NIEUWS ISRAËL

'Zorgvuldigheid en terughoudend­heid' bij nieuwe samen­werkingen KU Leuv­en met Israëlische universiteiten

De KU Leuven zet bestaande samenwerkingen met Israëlische universiteiten niet stop, maar kiest voor terughoudendheid in het aangaan van nieuwe projecten.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Naar aanleiding van de oorlog in Gaza boog de ethische commissie van de KU Leuven zich over de bestaande samenwerkingen met Israëlische universiteiten. Na evaluatie van die verbanden werd besloten de lopende samenwerkingen niet stop te zetten, zo schrijft rector Luc Sels in een interne mail aan de KU Leuven gemeenschap.

Wel kiest de universiteit voor terughoudendheid in het aangaan van nieuwe projecten: 'De commissie wijst erop dat er geloofwaardige aanwijzingen zijn van ernstige mensenrechtenschendingen door het Israëlische leger en de huidige Israëlische regering', zegt Sels. 'De meeste Israëlische universiteiten hebben banden met het leger en/of worden gefinancierd door de Israëlische overheid.' Die terughoudendheid blijft 'zolang de Israëlische regering haar harde lijn aanhoudt'. 

Sels wijst er tegelijk op dat de universiteiten niet samenvallen met de overheid die hen financiert. 'Ze kunnen meer dan wie ook actief bijdragen aan verandering in Israël. Het is in die zin van belang de dialoog met hen te continueren.' Verder roept Sels op dat de geweldplegingen stoppen en om te investeren in de heropbouw van Gaza, waaronder de infrastructuur voor onderzoek en hoger onderwijs. 

Aanhoudend protest

De situatie in Gaza houdt het Vlaamse hoger onderwijs al even bezig. De roep om een (academische) boycot van Israël weerklonk de laatste tijd steeds luider. Ook Veto berichtte al eerder over de banden van de KU Leuven met Israëlische universiteiten. 

In februari kwamen verschillende studenten op straat met de boodschap 'Break up with Israël'. Student Hanna De Boe ging tussen vorige week maandag en woensdag in hongerstaking aan de universiteitshallen met die boodschap. De actie wordt ondertussen verdergezet door sympathisanten. 

Powered by Labrador CMS