NIEUWS ISRAËL

Sels in mail over conflict Gaza: 'Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut'

'We hebben studenten en collega’s uit beide gemeenschappen. We trachten hen zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen.'

In een mail aan de KU Leuven gemeenschap heeft rector Luc Sels gereageerd op het huidige conflict in Gaza. De rector waarschuwt voor polarisatie en roept op tot dialoog.

Gepubliceerd

De rector benadrukt in de mail – die ook als blogpost verscheen – dat de universiteit een veilige plek moet zijn voor iedereen 'ongeacht afkomst, achtergrond of overtuiging.' Hij wil met de mail oproepen het conflict niet te importeren naar de KU Leuven. 

'Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut', klinkt het duidelijk. Sels geeft dan ook aan geen standpunt in te nemen of kant te kiezen. Voor de rector primeren stille diplomatie en respectvol debat.  

'Dit vraagt om inclusieve en verbindende communicatie in plaats van veroordelende en polariserende opinies'

Luc Sels, rector KU Leuven

'We hebben studenten en collega’s uit beide gemeenschappen. Israëlisch of Palestijns, we trachten hen zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen', luidt het. 'Die zorgzaamheid moet nu alle ruimte krijgen, en dat vraagt om inclusieve en verbindende communicatie in plaats van veroordelende en polariserende opinies.' Voorts benadrukt hij dat de universiteit achter de vraag om een vreedzame oplossing staat en elke vorm van geweld veroordeelt. 

Vragen over partners

De mail komt er nadat de afgelopen weken het debat over academische samenwerking met Israëlische universiteiten stevig oplaaide. Die samenwerking kreeg kritiek omdat de universiteiten in kwestie nauw samenwerken met het Israëlische leger. Zo verscheen er onder meer een open brief, ondertekend door meer dan 700 academici, met de vraag om een boycot van de Israëlische universiteiten. 

Op individueel vlak besloot de KU Leuven wel de samenwerking met de Bar-Ilan universiteit op te schorten

Aan die eis zal voorlopig niet voldaan worden, zo lijkt de communicatie van de rector te suggereren. Al sluit hij die deur niet volledig: 'De situatie van morgen is ongetwijfeld weer anders dan die van vandaag. Standpunten evolueren en inspireren het beleid.' 

Op individueel vlak besloot de KU Leuven wel de samenwerking met de Bar-Ilan universiteit op te schorten. De ethische commissie zal geen nieuwe onderzoeksprojecten met de Israëlische instelling goedkeuren. 

Waarom en wanneer dat gebeurde, daarover kon de KU Leuven nog geen duidelijkheid verschaffen. Wel is het zo dat er op dit moment nog drie projecten lopende zijn met Bar-Ilan. De twee jongste projecten zijn opgestart in juni 2022. 

Veto kon vooralsnog geen enkel onderzoeksproject vinden waarin KU Leuven rechtstreeks of onrechtstreeks bijdraagt onderzoek dat wordt ingezet in het conflict. Meer daarover leest u hier.

Powered by Labrador CMS