aangeboden artikel> Aangeboden artikel

Zo vraag je een studentenvisum voor Amerika en Canada aan

Studeren in het buitenland is een levensveranderende ervaring. Het stelt je in staat jezelfvertrouwen te ontwikkelen, nieuwe vrienden te ontmoeten en je professionele netwerk uitte breiden.

Gepubliceerd

Maar om in het buitenland te kunnen studeren, heb je meestal een studentenvisum nodig. Dit proces kan ingewikkeld zijn. Hier vind je alles wat je moet weten om een studentenvisum aan te vragen in twee populaire bestemmingen: Amerika en Canada. Ook leer je dat in bepaalde gevallen een eTA Canada voldoende is om in dit land te studeren.

Het studentenvisum voor Amerika

Belgische staatsburgers moeten een studentenvisum voor Amerika aanvragen om een academische opleiding aan een Amerikaanse instelling te kunnen volgen. Er zijn verschillende soorten studentenvisums, de meest populaire zijn het F-1 (als je voltijds in een undergraduate of graduate programma wilt studeren) en het J-1, als je van plan bent slechts een semester of twee te blijven. Om je visum te krijgen moet je een aanvraag indienen bij een school die deelneemt aan het Student Exchange and Visitor Program (SEVP). Zodra je toegelaten bent, stuurt de school je een formulier (de I-20 of de DS-2019), en alle informatie over het studieprogramma. Na ontvangst ervan moet je zowel het I-901 SEVIS tarief (die het SEVP weer bekostigen) als de kosten voor het DS-160 formulier online betalen. Vergeet niet de bevestigingspagina's af te drukken, want die moet je meenemen naar je visumgesprek op de Amerikaanse ambassade. Neem daarna contact op met de ambassade om je interview te plannen. Bereid je bezoek goed voor, want het zal de doorslag geven of je al dan niet een Amerikaans studentenvisum krijgt. Je hebt het volgende nodig (hoewel je specifieke ambassade misschien aanvullende formulieren en documentatie nodig heeft):

- Je paspoort
- Een pasfoto in kleur die voldoet aan eisen
- Je uitgeprinte DS-160 en I-901 SEVIS betalingsbevestiging
- Je betalingsbewijs voor je visumaanvraag (dit is alleen nodig als je de aanvraagkosten vóór je interview betaalde)
- Je originele I-20, of DS-2019 formulier

Tijdens het interview moet je een reeks vragen beantwoorden over je redenen om aan de
school van je keuze te studeren en over wat je van plan bent te gaan doen als het
programma is afgelopen. Je moet duidelijk aangeven dat je niet van plan bent in Amerika te
blijven als je je programma hebt afgerond.

Het studentenvisum voor Canada

Dankzij zijn onderwijssysteem van hoge kwaliteit is Canada een geweldige bestemming voor studenten uit de hele wereld. Is je studieprogramma korter dan zes maanden, dan hoef je geen studievergunning aan te vragen: een Electronic Travel Authorisation, of in het kort een eTA Canada is voldoende. Ben je echter van plan voor langere tijd te studeren, dan zul je een studievergunning moeten aanvragen. Houd er echter rekening mee dat je studievergunning alleen je niet in staat stelt Canada binnen te komen, en dat je samen met je vergunning een eTA Canada krijgt.

De eerste vereiste om je studievergunning aan te vragen is het verkrijgen van een acceptatiebrief van een Canadese Designated Learning Institution (een door de Canadese overheid erkende universiteit). Het is belangrijk dat je je vergunning aanvraagt zodra je je brief hebt verkregen, want de aanvraagprocedure kan tot 90 dagen duren. Je kunt je aanvraag per post of via de website van Citizenship and Immigration Canada (CIC) indienen.

Je moet een reeks documenten uploaden, zoals je toelatingsbrief, een bewijs dat je over voldoende financiële middelen beschikt om in Canada te studeren, en dat je geen strafblad hebt. Verder moet je ook medisch bewijs indienen waaruit blijkt dat je in goede gezondheid verkeert.

De laatste stap van de aanvraagprocedure is het visumgesprek. Hoewel dit in de meeste gevallen niet nodig is, kun je geselecteerd worden voor een gesprek of je biometrische gegevens laten afnemen. Dit hangt af van je nationaliteit of je persoonlijke situatie, maar maak je geen zorgen! Het doel is alleen om na te gaan of je een echte student bent.

Meer actuele informatie over hoe je een studentenvisum voor de VS of Canada aanvraagt, vind je op de officiële studentenvisum pagina van de Amerikaanse en Canadese regeringen.

Powered by Labrador CMS