artikel> Rector zaait verwarring met terugtrekking uit open brief

Rector Sels: 'Zal met oog op sereniteit niet meer reageren'

In een korte reactie aan Veto laat rector Luc Sels weten niet meer te willen reageren op zijn tweet, met het oog op sereniteit. Ook de andere rectoren zullen dat niet meer doen, bevestigden ze hem.

Gepubliceerd

Rector Sels kwam gisteren onder vuur te liggen na een tweet waarin hij zich distantieerde van de open brief van de rectoren van alle Belgische universiteiten aan premier Charles Michel. In die brief pleitten de rectoren een dag eerder nog voor de regularisatie van de ouders van Mawda, de tweejarige peuter die door een politiekogel om het leven kwam.

De rectoren wilden in een gezamenlijke boodschap vooral het negatieve klimaat rond vluchtelingen en geringe draagvlak voor respect, bescherming en medemenselijkheid in de samenleving en het gevoerde beleid aankaarten. ‘Het tragische voorval met de kleine Mawda is, zo menen wij, meer nog een symptoom dan een ongeval’, klonk het.

'Ook de andere rectoren zullen niet meer reageren, zo hebben ze mij laten weten'

Rector Luc Sels

Twee dagen later distantieerde Sels zich van de andere rectoren met een tweet waarin hij schreef dat de rectorenbrief ‘genuanceerder mocht’. ‘Wat telt in zaak Mawda is vraag naar solidariteit met meest kwetsbaren’, luidde het. ‘Brief rectoren is niet te lezen als verwijt naar ordediensten. Belangrijk om onderzoek ten gronde af te wachten.’

Lezen wat er staat

De rector laat nu weten dat hij ‘vanuit collegialiteit met de andere rectoren en met het oog op de sereniteit’ niet meer wenst te reageren op het voorval. ‘Ook de andere rectoren zullen dat niet meer doen, zo hebben ze mij laten weten’.

‘Het is wel van belang om goed te lezen wat er wel en wat er niet in de tweet staat.’ Opmerkelijk, gezien de geringe communicatie van Sels en de onduidelijkheid van zijn tweet velen, waaronder andere rectoren, met verbazing sloegen.

‘De rector is te integer willen zijn wat de nuancering betreft. Met zulke thema’s kan je niet de kool en de geit sparen'

Professor Bert Cornillie

De voorzichtigheid is begrijpelijk, klinkt het elders. ‘Er heerst nu extreme voorzichtigheid’, zo stelt professor Bert Cornillie, lid van de Academische Raad en zelfverklaard medestander van Sels tijdens de rectorsverkiezingen vorig jaar. ‘Volgens mij wilt rector Sels de solidariteit tussen de rectoren niet verder op het spel zetten en de nadruk op de kwetsbaarheid van (trans)migranten behouden zonder verder in de politieke polarisatie verzeild te raken.'

‘Met Franckens opmerkingen zit hij er natuurlijk helemaal in’, stelt hij. Staatssecretaris Theo Francken haalde in een serie tweets immers uit naar het ‘politiek spelletje’ van de rectoren. Het is duidelijk dat ook binnen de universitaire gemeenschap door een groepje professoren druk werd uitgeoefend op de rector.

Cornillie: 'De rector is te integer willen zijn wat de nuancering betreft. Met zulke thema’s kan je niet de kool en de geit sparen. Het vertrouwen en overleg dat binnenskamers werkt, kan je niet op dezelfde manier toepassen op de massamedia. Vandaar dat de tweet meer kwaad deed dan goed.’

Powered by Labrador CMS