingen worden wellicht opnieuw uitgesteld door recente ontwikkelingen. Verschillende betrokkenen spreken zich intussen uit over de voorbije gebeurtenissen.

Gepubliceerd

Vrijdag zou Stura een nieuwe voorzitter verkiezen. De verkiezing werd verdaagd naar aanleiding van onenigheid binnen de opkomende ploeg.

Vanmorgen maakte Ilse Paepe bekend uit het neutrale kiescomité te stappen. Intussen legde ook huidig Stura-mandataris Hannes Dewaele zijn mandaat neer.

De sputterende Sturatrein is intussen verder richting impasse gereden. Na de verkiezing van vrijdag zaten alle betrokken partijen met elkaar samen om te bespreken hoe het verder moet. Deze vrijdag staat immers een nieuwe verkiezing voor een voorzitter voor volgend academiejaar op de agenda.

Lotte Delemarre, die aanvankelijk met Vanmaercke zou opkomen, trekt zich definitief terug. Dennis Gelders heeft zijn beslissing nog niet gemaakt. De reden voor hun twijfels waren interne strubbelingen die pas tijdens de verkiezing aan het licht kwamen.

Verschillende leden van het huidige bestuur van Stura en betrokkenen daarbuiten spreken zich inmiddels openlijk uit tegen kandidaat-voorzitter Sander Vanmaercke. Eén huidige mandataris stapte inmiddels op. Een van de drie leden van het neutrale kiescomité stapt vandaag uit het comité. ‘Ik neem ontslag als lid van het kiescomité omdat ik mij gehinderd voel de essentie van dit mandaat te vervullen.’

Vanmaercke laat weten nog niet beslist te hebben of hij vrijdag met een onvolledig team zal opkomen. ‘We bespreken het nog intern en zullen zo snel mogelijk communiceren.’ Indien hij nu niet opkomt, doet hij dat wel bij een opnieuw uitgestelde verkiezing. Er is vooralsnog geen andere kandidaat-voorzitter. Vanmaercke laat weten dat hij de kritiek aan zijn adres aanneemt en openstaat voor dialoog.

Vertrouwensbreuk

Voorlopig werden tien kandidaturen ingediend. Daaronder vallen die van kandidaat-voorzitter Sander Vanmaercke, kandidaat-algemeen beheerder Astrid Maerevoet en kandidaat- ondervoorzitter Lisa Van Eyken. Lotte Delemarre, een van de twee kandidaat-mandatarissen Academische Raad (het de iure hoogste beslissingsorgaan van de KU Leuven) geeft definitief verstek. Dennis Gelders heeft zijn beslissing nog niet gemaakt.

‘Er zijn de afgelopen dagen en weken veel dingen gezegd en gebeurd’, verklaart Delemarre. ‘Voor mij was er vorige week onvoldoende vertrouwen naar de opkomende voorzitter toe om mijn kandidatuur in te dienen. Ik zou heel graag terug opkomen om een vervolg te breien aan mijn werk van dit jaar, maar ik heb te weinig garanties over de sfeer waarin dat zal gebeuren. Ik doe mijn mandaat graag en het was geen gemakkelijke keuze. Dat ik deze beslissing maak is veelzeggend.’

‘Er is een vertrouwensbreuk en het zal tijd nodig hebben om die te helen. Ik vind wel dat we onze verantwoordelijkheden moeten blijven opnemen en met elkaar moeten blijven praten. Dat is ook deze week al gebeurd, zij het niet steeds met positieve resultaten.’

Vanmaercke laat weten gisteren (dinsdag) te hebben samengezeten met Delemarre, samen met de overige kandidaten voor het kernbestuur. ‘Daar is zeer open en constructief gesproken over de gebeurtenissen. Ik respecteer de beslissing van Lotte. Ze heeft ook nog steeds vertrouwen in de inhoud van onze visie. Ze had inderdaad kritiek op mijn people skills, soms misschien terecht, en dat neem ik mee naar volgend jaar.’

‘Iedereen weet dat ik een sterke visie heb en soms hard durf communiceren. Maar ik probeer altijd open in gesprek te gaan met iedereen. Iedereen mag altijd naar mij komen als er problemen zouden zijn, dan moeten die worden opgelost.'

‘Het is uiteindelijk aan een AV om vertrouwen aan een kandidaat te geven en de eindbeslissing te maken.’

Impasse

De gebeurtenissen leiden de studentenraad verder naar een impasse. Er is nu weinig duidelijkheid over hoe het verder moet. In de eerste plaats over de verkiesbaarheid van Vanmaercke zelf. Inmiddels doen allerlei overdreven geruchten de ronde over de gebeurtenissen van de voorbije dagen. De vraag is in hoeverre hem dat parten speelt.

Anderzijds spraken verschillende leden binnen de studentenraad zich intussen openlijk tegen hem uit.

Alle vijf de leden van de aanvankelijke opkomende kernploeg zaten inmiddels samen met de vertegenwoordigers vanuit de faculteiten om de situatie te overlopen. Wat de faculteiten daaruit meenemen en hoe dat hun beslissing zal beïnvloeden, is momenteel koffiedik kijken.

Als Vanmaercke nu niet opkomt, maar zijn verkiezing uitstelt, volgen er wellicht nog meer weken van grote onduidelijkheid.

Niet alle betrokkenen waren bereikbaar voor dit artikel. De overige kandidaat-kernbestuurders, Lisa Van Eyken en Astrid Maerevoet, waren nog niet beschikbaar voor commentaar.

Powered by Labrador CMS