artikel> Rik Torfs en Luc Sels kruisen voor het eerst de degens

LIVEBLOG: Rectordebat van de Studentenraad (beëindigd)

Volg het eerste debat tussen de kandidaat-rectoren hier op de voet. Refresh regelmatig!

Gepubliceerd

21u50

De twee heren hebben de pitch achter de rug, na bijna drie uur zit het debat er op. Een verslag leest u morgen op veto.be

21u40

Het debat is gedaan, de kandidaten krijgen de laatste vraag voorgeschoteld: 'Als jullie worden verkozen als rector, waar staat KU Leuven in 2030'?

21u40

Het debat is bij wijlen zeer technisch, sommigen stellen hun prioriteiten klaar en duidelijk:

21u36

Torfs pleit voor een gelijke behandeling van de studentenvoorzieningen op de campussen. Sels hekelt het gebrek aan realisaties op dat vlak: 'We zijn ondertussen toch al een paar jaar na de integratie.'

21u21

Ondertussen repliceert Sels. Het twitterpubliek maakt nog steeds mopjes.

21u14

Torfs begint aan tweede stelling over oa. de afschaffing van de externe visitaties en de introductie van de Instellingsreview. Torfs valt impliciet Sels' standpunt aan over externe accreditaties.

21u07

Ex-voorzitter Joris Gevaert is formeel: de GeBu-conclaven worden soms zonder studentenvertegenwoordigers gehouden. Applaus van het publiek volgt.

21u03

Sels en Torfs gaan in discussie over de studentenvertegenwoordiger in het Gemeenschappelijk Bureau (GeBu). Sels laakt dat die vertegenwoordiger niet aan alle vergaderingen kan en mag meedoen, vooral de informele. Torfs spreekt dit tegen.

20u44

Staat de toekomst op de agenda van de POC's? Luc Sels denkt van niet.

20u38

Het twitterpubliek maakt mopjes:

20u36

Sels begint aan zijn tweede stelling 'KU Leuven vormt studenten voor het leven ...'

20u35

Het tweede deel neemt z'n aanvang. De factcheckers kwam vooralsnog niet tussen (al had dat soms gemogen).

20u30 - HALFWEG

Wat te denken van het eerste deel? Rik Torfs is een debater pur sang, al hield Sels zeker stand. Torfs speelde het bij momenten erg persoonlijk, maar dat zorgde tegelijkertijd voor wat schwung in het debat. Jammer genoeg liep ook dit debat in de val van de 'stromanredeneringen', waardoor bij momenten de indruk ontstond dat er naast elkaar gepraat werd. Misschien kan de moderator hier in het tweede deel een grotere rol spelen?

20u25

De eerste helft zit erop! Student en filosoof Hans De Mey entertaint het publiek in de pauze.

20u18

Het debat behandelt nu de KU Leuven en het maatschappelijk debat. 'Globaal genomen spelen we onze rol wel, als universiteit', zegt Sels.

20u07

Sels sluit zich aan bij Torfs: de universiteit is uniek, 'maar dat is geen vanzelfsprekendheid'.

20u04

Torfs doet waar hij goed is in: speechen. Geen powerpoint dit keer.

20u02

Rik Torfs begint aan zijn stelling: 'De universiteit als unieke plek'.

Ook de moderator heeft fans:

19u51

Voor het eerst komt de vertegenwoordigerstafel tussen: 'Hoe willen jullie concreet tot meer diversiteit komen? Door middel van quota in bijvoorbeeld bestuursorganen?'

19u44

Torfs vindt dat het genderbeleid van vicerector Malfliet geslaagd is (een artikel over het recente genderrapport vind je hier). Daarna gaat het over naar diversiteit, waar de KU Leuven volgens Torfs sterk op inzet.

19u38

Torfs gaat persoonlijk, hij verwijt Sels op de Academische Raad nooit de plannen van de universiteit bekritiseerd te hebben en zegt dat Sels alleen tussenkwam om een hogere verloning te vragen voor FEB-professoren. Het debat wordt iets grimmiger. Sels beantwoordt: 'Ik denk dat ik heel vaak op de tafel geklopt heb.'

Sels gaat in de tegenaanval: 'Ik blijf het bijzonder bizar vinden dat als ik FEB-decaan nooit met een GeBu kan samenzitten of op een Academische Raad faculteitsplannen moet voorstellen.'

19u35

Torfs dient Sels stevig van repliek. De rector verwijt de FEB-decaan onder andere dat hij te veel transformaties wil doorvoeren en meent dat de samenwerking met de andere universiteiten uitstekend loopt.

19u33

Niet alleen op het podium wordt het debat gevoerd: ook op Twitter wordt er gediscussieerd:

Sels haalt er een powerpoint bij. De FEB-decaan gaat in op de internationalisering aan zijn faculteit en vraagt aandacht voor meer Zuidwerking. Daarna ga het naar interdisciplinariteit: 'Deze universiteit bestaat uit drie universiteiten', waarmee hij op de groepsstructuur doelt. Als laatste voorbeeld van 'interageren' verwijst hij naar een verzoening met de andere Vlaamse universiteiten en een opwaardering van de Vlaamse Interuniversitaire raad (VLIR).

19u24

Het voorstellen ligt achter de rug, het debat kan beginnen. Eerste stelling komt van Luc Sels: Ontdek jezelf, interageer met de wereld.

19u22

Over het debat wordt ondertussen duchtig getweet:

19u14

Luc Sels begint aan zijn voorstelling. 'Ik ben de ander', grapt Sels. 'Ik ben in tegenstelling tot wat velen denken geen econoom, maar een socioloog.'

19u14

Rik Torfs stelt zichzelf voor, voor zover dat nog nodig is. Torfs heeft het over een bottom up-universiteit en het belang van 'vertrouwen': de rector moet volgens Torfs de basis stimuleren en motiveren.

19u07

Vanwingh stelt de 'vertegenwoordigerstafel' voor. LOKO-voorzitter Bram Van Baelen, oud-Sturavoorzitter Joris Gevaert en diversiteitsmandataris bij Stura/LOKO Margot Van Den Broeck proberen als een ware 'googleman' te factchecken, maar kunnen ook zo vragen van het publiek aan de kandidaten stellen.

19u03

De kandidaat-rectoren zijn gearriveerd. De voorzitter van de Studentenraad KU Leuven Marie Vanwingh leidt de avond in.

19u01

De grote aula is ondertussen voor de helft gevuld. Een mooie opkomst voor het eerste debat!

18u51

Straks om 19u start het eerste debat in het kader van de rectorverkiezingen 2017. Luc Sels, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, neemt het op tegen huidig rector Rik Torfs. Het debat wordt gemodereerd door Jonas Vernimmen, ex-preses van VRG. Het debat wordt door Stura hier met een livestream voorzien (alleen toegankelijk voor KU Leuven-personeel en -studenten).

Powered by Labrador CMS