editoriaal> Editoriaal

Ploeg zoekt prioriteit

Mohamed Ridouani staat sinds drie jaar aan het hoofd van Leuven. Veto krijgt het beeld van een ambitieuze ploeg met oog voor PR. Hoe het met het beleid zit, is vager.

Gepubliceerd

Leuven na 3 jaar Mo

De ploeg van Mohamed Ridouani (Vooruit) zit halverwege haar termijn. Lees al onze artikels hier.

In elk domein waarop we het stadsbestuur evalueren, vallen de grootse plannen op. Leuven appliceert voor award na award. De stad organiseert het WK wielrennen. We worden klimaatneutraal tegen 2030. Er zijn plannen voor een nieuwe podiumkunstensite en een zwembad aan de Vaartkom.

Niets van dat alles is slecht, maar het wringt. Er staan 5000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Vlaanderen vroeg Leuven om op zijn minst 618 sociale woningen bij te bouwen tegen 2024. Dat is nog steeds maar zo'n 12% van de nood. De ploeg-Ridouani bouwt zelfs daar maar 453 van.

Op de reguliere woningmarkt is Leuven al jaren prijzenkampioen, naast het groeiende kotentekort. 'Slachtoffer van het eigen succes', noemt het stadsbestuur dat consequent. Maar als je stad zo aantrekkelijk is dat hij op barsten staat, moet je hem dan verder oppoetsen alsof er niets aan de hand is?

Je moet tegenwoordig al dik betaald worden door de KU Leuven of Imec om een woning te vinden in de stad. Wie dat niet kan, wordt verder weggeduwd, of kan een sociale woning aanvragen. Veel succes daarmee.

Het resultaat wordt stilaan een stad van rijke mensen, een bubbel van geprivilegieerden. Een cynicus kan opmerken dat dat misschien net het stempubliek is van de coalitie. We hopen dat Mo en co. het oprecht menen met de sociale mix in de stad.

Wereldkampioen

Het geld is er. De prioriteiten liggen alleen soms gruwelijk scheef. Bijna maandelijks doet de stad een uitgave die de wenkbrauwen doet fronsen. Denk aan de 90.000 euro om de werf op het Martelarenplein snel dicht te gooien voor het WK. Of hoe voor datzelfde WK straten in perfecte staat toch maar werden heraangelegd, terwijl het in andere nog steeds putten ontwijken is.

Halverwege haar termijn moet het stadsbestuur eens in de spiegel kijken: waarvoor willen ze herinnerd worden? De ploeg van Ridouani heeft nog drie jaar om de koers bij te sturen. Enkel zo wint Leuven echt het WK.

Tijs Keukeleire is hoofdredacteur. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Powered by Labrador CMS