editoriaal> Editoriaal

Opinie: Helemaal naar de kloten

​De normalisering van alcohol, het steeds opnieuw bevestigen dat ‘zwaar drinken bij het studentenleven hoort’, draagt concreet bij aan het alcoholmisbruik onder studenten.

Gepubliceerd

Althans, dat beweren wetenschappelijk onderzoek en officiële instanties als de VAD.

Een tijdje terug schreef Veto een reeks waarin we de student de beste drankspelletjes bijbrachten. Systematisch belicht dit studentenblad die aspecten van het studentenleven waarbij alcohol de hoofdrol speelt. Van cantussen, schommelingen in de bierprijzen en tips bij katers tot hilarische filmpjes van kotsende en lallende studenten. Dat is ook logisch, de leescijfers schieten nu eenmaal de lucht in van zodra je ‘Helemaal naar de kloten’ in je titel zet.

Is het normaal dat een, hoewel onafhankelijke, nog steeds gesubsidieerde organisatie bijdraagt aan de normalisering van iets wat de gezondheid van studenten op lange en korte termijn schaadt?

Waarschijnlijk niet. We willen niet doen alsof we engeltjes zijn, ook onze redactie telt heel wat leden die graag en graag veel alcohol drinken. Wij zijn hier niet om mensen te vertellen wat ze wel en niet mogen doen. Wel om vragen te stellen bij wat we als normaal beschouwen.

Is het normaal dat kringen evenementen organiseren expliciet met als doel om compleet lazarus te geraken? Denk: kringenzuip, ad fundum estafettes, zuip je lam-TD’s... alles waar je “pintjes 1 euro!!!” achter kan zetten. Is het normaal dat fakbars gratis vaten weggeven en studenten vijf dagen per week bier aan de goedkoopste prijs kunnen aanbieden?

Is het normaal dat alcohol zo’n heilig huisje geworden is dat de slogan van de sensibiliseringscampagne rond alcoholmisbruik en overlast van onze studentenkoepel ‘Doe het eens op café’, in plaats van ‘Doe het eens wat minder’ wordt? Is het normaal dat er elke ochtend vijftig nieuwe plasjes kots te vinden zijn tussen de Tiensestraat en de Oude Markt? Dat we ambulances op donderdagavond gewoon geworden zijn?

Nogmaals, we willen niet de belerende moraalridder uithangen. Niemand neemt het je kwalijk als je af en toe eens uit de bocht gaat en op de sofa eindigt met een emmer op je knieën. Maar we moeten ook niet doen alsof het normaal is. Want, en ook dat bevestigt onderzoek, het is net daardoor dat er ook studenten zijn die elke week in de gracht liggen, en na een vijftal jaar unief niet de arbeidsmarkt, maar een afkickkliniek betreden.


Powered by Labrador CMS