editoriaal> Editoriaal

Terwijl u drank bestelt...

Brecht Castel fietst voor Veto naar de Balkan en brengt onderweg diepgaande verhalen over vluchtelingen: Tegen de stroom in is een prachtconcept.

Gepubliceerd

Donderdag 31 maart vertrok Brecht Castel fietsend naar de Balkan, tegen de vluchtelingenstroom in. Doel van het project? Op een diepgaande en menselijke manier de problematiek rond migratie en integratie in kaart brengen.

Elke editie belicht een ander aspect door op concrete plaatsen te peilen naar wat er gaande is. Vorige week de gastvrijheid van opvangcentrum Parelstrand in Lommel, dat trouwens binnenkort sluit. Deze week het onderwijs in Kaarst, gekoppeld aan een interview met leerkracht Ruth Vercruysse dat u online vindt.

Volgende week komt het economische aspect, met een stop in Schengen. Zo gaat het verder. Elke keer proberen we de concrete bezorgdheden die mensen aan Brecht toevertrouwen te koppelen aan een analyse hier in België. U kan de tocht van Brecht volgen in de krant, op onze site, op Snapchat (veto_be) en op de Facebookpagina Tegen de stroom in.

Hoewel het minder analyse-gedreven is dan de meeste stukken, verdient het Tegen de stroom in-project haar plaats in Veto. We moeten oog hebben voor abstracte problemen, maar mogen problematieken die onze maatschappij zo verdelen niet ontmenselijken.

De menselijke dimensie aan bod laten komen, is precies wat Tegen de stroom in doet. Het format laat een kijk op de vluchtelingenproblematiek toe die verder gaat dan wat doorsnee artikels brengen. En dat is nodig. De vluchtelingenproblematiek zal onze maatschappij tekenen zoals weinig andere ontwikkelingen dat doen.

Een passie voor journalistiek en een diepe maatschappelijke betrokkenheid. Tegen de stroom in combineert het beste van Veto. Dieper dan de statistieken en toch geen melige goednieuwsshow. Het is niet altijd perfect, en zowel aan het format als aan de inhoud blijven we sleutelen.

We zien wel waar Brecht geraakt en we zien wel welke impact de reeks heeft op studenten. Eén ding staat buiten kijf: de intentie van het project is steengoed. We werken hard aan de uitvoering, de rest valt buiten onze controle.

Er hangen op onze redactie enkele rijmpjes op uit het Veto-verleden. Een daarvan leest: “Terwijl u drank bestelt, zorgen wij voor wat echt telt.” Kort door de bocht, dat zeker. Maar voor ons is het de basisopdracht van Veto. Geen ander project dan de odyssee van Brecht Castel belichaamt dat beter.

De redactie.

Powered by Labrador CMS